DES strandt in de KNDB-beker

1 jun

De dammers van DES-Lunteren zijn er niet in geslaagd door te dringen naar de Finale van de KNDB-beker 2019. Al na twee van de drie halve-finalewedstrijden was DES uitgeschakeld. In de laatste halve-finalewedstrijd konden de Lunteren ook geen potten breken waardoor zij moest berusten in een teleurstellende laatste plaats.

Dat het een zware middag in Huissen zou worden was van te voren bekend. Nagenoeg alle DES 1 spelers waren verhinderd, alleen Erwin van Hierden deed mee, maar gelukkig waren een drietal spelers uit het tweede team bereid gevonden om mee te doen. Bij de tegenstanders was de bezetting behoorlijk op orde (onder andere drie grootmeesters) waardoor het bijna een kansloze missie zou worden.

Het speeltempo bedroeg deze middag 30 minuten plus 20 seconden per zet, waardoor elke ronde ongeveer 1½ uur duurde. DES mocht het in de openingsronde opnemen tegen het sterke Van Stight Thans. Met een tactische opstelling was DES nog behoorlijk dicht bij een punt. Coen Bommel verloor met een eenvoudig zetje weliswaar van grootmeester Heusdens, maar Johan Top behaalde verrassend een goed punt. Bij de andere twee borden hadden Erwin van Hierden en Bram Cysouw het betere van het spel. Bij beiden sloeg het echter net niet door, waardoor DES met 5-3 de eerste ronde verloor.

De tweede ronde moesten de dammers het opnemen tegen topfavoriet Damlust uit Gouda. Damlust had de eerste ronde met de grootste cijfers (8-0) gewonnen, dus DES Lunteren moest de schade beperkt gaan houden. Helaas lukte dat niet, alleen Erwin van Hierden behaalde een goed punt tegen Sven Winkel. Coen Bommel leek ook dichtbij een punt te zijn, maar internationaal grootmeester Van Ijzerdoorn was in het eindspel toch wat behendiger. Johan Top werd langzaamaan onder druk gezet door grootmeester Prosman. Hij kwam nog wel op dam middels een leuke plakker, maar Prosman had ’t goed doorgerekend en wikkelde het vakkundig af naar winst. Bram Cysouw kwam in een moeilijke omsingeling terecht en moest uiteindelijk ook de punten aan de tegenstander laten. Met deze 7-1 nederlaag en de 5-3 overwinning van Van Stight Thans tegen Cema/De Vaste Zet uit Geleen, waren DES Lunteren en Cema/De Vaste Zet uitgeschakeld.

Er werd de laatste ronde dus gespeeld voor de eer. In een andere opstelling werd getracht de tegenstander Cema/De Vaste Zet uit Geleen te verslaan. Er werd fel gestreden, maar de opzet faalde. Erwin van Hierden kwam niet tot winst, hij moest zelfs vechten voor remise, en Coen Bommel moest na een goed middelspel toch de punten aan de tegenstander laten. Bram Cysouw had geen verweer tegen het sterke spel van zijn tegenstander en verloor zijn partij. Gelukkig wist Johan Top nog zijn tweede punt van de middag binnen te halen. Met een 6-2 nederlaag werd Lunteren laatste in deze sterke groep, waarmee het bekeravontuur 2019 voor DES Lunteren is geëindigd. Volgend jaar zal Lunteren ongetwijfeld weer mee doen.

Eindstand

Pl Teams 1 2 3 4 We Pu Bs
1   Van Stigt Thans   X 5 5 5 3 6 6
2   Damlust Gouda   3 X 8 7 3 4 12
3   CEMA/De Vaste Zet   3 0 X 6 3 2 -6
4   DES Lunteren   3 1 2 X 3 0 -12


Individuele resultaten

Pl Naam Team We Pu Rating Trating Bgem
1   Erwin van Hierden    DES Lunteren    3    3    1373    1316.3    2.67  
2   Johan Top    DES Lunteren    3    2    1120    1378.0    2.67  
3   Bram Cysouw    DES Lunteren    3    1    982    1301.0    3.00  
4   Coen Bommel    DES Lunteren    3    0    1186    1398.0    1.67  
Coen Bommel en Johan Top in de laatste wedstrijd tegen Cema/Vaste Zet uit Geleen.
Bram Cysouw in actie.