DES door in landelijke beker

21 mei

Damvereniging DES Lunteren heeft zich afgelopen met een tweede plek in de halve finales geplaatst voor het kampioenschap van Nederland.

Veel goede spelers van DES waren zaterdag verhinderd, zodat de verwachtingen vooraf niet zo hoog waren. Gelukkig is DES een grote damvereniging en konden er vanuit de “reservebank” toch nog een redelijk team worden opgesteld. Van de vier teams zouden de nummer 1 en 2 doorgaan naar de finale. Gekeken naar de spelingsrating leek DES vooraf de minst goede papieren te hebben, maar je weet het maar nooit natuurlijk. 

De eerste wedstrijd werd 4-4 gelijk gespeeld tegen Damcombinatie Friesland. Vooral Laura Timmermans en Johan Top wisten hierbij te imponeren. De tegenstanders hadden gemiddeld ruim 50 ratingspunten meer, maar kregen geen grip op het spel van de DES spelers en mochten blij zijn dat ze met remise wisten te ontsnappen. Ook in de 2 andere drie partijen werd het evenwicht niet doorbroken. Een 4-4 gelijkspel was dus het resultaat. Een goed begin.

De tweede wedstrijd moest tegen het sterke Westerhaar (Overijssel, meervoudig Nederlands kampioen) worden gespeeld. Dat was toch een maatje te groot, met een pijnlijke 7-1 nederlaag als gevolg. De vooraf al verwachte uitschakeling leek een feit, omdat damcombinatie Friesland de tweede wedstrijd wel wist te winnen en daarmee een grote voorsprong had opgebouwd .

De derde en laatste wedstrijd moest daarom met grote cijfers gewonnen worden van het sterke Ons Genoegen uit Utrecht. Coen Bommel gaf al snel het goede voorbeeld door een zetje uit te halen en de partij geroutineerd uit te spelen. Toen Arjan van Galen zijn tegenstander positioneel van het bord afzette, nam de spanning in de zaal toe. Het zou toch niet? Zowel Laura (tegenstander meer dan 100 ratingpunten meer) en Johan zetten hun schouders er nog even onder en wisten hun partijen naar remise te schuiven. Deze knappe 6-2 overwinning bleek genoeg voor een gedeelde tweede plek met damcombinatie Friesland. Zelfs het aantal bordpunten was gelijk.

Er werd in onderling overleg daarom besloten een barrage te spelen, toch leuker dan loten. Na bijna zes uur dammen moest de batterij nog een keer opgeladen worden. In deze barrage (met minder bedenktijd, samen met de vermoeidheid altijd goed voor een foutenfestival)  hielden uiteindelijk de DES spelers het hoofd het koelste. Zo won Johan toen de tegenstander in een slechtere stand teveel tijd nodig had en wist Arjan, ondanks een schijf achterstand toch nog beide punten binnen te slepen. Coen zorgde met een knappe remise voor de definitieve winst.

Een knappe prestatie van dit viertal. Zaterdag 1 juni mag damvereniging DES Lunteren met de beste 16 teams van Nederland in de finale gaan uitmaken wie zich in 2019 de bekerkampioen van Nederland mag noemen.