DES bereikt halve finale Gelderse beker

3 mei

Het damviertal van DES-Lunteren heeft donderdagavond de halve finales bereikt van de Jan van der Zwan cup! Er werd een krappe overwinning behaald in de bekerderby met Wageningen. Op papier was het DES-team de grote favoriet, maar in de praktijk bleek het toch een behoorlijk karwei. Paul Wijninga wist als enige te winnen en werd “the man of the match”. “Ook PSV wint dit seizoen zijn lastige wedstrijden… Op naar de halve finale!” aldus de opgeluchte teamleider Erwin van Hierden.

Tekst en foto’s: Erwin van Hierden

Opstelling
Om 19:45 uur werden de opstellingen uitgewisseld, waardoor er strak om 20:00 uur begonnen kon worden. DES had een sterk viertal op de been gebracht, terwijl bij Wageningen de grote toppers ontbraken. Bij elke paring was er dan ook een behoorlijk ratingverschil. De kansen zouden wel vanzelf moeten komen, maar ja, kansen krijgen is één ding, afmaken is wat anders. Als je ze zelf niet afrondt, dan kan de tegenstander er soms toch heel geniepig tussendoor glippen.

Goed plan
Paul Wijninga pakte zijn tegenstander in ieder geval stevig beet. Eerder dit seizoen was er een enigszins teleurstellende remise, maar ditmaal voerde Paul een strak plan uit. Er was spanning met hoge randschijven en Paul beheerste het centrum. Toen de tegenstander Wim van de Berg terrein wilde terugwinnen sloeg Paul toe met een venijnige combinatie op zo’n hoge randschijf. Een mooie en, wat later bleek, belangrijke overwinning!

Op de andere borden was er ook de nodige spanning ontstaan. Vooral klassieke formaties waren het spelbeeld. Stijn Overeem manoeuvreerde zich voorzichtig op het centrum, waarbij de tegenstander zich vooral focuste op uitdunnen. Aan het eerste bord had Henk Klarenbeek veelal gespiegeld klassiek en Erwin van Hierden had zijn randschijf mooi opgelost. Het leek allemaal wel de goede kant op te gaan. Vooral toen de tegenstander van Erwin vol de omsingeling in ging. De kansen waren wel toegedicht aan de Lunteranen. Tót het moment dat Erwin dacht de winst te forceren.

Erwin had nagenoeg alle winnende varianten doorgerekend, maar overzag één geniepige en achteraf toch wel eenvoudige combinatie. Met een wederzijdse dam en een schijf achterstand moest hij hard aan de bak om nog een puntje binnen te halen. Gelukkig zag de tegenstander geen winnend plan en werd er remise overeengekomen.
De puntendeling was ook het resultaat bij Henk Klarenbeek. Hij leek voordeel te krijgen met controle op beide flanken, maar tegenstander Jesse van Beek bleef koel en wikkelde eenvoudig af naar de remise. De hoop om weer een 1300-speler te verslaan werd dus niet vervuld. En wat kon Stijn Overeem nog bereiken? Was zijn centrumspel voldoende om de wedstrijd te beslissen?

Gemist
Een puntje was voldoende, maar Stijn vocht nog voor de volle buit. De stand werd steeds dunner, maar de druk kon Stijn er wel op houden. Tegenstander Henk Kleinrensink moest heel secuur spelen om er niet afgezet te worden. Met een paar tactische wendingen speelde Kleinrensink knap naar remise. Toch bleek bij analyse van de computer dat Stijn de winnende voortzetting gemist heeft. Het zou een mooie bekroning zijn geweest.

Het vervolg
De 3-5 uitslag is voldoende om over 2 weken de halve finale te mogen spelen. Dan wacht de confrontatie met de dammers uit Winterswijk. Gaat het DES weer lukken om de finale te bereiken? We gaan ’t zien op vrijdag 17 mei in De Schuifeldam aan de Bisschopsweg.

Uitslagen

   WSDV Wageningen     DES Lunteren 2  35
 Jesse van Beek (1314) Henk Klarenbeek (1408)11 3
 Wouter van Beek (1235) Erwin van Hierden (1379)11 2Partij
 Henk Kleinrensink (1150) Stijn Overeem (1303)11 4
 Wim van den Berg (1041) Paul Wijninga (1208)02 1Partij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *