DES bereikt bekerfinale!

18 mei

Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben de dammers van DES Lunteren de finale van de Gelderse Beker bereikt. In de Halve Finale werd vakkundig afgerekend met het 4-tal uit Winterswijk. Drie solide remises en een handige overwinning van Erwin van Hierden bracht de verdiende 5-3 overwinning op het scorebord. “We gaan lekker! We komen nauwelijks in de problemen en er is altijd wel iemand die weet te scoren”, aldus de trotse matchwinnaar.

Verrassing
De tegenstander werd enigszins verrast met de opstelling van DES Lunteren. Veelal wordt er gekozen om op sterkte te zitten. Mocht het namelijk na de reguliere wedstrijd 4-4 eindigen, en ook met sneldammen 4-4, dan is de overwinning aan het hoogste bord doorslaggevend. Ditmaal koos Lunteren ervoor om alles door elkaar heen te gooien. Uitgaan van eigen kracht en de tegenstander ietwat in de war brengen. De verrassing bracht het gewenste effect!

De opening werd goed gespeeld door het DES-viertal. Op alle 4 de borden was er degelijk opgebouwd en er werd in een vlot tempo gespeeld. De dammers uit Winterswijk hadden meer moeite met de tijdverdeling. De tijdsdruk begon bij hen dan ook al wat sneller een rol te spelen.

Hoe verder?
Aan bord 1 kreeg Stijn Overeem al vrij snel twee aanknopingspunten. Altijd prettig, maar wat is dan het beste vervolg van de vele goede mogelijkheden? Bij Henk Klarenbeek aan bord 2 had de tegenstander een voorzichtige flankaanval op het bord gezet. Deze was niet heel krachtig, maar hoe pak je dat dan handig aan? Aan bord 3 bij Paul Wijninga leek een theoretisch variant van Keller op het bord te komen, maar de tegenstander week af. Vaak geeft dat mogelijkheden, maar hoe dan verder? Aan bord 4 verkoos de tegenstander van Erwin van Hierden voor klassiek spel met een goede basisstructuur voor Erwin. Deze basis neerzetten is stap 1, maar wat zijn nu de juiste technische vervolgzetten? De Lunterse dammers moesten nu de hersens laten kraken. Een goed plan bedenken, scherp rekenen en aanvoelen waar het voordeel te behalen is. Het is de Lunteranen wel toevertrouwd.

Flexibele stand
Henk Klarenbeek had het plan bedacht om de aanvalsschijven van de tegenstander zodanig eraf te ruilen dat hij de aanval kon overnemen. Hij leek beslissend voordeel te krijgen, maar de tegenstander was alert genoeg om de juiste verdediging op te zetten. Remise was uiteindelijk een terechte uitslag. De basisstand van Erwin had zich in positieve zin verder ontwikkeld. Handig maakte Erwin gebruik van zijn flexibele stand en ook van de achtergebleven schijf van zijn tegenstander. Sterk rekenwerk bracht hem de verdiende overwinning. Een 3-1 voorsprong voor DES.

Winnend eindspel
Op de andere twee borden hadden de Lunteranen ook goed spel verkregen. Paul had aan bord 3 een goede voortzetting gevonden waarbij tegenstander, en oud-Lunteraan, Mark Sanders stevig aan de bak moest. Met de nodige spanningen werd er fel gestreden, maar het evenwicht werd niet verbroken. Ook hier een terechte 1-1 uitslag. Stijn mocht als laatste de overwinning over de streep trekken. Het voordeel vanuit de opening was enigszins verdwenen, maar tegenstander Zegelink vergaloppeerde zich. Ineens kreeg Stijn toch nog weer kansen. Een zeer voordelig eindspel kwam op het bord. Op zet 60 had Zegelink nog fraai remise kunnen forceren, maar toen hij dat niet deed kwam er een winnend eindspel op het bord. Met de nog beperkte tijd kon Stijn deze echter niet vinden. Hij moest berusten in een toch wel terechte remise.

De bekerfinale
Hiermee was het vijfde en winnende punt voor Lunteren binnen en kan Lunteren zich opmaken voor de grote finale tegen grootmacht Huissen. Waar deze gespeeld zal worden zal komende week bekend worden. Dat het een mooie finale zal worden, is zeker! Zal Lunteren voor het derde achtereenvolgende jaar de beker bemachtigen? We weten ’t over 14 dagen.

Klasse: Gelderse Beker
Ronde: Halve Finale

 DEZ Laren     DV VBI Huissen26
 Tom Westhof (1056)  Odin Mol (1449) 021Partij
 Egbert Harkink (1100)  Jos Stokkel (1368) 022Partij
 Gerrit Wassink (1254)  Dirk Joosten (1338) 113Partij
 Tom Knapen (1111)  Joost Hendriksen (1316) 114Partij
   DES Lunteren 2     WDV Winterswijk  53
 Stijn Overeem (1303) Frits Zegelink (1226)11 4Partij
 Henk Klarenbeek (1408) Erik ten Hagen (1286)11 1
 Paul Wijninga (1208) Mark Sanders (1238)11 3Partij
 Erwin van Hierden (1379) Henk Sonderen (1229)20 2Partij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *