Dammer Erwin van Hierden Lunterse ‘Oliebol 2014’

6 jan

LUNTEREN – Erwin van Hierden, dammend bij het Lunterse DES in de ereklasse, heeft het traditionele Oliebollentoernooi gewonnen. ,,Ik ben er best blij mee. Niet alle wedstrijden verliepen even geweldig. Maar dat is in deze toernooiopzet ook niet zo belangrijk”, glimlachte de winnaar.

Een paar tafels verder keken de verslagen teamgenoten René Alderliesten en Harmjan Lammers toe. Zij eindigden op plaatsen twee en drie. In zijn algemeenheid niet de meest dankbare posities. ,,Dit betekent dat Erwin (van Hierden, red.) in de ereklasse voortaan aan het eerste bord moet zitten. Deze titel ‘Oliebol van het jaar 2014’ schept natuurlijk verplichtingen”, grapten zij.

De winnaar kon het allemaal wel waarderen. ,,Dat hier zestig dammers uit alle windstreken van het land zijn zegt genoeg. Een record deelname in de achtste versie waarop deze club trots kan zijn. Maar misschien is het woord ‘club’ wel niet juist. Misschien moet ik preses Jaap Heij daarvoor wel in het zonnetje zetten. Zijn niet aflatend optimisme over de damsport, en de wijze waarop hij met vrouw en dochter die allemaal in elkaar zet, is onbetaalbaar.”

Spijker

De Voorthuizenaar sloeg de spijker op zijn kop. Het gastvrije trio zorgde voor de oliebollen, appelflappen, bitterballen en andere lekkernijen zodat het de deelnemers aan niets ontbrak. De kwaliteit was niet alleen op de borden voelbaar maar ook daarbuiten.

Het toernooi liep op rolletjes. Geen wanklank was er te bespeuren. En haperde de computer of de geluidsinstallatie even dan werd dit met een kwinkslag zonder problemen opgelost. Een gezellig toernooi met een goede omlijsting. Op het cabaret bij de opening en verloting door preses Jaap Heij zou mening cabaretier jaloers kunnen zijn. ,,De zelf gebakken oliebollen zouden zeker door de AD test zijn gekomen”, grapte een deelnemer.
De meeste aandacht ging uiteraard uit naar de A-spelers. ,,Een topbezetting. Dat blijkt uit wel uit de uitslag. Dat waren allemaal A-spelers die elkaar het vuur aan de schenen hebben gelegd. Maar ik ben niet minder blij met liefst twaalf huisdammers die de weg naar De schuifeldam wisten te vinden. Een aantal daarvan raakt slechts enkele keren per jaar een dambord aan, en toch zag ik daar combinaties die inzicht verraden”, blikte Jaap Heij terug.

Terugblikken

Dat terugblikken was echt in de kleine uurtjes. Maar er was geen dammer die daarover maalde. Sterker, na de prijsuitreiking werd op menig dambord nog een partij geanalyseerd. Met als uitkomst dat de theoretische winnaar een andere was dan in de praktijk.

Ook Erwin van Hierden blikte nog even terug. ,,Ik heb het toernooi al eens eerder gewonnen. Ik weet niet meer precies wanneer. Maar dat wordt nog uitgezocht. Het was hard werken. In was remise tegen Arjan van Galen voldoende voor de titel. In het andere geval ging hij er met de titel van door. Hoewel het niet zonder slag of stoot ging wist ik in deze ‘battle of Lunteren’ remise te spelen. Ik sta nu twee keer in een mooi rijtje winnaars: Arjan van Galen (2007); Marcel Monteba (2008); Erwin van Hierden (2009 en 2014); Arjen Timmer (2010); Harmjan Lammers (2011); Matthias de Kruijf (2012) en René Alderliesten (2013)”, aldus de dolgelukkige maar ook nuchtere winnaar.

Van Hierden liet het trio Harmjan Lammers,  René Alderliesten en Arjan van Galen in deze volgorde achter zich.

Strijd

Maar ook in de klassen B en C werd heftig gestreden om de titel. In de B- groep wist Wim Schaafsma de titel te veroveren voor Michel Hendriksen Sr (DCE) en Jaap van Hierden Sr (DES). In de C- klasse was Reinard van de Lagemaat de sterkste. Op de andere podium plaatsen mochten Melanie Voskuil (DES) en Henk Brouwer plaatsnemen.

DES dat bekend staat om zijn sterke jeugdafdeling had uiteraard voor hen een extra prijsje beschikbaar gesteld. Johan Top, Jeroen van den Brink en Jan Cysouw (allen DES) waren de gelukkigen.

Huisdammers

In de schaduw van deze de geroutineerde damtoppers werkten twaalf huisdammers de titelstrijd af. Een gemêleerd gezelschap met twee dammende dames ( Maartje en Dieke Bos). Twee spelers die van huis uit (Teunis Bunt en Eip Janssen) de schaaksport beoefenen. Maar ook dammers die af en toe het spel spelen ( (Kees Viets en Evert Kroesbergen).

,,Ik denk dat hier het meest ontspannen wordt gespeeld. Maar soms zag ik combinaties die er wezen mochten. Dan zie je dat de oud dammers misschien de zetten routine missen, maar niet het inzicht. Bij de schakers zag je dat ze vooruit kunnen denken, maar de dampatronen verwarren met hun sport. Dat je moet slaan en terug mag slaan speelde hen af en toe parten”, grapte de goed gehumeurde Kees Viets.

Na zeven ronden wist Edervener Rik van de Weerd de zege op te eisen. Hij liet de Lunterse Maartje Bos en Evert Kroesbergen op gepaste afstand achter. ,,Geen enkele huisdammer bleef overigens zonder punten. Dat heb ik weleens anders meegemaakt. Maar dit is veel mooier”, besloot Jaap Heij.

Damclub DES kan terugzien op een mooie afsluiting van een prachtige damavond. Zeker omdat ook vele niet winnaars spraken van een geslaagd toernooi. Een mooier compliment kan een organisatie eigenlijk niet krijgen.

Individuele uitslagen:

Groep A:
1. Erwin van Hierden (DES) 7-12
2. Harmjan Lammers (DES 7-11
3. René Alderliesten (DES) 7-11
4. Arjan van Galen (DES) 7-11
5. Sander Neutel (DES)  7-10

Groep B:
1. Wim Schaafsma (DES) 7-9
2. Michel Hendriksen Sr (DCE) 7-9
3. Jaap van Hierden Sr (DES) 7-9
4. Wijnand Voskuil (DES) 7-8
5. Jan Bos (DES) 7-8

Groep C:
1. Reinard van de Lagemaat  (DCE) 7-9
2. Melanie Voskuil (DES) 7-9
3. Henk Brouwer (DCE) 7-9
4. Henk Jongbloed (DES) 7-7
5. Henk-Jan van de Berg (DES) 7-7

Jeugd:
1. Johan Top (DES) 7-7
2. Jeroen van den Brink (DES) 7-6
3. Jan Cysouw (DES) 7-5

Huisdammers:
1. Rik van de Weerd 7-14
2. Maartje Bos 7-10
3. Evert Kroesbergen 7-9
4. Teunis Bunt 7-8
5. Dieke Bos 7-