DES krijgt pak slaag in Hijken

11 jan

Een verre uitwedstrijd in Drenthe en dan met 18-2 huiswaarts keren. De spelers van DES 1 hebben wel eens een leukere middag gehad. Nederlands kampioen Hijken bleek veel te sterk en het team vol wereldtoppers trakteerde de Lunteranen op een dikke nederlaag. Door een overwinning van Amsterdam verkeerd de Lunterse ploeg nu in acuut degradatiegevaar.  In de laatste drie rondes zal er nog minimaal een keer gestunt moeten worden om te overleven.

Teamleider Aldert van Eck werd door Auke Scholma op een prachtige manier te grazen genomen. Een forcing met op elke zet een diepe combinatie zorgde voor schijfwinst en partijwinst. Erwin van Hierden speelde tegen oudploeggenoot Michiel Kroesbergen een spannende pot. Kroesbergen nam veel risico’s maar rekende diep genoeg om naar remise af te wikkelen. Ook Ronald van Beek pakte een puntje. Hij stond tegen Okken de hele partij onder druk maar bezweek niet.

Daarna was het voorbij voor DES en werden maar liefst zeven nederlagen geleden. De Drentse grootmeesters straften kleine foutjes hard af. Arwin Lammers stond onder druk en werd het slachtoffer van een kleine combinatie tegen Dolfing. Vader en invaller Wim Lammers mocht tegen Roel Boomstra, de Nederlandse hoop op een nieuwe wereldkampioen. Lammers kwam ver, maar maakte na een remisewaardige afwikkeling de verkeerde slagkeuze en verloor alsnog. Het centrum van Stijn Overeem werd weg omsingeld door Sipma. De slotstand was er een uit het boekje.

Ook René Alderliesten kon het niet bolwerken tegen Hans Jansen. Ook hij werd in een lastige stand het slachtoffer van een kleine combinatie.  Harmjan Lammers speelde passief tegen Jan Ekke de Vries, kwam onder druk en speelde het niet scherp genoeg om de remise te vinden. Hetzelfde gold voor Jaap van Hierden, die ook langzaam onder de door Van der Wijk opgevoerde druk bezweek.

De Lunterse topscoorder Timmer hield het het langs vol. Tegen de Litouwse grootmeester Domchev bereikte hij een eindspel met twee dammen tegen vier dammen en een stuk. In de analysezaal bleek het voor de collega grootmeester ook niet makkelijk om de winst te vinden, maar uiteindelijk moest Timmer na zes uur spelen ook de handdoek in de ring werpen.