Nederlands kampioenschap voor de jeugd succesvol

29 dec

Gisteren werd in Ijsselstein het Nederlands kampioenschap voor drie en 4-tallen gespeeld.

Aspiranten damclub DES kampioen van Nederland

Het aspiranten 3-tal van DES Lunteren is erop nieuw in geslaagd om damkampioen van Nederland te worden. Er deden in Ijsselstein vier drietallen mee die streden om het kampioenschap van Nederland. Er werd een dubbele ronde afgewerkt door de vier teams.

Het Lunterse drietal won de eerste wedstrijd met 4-2 van W.S.D.V. – Wageningen. De tweede wedstrijd ging D.E.S. met 2-4 onderuit tegen D.D.D. – Dedemsvaart De ommekeer kwam door een verrassende 4-2 overwinning op de favoriet SNA uit Heerhugowaarsd. Johan Top en Bram Cysouw wonnen allebei hun partij. Jan Cysouw verloor zijn partij. W.S.D.V. werd opnieuw verslagen met 4-2 en de koploper D.D.D. werd op een 3-3 gelijkspel gehouden. In de laatste ronde was de tussenstand als volgt:
1. D.D.D. – Dedemsvaart 5-7 17 bordpunten 2. D.E.S. – Lunteren 5-7 17 bordpunten
3. SNA – Heerhugowaard 5-6 18 bordpunten 4. W.S.D.V. – Wageningen 5-0

De wedstrijd tussen D.D.D. en W.S.D.V. kende een verrassend verloop. De dammers uit Wageningen wisten een gelijkspel uit het vuur te slepen. DES had het moeilijk tegen SNA. Johan Top liep in een damzetje en verloor van Dirk Haaster. Bram Cysouw kreeg veel voordeel tegen Lewis Perry maar moest met remise genoegen nemen. Jan Cysouw kreeg licht voordeel tegen de kopman Rene Emmanuel en won de wedstrijd op fraaie wijze. Hierdoor eindigde DES en D.D.D. gelijk bovenaan. Er moest nu een barragewedstrijd worden gespeeld om het kampioenschap. Johan Top won als eerste zijn wedstrijd tegen Brian Winter . Bram Cysouw nam geen riscio en wist aan bord 1 tegen de sterkste dammer van Dedemsvaart Damon Winter remise te spelen. De beslissing moest nu aan bord 2 komen tussen Jan Cysouw en Colin Winter. Colin stond lange tijd beter maar door goed tegenspel van Jan wist hij via het bekende eindspel 3 om 1 dam de remisegrens te bereiken. Hierdoor werd DES net als vorig jaar de kampioen van Nederland bij de aspiranten. Een prima prestatie van het jonge drietal van DES Lunteren

DES Pupillen behalen zilver
Het pupillenviertal van DES Lunteren is op een fraaie tweede plaats geëindigd in het Nederlands kampioenschap voor viertallen. Er deden 10 teams mee aan dit kampioenschap van Nederland. DES behaalde in de eerste vijf rondes enkele mooie overwinningen op belangrijke concurrenten voor de titel De wedstrijd tegen Den Haag werd fraai gewonnen met 6-2 Hierdoor stonden DES en HDC Hoogeveen samen bovenaan met de volle 100% score van tien punten. De wedstrijd tegen Hoogeveen moest de beslissing brengen om het kampioenschap Jeroen van den Brink opende de score via een snelle winstpartij tegen Pascal Strijker. Nathan van Galen was dicht bij een stunt tegen Vincent Houtjes aan bord 1. In het eindspel miste Nathan de remisevariant en kwam Houtjes met de schrik vrij. Biense Wielstra speelde een sterk toernooi en verloor verrassend via een combinatie van Suzanne Staal. Hierdoor moest de beslissing vallen aan bord 2 tussen Tristan v.d. Velde en Nicole de Vries. Tristan kwam in het eindspel een schijf voor maar moest helaas met remise genoegen nemen. De wedstrijd eindigde in 3-5 voor Hoogeveen. Hierna werden er uit de volgende drie rondes nog vijf punten behaald waardoor DES op een mooie score van 17 punten kwam uit 10 wedstrijden. Het viertal van HDC maakte geen fout en won al de negen wedstrijden oprij.

Welpen DES tiende op NK
Het jonge welpen viertal van DES is op een tiende plaats geëindigd. Hierbij was de het meedoen belangrijke dan het winnen van de titel. Er werd leuk gedamd door het Lunterse viertal en er werden totaal zes punten behaald uit 9 wedstrijden. De volgende vier spelers deden mee aan het NK.
Marielle v.d. Brink 9-11
Levien Cysouw 9-7
Arjan Lagerweij 9- 6
Jos Evers 9-1