DES verliest van Culemborg

14 dec

DES kon ook in de zevende ronde van de ereklasse niet voor een stunt zorgen. Het feit dat de sterke tegenstander Culemborg twee van hun topspelers mistten, gaf de Lunteranen vooraf hoop. Het werd een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk bleken de Culemborgers toch net te sterk.

Ronald van de Beek zette als eerste een knappe prestatie neer. Hij kan schijfverlies niet ontlopen tegen Sven Winkel, maar wikkelde op zo’n  manier af dat er veel compensatie was, en dat hij ondanks het stuk minder vrij gemakkelijk naar remise kon afwikkelen. De tweede remise kwam op naam van René Alderliesten, maar dat was een tegenvaller. Tegen invaller Thijs Vreugdenhil kreeg hij steeds meer voordeel. René wilde dat verzilveren via een damcombinatie, maar wat beide spelers vooraf niet gezien hadden, was dat die dam er ook weer af ging en er een remisestand over bleef. De combinatie niet nemen was veel kansrijker geweest.

DES kwam op achterstand doordat Stijn Overeem tekort kwam tegen Dik de Voogd. De risicovolle opening die Stijn speelde bleek wat te veel van het goede en na een vroege combinatie was de nederlaag onafwendbaar.  Het werd 3-5 door een gelijkwaardige remise van Henk Klarenbeek tegen het Wit-Russische talent Valjuk.

De Lunterse topscoorder Timmer zette DES weer op gelijke hoogte door een simpele overwinning op de tweede Culemborgse invaller Haitze Meurs die in de opening al de fout in ging. Met drie opeenvolgende remises gaf DES nog niks toe. Jaap van Hierden leek in een klassieke stand wat lastiger te staan maar schoof makkelijk naar remise. Harmjan Lammers speelde degelijk genoeg om zich de sterke Van de Borst van het lijf te houden. Ook Aldert van Eck pakte een zeer verdienstelijke remise tegen de Wit Russische topgrootmeester Boulatov. Het eindspel was lastig maar de teamleider wist het smalle paadje naar remise te vinden.

Met 8-8 op het scorebord werd er alleen op bord 1 en 2 nog gespeeld. Daar ging het toch nog mis voor DES. Erwin van Hierden mist zijn gebruikelijke vorm terwijl zijn tegenstander Derkx  in absolute topvorm is en dit seizoen de ene naar de andere topper in het stof laat bijten. Ook nu bereikte Derkx een goede aanvalspositie en speelde de stand zeer nauwkeurig en fraai naar winst. Tot slot was Arwin Lammers in de problemen gekomen. Hij bleef naar een Molimard uitval met een scheve stand zitten, bereikte nog wel een eindspel maar dat bleek uiteindelijk kansloos.

DES gaat met drie punten en een 10 plek de winterstop in. Om degradatie te ontlopen zullen er na de Kers echter nog wel punten gepakt moeten worden. Dat zal, gezien het zware programma dat nog rest een moeilijke opgave worden.