Orfam Twente maatje te groot voor DES 1

18 sep

DES heeft bij de opening van het damseizoen niet voor een verassing kunnen zorgen. De sterke Twentse tegenstander had wat recht te zetten, vorig seizoen won DES, en verscheen op volle oorlogssterkte achter het dambord. DES kreeg weinig kans, en keerde met een 14-6 nederlaag terug naar Lunteren.

Tot de tijdnoodcontrole bleef DES nog aardig op de been. Het eerste punt werd aangetekend door de nieuwe teamleider Aldert van Eck. Tegen de Duitser Tchartoriski kreeg hij in een wat vlakke partij licht voordeel, maar meer dan een remise werd er niet uitgehaald. Hetzelfde beeld was te zien op het bord bij Marcel Monteba, die de 2-2 op het scorebord zette. Henk Klarenbeek keek vanuit de opening tegen een wat scheve stand aan. Via een aanval probeerde hij dit recht te zetten. Dit lukte gedeeltelijk, het was echter wel voldoende voor remise.

Daarna ging het echter mis. De nieuwe basisspeler Matthias de Kruijf knalde er vol in, en nam risico door zijn tegenstander in de aanval te laten. Dit kwam hem op dit hoge niveau echter duur te staan, in het late middenspel werd hij overlopen. Ook de andere debutant in de basis, Harmjan Lammers had het zwaar. Hij werd onder druk gezet, en moest veel tijd investeren. Hij hield nog net genoeg ruimte op de klok over om naar een nadelig eindspel te vluchten, wat na de tijdnoodcontrole omgezet werd in een remise.

De Twentse voorsprong werd vergroot door een nederlaag van Hermen Kroesbergen. In een spannende partij wisselden de kansen. Opties zag het er niet goed uit, maar in de analyse bleek dat Hermen wel degelijk kansen had. In de partij wist hij die echter niet te vinden, en door een fout in tijdnood werd een nederlaag onontkoombaar. Ook Daniel Merkus verloor. Hij overzag een manoeuvre van zijn tegenstander Stokkel en moest een stuk inleveren. De Barnevelder vocht nog lang door, maar moest uiteindelijk in het stof bijten.

Ronald van Beek en Erwin van Hierden wisten nog twee punten voor DES te laten aantekenen. Op beiden borden was een wisselend spelbeeld te zien, maar ook beiden kregen geen echte kansen. Ze maakten ook geen grote fouten, waardoor de vijfde en zesde puntendeling een feit was. Het slotakkoord was voor de Twentse topper, de Duitse grootmeester Wirny. Hij wist op fraaie wijze te winnen van Arjen Timmer. Die keek telkens tegen een nadeeltje aan. De Lunteraan maakte geen grote fouten, maar de klasse van Wirny zorgde ervoor dat hij zo goed als geen kans had op herstel. Het dunne standje na de tijdnoodcontrole werd foutloos in winst omgezet door de grootmeester zodat de eindstand bepaald werd op 14-6. Over twee weken moet DES in de eigen Schuifeldam de punten wel zien te halen. Dan staat de wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat SNA Heerhugowaard op het programma.

One Reply to “Orfam Twente maatje te groot voor DES 1”

Gesloten voor reacties.