DES 3 verliest openingswedstrijd NC 2010

18 sep

DES 3 is in de eerste ronde van de nationale competitie met 16-4 onderuit gegaan tegen CEMA/ De Vaste Zet 2 uit Geleen. CEMA, het vreemdenlingenlegioen, met vele nationaliteiten was niet met het sterkste team afgereisd naar Lunteren. Toch was het totale ratingverschil 2152 punten, vergeleken met dat van DES3. Qua leeftijd was de ploeg uit Geleen in totaal minimaal 350 jaar ouder. (Dat zijn toch heel veel damuurtjes extra die de spelers van CEMA meenamen)

Ondanks deze leuke statistieken, begon DES onbevangen aan de wedstrijd. De standen op de borden bleven overal vrij lang gelijk, al kwamen de jeugdspelers op de onderste borden wel in een steeds lastigere stand terecht.

De eerste partij was pas na een kleine 2,5 uur spelen uit. Stijn Overeem moest zijn meerdere erkennen in L. Peters, die na een lange en fraaie slagwisseling ineens 3 stenen meer had dan Stijn. Dit was te veel om mee door te spelen en Stijn gaf zijn partij op.

Op bord 6 viel Jacco Bos in voor broertje Dennis. De comeback van Jacco in Des was meer dan succesvol te noemen. Nog geen kwartier na de opgave van Stijn, trok Jacco de stand op fraaie wijze weer gelijk, door zijn tegenstander diep in het nauw te drijven.

Helaas was de gelijke stand van korte duur want binnen 10 minuten stond DES 4 punten achter, doordat respectievelijk Joan Evers en Jan Heij hun partij verloren. Toch kunnen beide spelers wel terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Beide hadden ze hun tijd goed gebruikt, maar werden positioneel opzij geschoven.

Ook Melanie Voskuil moest helaas de partij opgeven tegen N. Verjans. Melanie had lang een gelijke stand qua stenen, maar positioneel stond het een en ander niet helemaal meer op de goede plek. Met een partie Bonnard-achtige stand, wat ongetwijfeld niet het plan geweest zal zijn, ging Melanie ten onder.

Na 4 uur spelen was de winst voor de ploeg uit Geleen bepaald. Henk Jongbloed die een sterke partij speelde, trapte in een simpele 2 om 3 naar dam en kon de hoop om nog een punt te halen wel opgeven.

Ook Jan Bos, die toch niet heel vaak verliest kwam net te kort in zijn stand en moest helaas de tegenstander ook de hand schudden. We nemen aan, dat Jan nog even warm moest draaien en in de volgende wedstrijden weer veel punten voor DES gaat scoren.

Op bord 2 zorgde Michel Hendriksen voor een fraai punt tegen H. Bosch. Michel kwam onder enorme druk te staan, maar wist met taai verdedigingsspel toch nog een punt uit zijn partij te slepen, waar Michel dik tevreden mee was.

Als negende was het Gijsbert Thomassen, die verloor. Gijsbert stond in het begin van de partij was onder druk en kon moeilijk in zijn spel komen. Toch had hij na twee uur spelen het betere van de stand, maar miste de winnende zet. In plaats van de winnende zet te doen, deed hij de verliezende zet en kon het in een 4 om 2 net niet meer bolwerken.

Ruim 3 kwartier na de partij van Gijsbert, kwam de partij van kersverse teamleider Berrian Lammers ten einde. Berrian overspeelde zijn tegenstander, maar miste in de cruciale fase door een zetverwisseling de winst. Door deze zetverwisseling bood hij zijn tegenstander de kans, toch de remise te forceren en bleef hij na 5,5uur spelen enigszins onthutst met 1 punt achter.

De totale uitslag kwam hiermee op 4-16. Dit is een forse nederlaag, maar dat kan gebeuren zo’n ervaren ploeg die toch wel de favoriet is in Tweede klasse E.

3 Replies to “DES 3 verliest openingswedstrijd NC 2010

  1. Idem dito. En de punten komen vanzelf tegen de mindere teams!
    Dan scoren Henk, Jan, Stijn, Gijsbert, Melanie etc. wel punten…

Gesloten voor reacties.