Narrow escape maar wel koppositie DES 1

2 jan

Ook in 2016 gaat DES door op het in 2015 ingeslagen pad. Wedstrijden winnen met het kleinst mogelijke verschil. In Schiedam werd de derde 11-9 overwinning op rij geboekt. Volgens teamleider Aldert van Eck wordt het wel steeds spannender. ‘ik had niet verwacht dat we deze nog zouden pakken.’

Harmjan Lammers zette DES op het goede spoor. Hij zette een aanval op het bord die lange tijd goed werd tegengespeeld door Waldo Aliar. Echt voordeel leek Lammers dan ook niet te bereiken, tot een kleine combinatie plotseling een einde aan de partij maakte. Ook broer Arwin Lammers ging in de aanval. Die werd echter van het bord geruild, waarna de partij naar remise kabbelde.

Een forse tegenvaller was de onverwachte nederlaag van kopman Henk Klarenbeek. In een gelijkwaardige stand maakte hij een zeldzame blunder en kon gelijk opgeven. Na een rustige klassieke partij van Ronald van de Beek kreeg DES opnieuw een forse tegenvaller te verwerken. Stijn Overeem stond in het middenspel erg goed tegen Agita Marterere. Onder tijdsdruk behandelde hij zijn korte vleugelopsluiting echter niet goed en kreeg naar een kleine forcing de deksel op zijn neus. DES kwam weer terug door een goede overwinning van Arjen Timmer die in een mooie aanval versus omsingelingspartij de betere bleek dan Gerrit van Mastrigt.

Aldert van Eck mocht op bord negen aantreden tegen de sterke Afrikaan Cheich Maurice Ndione. Na een strak positioneel gevecht kreeg de Lunterse teamleider een voordelig maar spannend eindspel op het bord. Een winst bleek er echter niet in te zitten. Na een goede degelijke remise van Mark Sanders was de stand 8-8 en was het aan de gebroeders van Hierden om de wedstrijd te beslissen.

Jaap van Hierden deed wat hij moest doen en boekte een zeer belangrijke overwinning op Edwin Torn. Met zijn korte vleugelopsluiting was het spannend maar leek hij de hele partij aan de goede kant van het bord te zetten. Uiteindelijk leverde dat een fraaie zege op. Met 10-8 op het scorebord moest Erwin een puntje halen om de wedstrijd over de streep te trekken. Na een hard gevecht met Henk de Wit leek dat echter niet te gaan lukken. Na vier en een half uur spelen was hij in een verloren eindspel terecht gekomen. Lang leek het vechten tegen de bierkaai maar Erwin hield vol en werd daarvoor beloond. Henk de Wit koos uit de verschillende winstvarianten niet de goede zetten en moest toch nog de remise toestaan. De zucht van verlichting van de DES-spelers was in de analyseruimte te horen.

De vreugde werd nog groter toen bleek dat concurrent Micone tegen een nederlaag was aangelopen waardoor DES samen met Heijmans Excelsior de koppositie overneemt.

One Reply to “Narrow escape maar wel koppositie DES 1”

  1. D.E.S. 1 heeft de wind mee.
    Volgens mij had D.E.S. 3 gisteren windkracht 13 tegen.
    Wat een pech tegen de dammers uit Diemen.

Gesloten voor reacties.