koploper Apeldoorn maatje te groot voor DES

8 feb

DES heeft mooie herinneringen aan Apeldoorn, met name aan de spectaculaire kampioenswedstrijd in 2009. Nu was het echter minder spectaculair. Apeldoorn is de afgelopen jaren steeds sterker geworden en is nu met Huissen verwikkeld in een spannende titelrace. DES kon geen spaak tussen de Apeldoornse wielen steken. Zes remises en vier nederlagen zorgden voor een 14-6 eindstand.

Harmjan Lammers pakte het eerste puntje tegen grootmeester Van der Zee. Die gebruikte na een spannende stand veel tijd om een goed plan te vinden, maar de stand verwaterde en liep snel naar remise. Arjen Timmer had, na een principiele strijd tegen Van Leeuwen de kans om DES op voorsprong te zetten. Met één zet zou de stand plat zijn, maar de Lunterse topscoorder zag spoken en liet zijn tegenstander ontsnappen.

Jaap van Hierden had intussen het zogenaamde kerkhofveld opgezocht. Dit veld heet niet voor niks zo, en ook in deze partij betekende het bezetten van dit veld een nederlaag. Ook Aldert van Eck verloor. Tegen de Apeldoornse topscoorder stond hij met weinig tijd op de klok in een korte vleugelopsluiting. De stand leek niet slechter, maar zoals Van Eck het speelde ging het helemaal verkeerd.

Ronald van de Beek is in vorm en speelde een sterke partij tegen vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen. Hij kwam niet in de problemen en boekte een knappe gelijkwaardige remise.  Erwin van Hierden is juist niet in vorm. Ook vandaag ging het niet goed tegen Hein Meijer. In een stand met een actieve randschijf werd hij steeds verder van het bord gedrukt en kwam uiteindelijk in een kansloos eindspel terecht.

Stijn Overeem speelde een spannende partij tegen de Russische grootmeester Kalmakov. Die wikkelde in een goede stand af naar een kansrijk eindspel. In de analyse achteraf werd een remisevariant gevonden, maar achter het bord kon Stijn die niet vinden.Tot slot volgende nog drie remises. Henk Klarenbeek leek wat kansen te krijgen in een klassieke partij tegen Andriessen. Die had echter een handig offertje bedacht, waardoor de kansen van Henk verkeken waren. René Alderliesten speelde een wat onduidelijke partij tegen Messemaker, waar uiteindelijk het evenwicht niet verbroken bleek. De prestatie van de dag kwam tenslotte op naam van Arwin Lammers. Hij bleef knap op de been tegen grootmeester Presman. Arwin rekende in een lastige standje nauwkeurig, haalde twee dammen en dwong daarmee remise af.

Met nog één wedstrijd te gaan heeft DES nog kans om degradatie te ontlopen. Dan zal er thuis tegen middenmotor Witte van Moort minimaal een punt gepakt moeten worden en mag concurrent Amsterdam geen punten pakken. Er wacht dus nog een spannende ontknoping over twee weken in de eigen Schuifeldam.

One Reply to “koploper Apeldoorn maatje te groot voor DES”

 1. D.E.S. 2 bijna kampioen.
  Het tweede tiental heeft de belangrijke uitwedstrijd tegen
  streekgenoot B.D.V. 1 – Bennekom met 7-13 gewonnen.
  Beide tientallen hadden alle wedstrijden nog gewonnen
  zodat het vanmiddag er om ging wie kampioen zou worden.
  Het werd een spannende wedstrijd tussen beide kemphanen.
  Robbert Westerink kon net niet de winstvariant vinden tegen
  Gerrit Alink en dat betekende 1-1
  Jaap v.Hierden sr bevestigde zijn goede vorm door Chris Versteege
  via een slim damzetje te verslaan.
  Hierna volgde er vier remises van Jaap Heij, Evert v.d.Pol, Henri
  van Hierden en Richard Cousijnsen.
  De voorsprong bleef hiermee twee punten in het voordeel van D.E.S
  Arno Bos zorgde voor een verder voorsprong door Annemieke v.d.
  Kraats te verslaan. Arno kreeg in het late middenspel een voordelige
  stand en wist dit om te zetten in partijwinst.
  Edwin Loozen verzuimde om zijn schijfwinst tegen Frans Lamers
  te verzilveren en de partij werd remise.
  Wim Lammers nam geen risico meer en speelde remise tegen
  Hans Robben.
  De laatste partij won de topscoorder van D.E.S. 2 Henk Timmer
  tegen Alex v. Harn.
  Henk won via sterk positiespel de partij en D.E.S. 2 won met
  de mooie cijfers van 7-13 de wedstrijd tegen Bennekom.
  Over twee weken mag D.E.S. 2 het karwei afmaken tegen de nummer 3 op de ranglijst IJmuiden 2.

Gesloten voor reacties.