Gelderse Hoofdklasse: DES verliest opnieuw

28 jan

Gisterenavond werd de derby van DES Lunteren tegen WSDV Wageningen 1 met 5-11 verloren. Het Lunterse team kwam niet verder dan vijf bordpunten en daalt hiermee naar plaats zeven in de ranglijst, waar het met nog twee partijen te gaan, nog kan afzakken naar plaats elf, wat voor degradatie kan zorgen.

De eerste partijen van de avond verliepen goed voor het team uit Lunteren. Zowel Arjen Timmer als Harmjan Lammers wisten hun partijen gemakkelijk te winnen. Arjen kwam al gauw een schrijf voor tegen Hans Kromhout en gaf dit niet meer uit handen. Harmjan speelde een goede partij tegen junior Gerben van Steenbergen en zorgde er met een forcing voor dat DES met 4-0 voorkwam.

Zowel de derde als vierde partijen zorgden helaas weer voor de 4-4 tussenstand. Jaap Heij verloor van Gerard Zijlema en Dennis Bos kon het niet bolwerken tegen Mark Sanders, die voor het eerst meedeed dit seizoen, en gelijk belangrijke punten pakte.

De vijfde wedstrijd was een mooi resultaat voor DES. Junior Arwin Lammers pakte een belangrijk punt tegen topper van WSDV Fred Ivens. De man met de hoogste van het team uit Wageningen kon zijn omsingeling niet omzetten in winst. Arwin zorgde ervoor dat hij de remisevariant achter de hand had en presteerde daarmee één van zijn betere partijen dit seizoen, met een mooi resultaat. 5-5 tussenstand.

Vervolgens verliep het verkeerd voor DES. De laatste drie partijen werden allemaal verloren. Als eerste verloor Arno Bos, nadat hij een gewonnen stand volledig uit handen gaf. Nadat Arno een schrijf voor kwam te staan, deed hij in tijdnood de verkeerde zet en kwam hiermee toch nog verloren te staan. Ook Erwin Jochemsen speelde een puike partij tegen de taaie Cor Langeveld en leek lang op een puntje af te gaan. Pas in een 6-om-6 stand wist Cor Langeveld de winst te vinden en kon Erwin de handen schudden. Berrian Lammers hield het lang vol tegen Erik van de Weerdhof, maar moest helaas ook de handen schudden in een overmachtseindspel. Berrian kwam een schrijf achter, maar kon er toch nog een lastig eindspel uithalen. Helaas voor Berrian wist Erik van de Weerdhof dit slim uit te spelen.

DES Lunteren verzaakte hiermee een betere prestatie neer te zetten. De onderste vijf borden gingen allemaal verloren. Alleen de Ereklasse-spelers landelijk wisten met z’n drieën vijf punten te halen. DES Lunteren verloor zo zijn partij met 11-5 tegen WSDV Wageningen, dat meestrijd om de titel. Lunteren mag nog aantreden tegen nummer elf Brummen en tegen rivaal Barneveld. Lunteren zal nog zeker één partij moeten winnen om niet de kans te lopen op degradatie.