DES slaat toe

13 feb

DES Lunteren heeft eindelijk laten zien dat ze kunnen dammen. Gisterenavond 12 februari werd de verre uitwedstrijd naar Brummen met 12-4 gewonnen. Vijf overwinningen zorgden voor dit mooie resultaat.

Lunteren had nog kans om te degraderen, dus er moest gewonnen worden. Gelukkig maakten de dammers geen fouten. Arwin Lammers mocht op bord vier aantreden tegen Jan Koerselman. Jan speelde een mooie partij, maar werd langzaam van het bord gedrukt. Door een foute zet kwam hij erg slecht te staan en leek de partij verloren. Een andere foutieve zet zorgde voor een schrijfwinst voor Arwin, waarna de handen snel geschud waren. Ook Evert Evers maakte geen fouten. Tegen de mindere Tom Westhof speelde hij een degelijke partij en mocht hij met de punten naar huis gaan. Het stond dus al 4-0 voor het team uit Lunteren.

Jaap Heij speelde een goede partij en leek te gaan winnen. Helaas speelde hij niet zoals het moest en kon Arie Stehouwer toch nog de remise vinden. Hierna kwam de tegenvaller van de avond. Berrian Lammers verloor door een zetje van topscorer Marten Bruinsma. Berrian stond helemaal niet minder, maar verloor zijn partij door een domme zet. 5-3 voor Lunteren.

Hierna werd er nog maar één punt weggeven door Lunteren. Als eerste mocht Aldert van Eck de topper van Brummen, Danny Dix, verslaan. Danny ging te hard van stapel en nam een aanval die niet goed genoeg was. Aldert profiteerde hiervan en kon daardoor ook twee punten meenemen naar Lunteren. Hetzelfde gold voor Arno Bos, die door een sterke partij, Bertus Bosch mocht verslaan. Arno nam een aanval en drukte de tegenstander helemaal van het bord af, wat een tweepunter als resultaat gaf. Ook Harmjan Lammers kon met een tevreden gevoel naar huis. Tegen de bekende Johan Haijtink speelde hij voor de zoveelste keer dit seizoen een sterke partij. Johan maakte het zichzelf te lastig en kwam erg slecht te staan. Harmjan gaf hem nog een kansje door het niet in één keer af te maken, maar ook de variant die hij in plaats van de winnende koos bleek te winnen. Johan speelde het niet goed uit, maakte een blunder in het eindspel en verloor zijn partij.

De laatste partij tussen Sander Neuten en Jan Visschers was een spannende partij. Sander nam de aanval en de tegenstander probeerde deze te omsingelen. Sander kwam beter te staan, leek te gaan winnen en kreeg hier zelfs de kans voor. Een vier-om-vier zou een eind maken aan de partij, mits Sander dit zou zien. Sander zag de winnende zet niet en kon hierdoor niet voorkomen dat de tegenstander zijn remiseplan uitvoerde en toch nog op het nippertje een puntje kon halen.

Zo wonnen er vijf van Lunteren, verloor er maar één en speelden er twee gelijk. Iets wat Lunteren dit seizoen nog niet vaak is gelukt. Lunteren kon nog degraderen als ze zouden verliezen, maar gelukkig gaven de Lunteranen het niet weg en wonnen ze met 12-4 van Brummen, waardoor ze in de veilige middenmoot staan. Er is nog één wedstrijd te spelen, tegen rivaal Barneveld. Deze zal op 13 maart in een gezamenlijke eindronde gespeeld worden.