DES3 verliest met 13-7 van DVSB2.

11 jan

DES 3 wist afgelopen zaterdag geen stuntje uit te halen in ronde 8 van de nationale competitie. Het werd een geflatteerde 13-7 nederlaag voor de Lunteranen. Het jonge team van Lunteren met maarliefst 6 jeugdspelers bood erg veel tegenstand tegen de ervaren spelers van DVSB2, die vorig seizoen nog eerste klasse speelde! Als de uitslagen wat gunstiger waren uitgevallen had er makkelijk een punt ingezeten. In de topsport betekend “als” net zoveel als niets, maar het geeft wel aan dat de jeugd van Lunteren op de goede weg is.

Het werd in het enigszins witte Baarn een spannende middag. Helaas werd er op bord 9 en 5 al redelijk snel verloren door Stijn Overeem en Dennis Bos. Beide spelers lieten afgelopen tijd toch zien, dat ook zij punten kunnen pakken in de tweede klasse, maar hadden helaas een offday tegen respectievelijk; Adri Butzelaar en Hans Loots.

De spanning werd weer teruggebracht in de wedstrijd doordat Berrian Lammers met een beetje gezonde bluf de partij helemaal overnam van Michiel Luiten. Na nog even doorgespeeld te hebben kon Berrian aantekenen voor de 4-2 tussenstand.

De standen op de overige borden boden perspectief voor een mooi resultaat, helaas trapte de degelijk spelende Elco Blankenstijn in een heel uitgebreide slagzet. Elco probeerde nog wat tegenstand te bieden en bracht nog verschillende combinatiemogelijkheden op het bord, maar zijn tegenstander Serf Klinkenberg wilde hier niet inlopen.

Op bord 8 tekende Jan Heij aan voor zijn derde punt van dit seizoen. Jan Heij had een erg voordelige stand op het bord, maar kon zijn voordeel niet ombuigen in winst. Hij moest genoegen nemen met een punt tegen Ad Vreeswijk.

Michel Hendriksen (Lunteren) speelde een erg opening tegen invaller Herman Peters. Hij wist op een slimme wijze een schijf voorsprong te krijgen, maar gaf deze schijf in het middenspel weer terug. Michel kwam erg lastig kwam te staan en uiteindelijk mocht hij blij zijn dat hij een punt mee naar huis mocht nemen van zijn tegenstander. De tussenstand was nu 8-4.

Toen ook Melanie Voskuil op bord 7 verloor was de hoop op een 10-10 nog steeds niet verloren omdat de overige 3 borden een zeer voordelige stand op het bord hadden. Melanie had lang een gelijkwaardige stand op het bord, maar haar tegenstander Henk de Groot kreeg steeds meer grip op de partij en dwong Melanie om wat vervelende zetten te doen, waardoor Henk de Groot door kon lopen naar dam, waarna de uitslag snel bekend werd.

Op bord 4 speelde Michel Hendriksen (Ederveen) een erg spannende partij, met ogenschijnlijk veel voordeel tegen Ben van der Linden. Op de overgang van middenspel naar eindspel bleek Michel net niet voldoende voordeel te hebben gecreëerd om de overwinning binnen te halen en berustte hij in een remise. Hierdoor was de nederlaag van DES3 definitief; 11-5.

Op bord 1 zat onze sterspeler Henk Jongbloed te spelen tegen de op papier sterkste tegenstander van DVSB2, Wim Bor. Henk speelde een opmerkelijke en ontzettende spannende partij, met veel mogelijke combinaties, als een van beide spelers een verkeerde zet zou spelen. Henk wist voordeel te creëren, maar wist dit helaas ook niet om te buigen tot twee punten. Zodoende moest ook Henk de punten delen en met een punt tevreden zijn.

Op bord 2 zat Jan Bos, die bijna elke ronde tot op het laatst blijft zitten en de tijd tot de laatste secondes wil gebruiken. Helaas werd dit lange geduld niet beloond met twee punten. Tegen de Ton van der Ploeg speelde Jan Bos een leuke partij, waarbij hij voordeel wist te creëren, maar onder tijdsdruk wist hij dit voordeel niet verder uit te bouwen en tekende hij aan voor de 13-7.

Al met al was het een wedstrijd, die veel potentie biedt voor de toekomst. Met 6 jeugdspelers verliezen van een gedegradeerde eerste klasser is geen schande. Zeker niet als je de standen op de borden zag, was een punt mogelijk was geweest als de uitslagen, een keer de goede kant opvallen. Naarmate de jeugdige leden meer ervaring op doen, weet ik zeker dat dit komend seizoen en misschien nog wel dit seizoen ook gaat gebeuren.

Uitslagen
DVSB2 – DES3

Wim Bor (1040) – Henk Jongbloed (949) 1-1 9
Ton van der Ploeg (990) – Jan Bos (1070) 1-1 10
Michiel Luiten (1009) – Berrian Lammers (848) 0-2 3
Ben van der Linden (971) – Michel Hendriksen (850) 1-1 8
Hans Loots (855) – Dennis Bos (432) 2-0 2
Serf Klinkenberg (1015) – Elco Blankenstijn 2-0 4
Henk de Groot (887) – Melanie Voskuil (686) 2-0 7
Ad Vreeswijk (753) – Jan Heij 1-1 5
Adri Butzelaar (840) – Stijn Overeem 2-0 1
Herman Peters (602) – Michel Hendriksen (539) 1-1 6