Dikke nederlaag DES 1

10 jan

Hoewel er nog veel sneeuw lag was de korte winterstop voor DES weer voorbij. Hoewel 80% van de wedstrijden afgelast was, werd er afgereisd naar Doetichem voor de belangrijke wedstrijd tegen DUO. Voor de winterstop werden er vijf punten verzameld. Een aantal waar men in Lunteren redelijk tevreden mee is. Met de laagste gemiddelde rating is het immers tegen elk team vechten. Maar na de eerste paar wedstrijden werden de doelstellingen omhoog bijgesteld. Niet alleen rechtstreekse degradatie maar ook promotiedegradatie wedstrijden moesten geprobeerd vermeden te worden. De laatste wedstrijden voor de winterstop werd de vorm echter al wat minder en werden geen punten meer gehaald, tegen overigens sterke tegenstanders.

Nu moest dat echter wel gebeuren. Tegenstander DUO had ook vijf punten en de winnaar van het duel zou zich (voorlopig) geen zorgen meer hoeven maken over degradatiewedstrijden. Het ging echter totaal mis. DES werd volledig overklast en leed een ruime nederlaag. Rechtstreekse degradatie ontlopen is weer de doelstelling voor teamleider vd Pol en zijn mannen.

De wedstrijd begon nog zo voorspoedig. En van de sterke troeven van DUO, Ludwig,  maakte al na een paar uur spelen een enorme blunder, waardoor Arjen Timmer dankbaar de beide punten in ontvangst nam. De opvlammende Lunterse hoop werd echter snel gedoofd. Daniel Merkus en Aldert van Eck hadden beide een off-day. Merkus wilde winnen van een van de op papier mindere tegenstanders, maar de onvoorspelbare Woolschot zette een sterke aanval op. De jonge Barnevelder zocht lang naar kansen om het tij te keren maar vond die niet en werd van het bord gezet. Van Eck kwam er totaal niet aan te pas tegen de topper van DUO, oud Nederlands kampioen Wesselink. Op een eenvoudige manier werd hij aan de kant gezet.

Ook kopman Klarenbeek was niet tevreden over zijn spel. Hij wist nauwelijks kansen te creëren tegen zijn stug verdedigende tegenstander en moest berusten in remise. Daarna ging het heel hard, vier nederlagen op rij zorgden voor een 13-3 tussenstand. Monteba investeerde veel tijd om een goede positie te krijgen. Hij verkreeg stevig voordeel maar lette onder tijdsdruk niet op combinatieve wendingen, en een groot deel van zijn schijven werd van het bord geslagen. Ook Hermen Kroesbergen kwam, na een onduidelijke partij in tijdnood. De DES-speler verloor de controle over de partij en het aantal zetten. Terwijl het aantal verplichte zetten al gehaald was, deed hij in de snelheid een direct verliezende zet, terwijl de remise voor het grijpen lag. Ronald van Beek leek lange tijd een gelijkwaardige stelling te hebben tegen het talent Andriessen. Deze kwam echter met een sterke aanval over links waar de Edenaar geen antwoord op had.

Het Lunterse talent Harmjan Lammers mocht zijn debuut maken in de ereklasse. Hij vocht een mooi en spannend duel uit met Friso Fennema. Lammers speelde sterk maar had enigszins pech. Beide spelers overzagen de stelling niet volledig maar toen er plotseling een winstkans voor Fennema op het bord verscheen had de Lunteraan het nakijken.

De laatste twee partijen die uit waren eindigde beide in remise. Erwin v Hierden had licht overwicht, maar ook de gebruikelijke problemen met de klok waardoor hij geen echte winstkansen kon creëren. Richard Cousijnsen was de enige die nog, naast Timmer, een ruime voldoende haalde. Hij bracht tegen de sterke Zweerink een offer op het bord dat op lange termijn zorgde voor een doorbraak. Dit kostte nog een stuk, maar door secuur te spelen kwam de remise niet in gevaar.

Uiteindelijk dus een 15-5 nederlaag die hard aankwam bij de spelers van DES. De meeste spelers waren er niet rouwig om dat de geplande feestavond door het winterse weer afgelast was. Teamleider Van de Pol: het is uithuilen en opnieuw beginnen. Over twee weken weer een belangrijke wedstrijd tegen Fryslan. Twee jaar geleden hebben we die van een kampioenschap gehouden door in de laatste ronde te winnen. Zij zullen dus ook extra gebrand zijn. Beide teams hebben de punten hard nodig dus dat wordt ook weer een mooie en spannende partij.