DES3 speelt verrassend gelijk tegen Lent 2

14 nov

DES3 heeft in de vijfde ronde van de competitie gestunt tegen het op papier veel sterkere Lent2. Vooraf kon er alleen maar gedroomd worden van een punt tegen Lent, al had teamleider Lammers vooraf al gemeld, dat Lent dit seizoen veel punten laat liggen en dat er voor een gemotiveerd DES ook kansen zouden kunnen zijn.

DES ging met veel vertrouwen de wedstrijd in, maar keek toch na 2u45 tegen een achterstand aan. Gerwin Schimmel spelend op bord 6, trapte in het vroege middenspel in een simpele doorbraak en wist dit niet meer te compenseren tegen de, dit seizoen, sterk spelende Henk Derksen.

Gelukkig liet Melanie Voskuil op bord 7 zien dat ze het dammen niet verleerd is en dat ze haar oude vorm, langzaam maar zeker begint terug te vinden. Ze wist fraai te profiteren van een foutje van haar tegen Jan Janssen en kwam een stuk voor. Dit schijfvoordeel gaf ze niet meer weg en ze speelde haar partij netjes uit. De stand was weer gelijk.

Opnieuw kwam DES op achterstand nadat Michel Hendriksen op bord 1 verloor van, één van de sterkste spelers van Lent, Gerold Kosman. Michel kwam op zijn rechtervleugel in een lastige stand terecht en wist dit niet meer recht te zetten. Al bleek achteraf na de analyse dat hij toch een mogelijke ontsnappingsroute had gehad.

DES kwam opnieuw terug in de wedstrijd doordat jeugdige talent, Joan Evers zijn tweede overwinning van dit seizoen boekte tegen Jorn Geurts. Hij speelde een foutloze partij en schoof zijn tegenstander, stapje voor stapje van het bord.

Na 3,5 uur kwam DES voor de derde keer op achterstand, nadat Peter Pastekamp verloor van Cor van Vuuren. Cor bleek een maatje te groot voor Peter. Peter kon zijn tegenstander heel lang bijbenen, maar werd langzaamaan steeds meer in de problemen gebracht, waarna een enorme slagenwisseling volgde, waarbij Van Vuuren een dam op het bord wist te krijgen. De tussenstand was 6-4

Jan Bos wist het verschil van twee punten gelijk te houden door gelijk te spelen, tegen jeugdspeler Ryan Hijkoop. Jan had langere tijd het betere van het spel en wist het zijn tegenstander erg moeilijk te maken. De tijd bracht echter wat problemen voor Jan, waarna het voordeel totaal verdween en Jan zijn best moest doen om nog gelijk te spelen.

DES kwam weer terug in de wedstrijd doordat Berrian Lammers won van Stef Migchelbrink. Berrian speelde een rustige partij en liet zijn tegenstander het spel maken. Stef ging steeds meer druk op de stelling van Lammers zetten en probeerde een doorbraak te forceren. Op het moment dat hij dat deed, sloeg Berrian toe. Via een twee om twee afruil creëerde hij zo’n groot tempi-verschil, dat de vier om vier stand die nog op het bord stond op alle manieren net winnend was.

Een stunt leek in de maak omdat de overige drie borden minimaal 3 punten voor DES leken te gaan opleveren. Helaas wist Jan Heij zijn linkervleugelopsluiting tegen teamcaptain Peter Visscher (die dit seizoen nog alles won) net niet te kunnen oplossen. Jan kwam een schijf achter, maar leek toch nog op weg te zijn naar een doorbraak. Helaas wist Peter dit slim te voorkomen en met een leuk eindspelletje won hij de partij.

Gelukkig speelde Stijn een perfecte partij. Elke zet die hij deed, was de perfecte zet. Stijn wist de stelling van Albert Eggink steeds meer onderdruk te zetten. Albert Eggink was de wanhoop nabij en besloot maar een schijf te offeren. Dit voordeel werd door Stijn vakkundig uitgebuit. Na 4,5 uur moest Albert Stijn feliciteren met zijn fraaie overwinning.
De beslissing liet nog bijna 1,5 uur op zich wachten en de spanning in de zaal was te snijden. Gijsbert ging vol in de aanval tegen Chris Roeleven, de sterkste speler qua rating aan de kant van Lent. Gijsbert hield lang vol, maar kwam in het eindspel toch steeds meer onder druk te staan.
In de analyseruimte verscheen de stand van Gijsbert Thomassen op het bord en werden alle mogelijke varianten van dit boeiende eindspel nagespeeld. En werden enkele remisevarianten gevonden voor Gijsbert, afhankelijk van wat zijn tegenstander zou spelen.
Vol spanning keken de analisten naar wat Gijsbert speelde en of hij ook de remisevariant zou weten te vinden. Op zeer fraaie wijze wist Gijsbert in een 4 om 2 eindspel, een 3 om 1 stand af te dwingen en was de 10-10 na bijna zes uur dammen definitief.

Zo eindigde een spannende middag in het regenachtige Lent in een stunt van de zijde van DES.3. De jeugd van DES laat zien dat de vorige twee seizoenen hun vruchten af beginnen te werpen. De jongelingen laten zien dat we het ook de sterkere teams in de poule erg moeilijk kan maken. Het is te hopen dat dit team nog veel jaren kan voortbestaan en dat er ook andere jeugdspelers zijn, die af en toe een zaterdag vrij willen maken om in dit mooie team in te mogen vallen. Als dat zou kunnen, kan dit team op de langere termijn serieus om een podiumplek gaan strijden.

One Reply to “DES3 speelt verrassend gelijk tegen Lent 2”

 1. Mooi verslag Berrian!
  ik ben het helemaal met je eens.
  Dus geef je op voor D.E.S. 3.
  We kunnen nog wel wat spelers gebruiken.
  Het tweede kan ook niet altijd compleet spelen en dan
  zijn een paar goeie reserves van harte welkom.

Gesloten voor reacties.