DES vecht zich naar gelijkspel in Arnhem

29 sep

Na een eenvoudige wedstrijd in de eerste ronde hadden de dammers van DES het in de tweede ronde tegen CTD Arnhem een stuk zwaarder. Tegen een van de outsiders voor de titel moest hard gevochten worden voor de punten. Na een spannende wedstrijd bleken de Lunteranen een gelijkspel uit het vuur te hebben gesleept.

DES liep al snel tegen een nederlaag aan, en het duurde lang voordat die gecompenseerd was. Jaap van Hierden ging in de aanval tegen één van de Arnhemse toppers: Hin Wong. Deze wist hier wel raad mee en bedreigde de aanval van Jaap zodanig dat deze geen uitweg meer wist te vinden. Invaller Richard Cousijnsen speelde een degelijke partij tegen Rik Twilhaar. Deze stond was beter maar Richard hield het hoofd koel en wikkelde rustig af naar remise.

Topspeler Erwin van Hierden zat aan één van de borden waar de punten vandaan moesten komen. Dit lukte vandaag niet. Leo Aliar hield de deur dicht en hoewel Erwin voordeel had moest hij in remise berusten. Ook Ronald van Beek speelde remise. Hij wilde graag winnen tegen de Lunteraan in Arnhemse dienst Sander Neutel. Hoewel deze druk voelde om te presteren tegen zijn oude clubgenoten gaf hij geen krimp en hoefde geen nadeel toe te staan.

De volgende remise kwam na een gelijkwaardige partij met een verre randschijf op naam van Arjen Timmer. Een prima uitslag voor Lunteren omdat hij tegen één van de Arnhemse toppers aantrad. Er moest echter nog wel een winstpartij volgen om de stand gelijk te trekken. Ook Arwin Lammers slaagde daar niet in. Na een matige opening stond hij onder zware druk van het sterk ogende centrum van  Van de Weerdhof. In het late middenspel keerden echter de kansen, maar onvoldoende voor Arwin op te winnen. Ook deze partij eindigde dus in een gelijkspel.

Het was Daniel Merkus die de o zo kostbare overwinning binnenhaalde. Hij ging in een opsluiting staan wat niet echt voordeel opleverde. In het late middenspel manoeuvreerde hij echter veel handiger dan zijn tegenstander. Het duurde nog even voordat Daniel de winst vond, maar dat lukte en de stand was weer gelijk. De wedstrijd was daarmee echter nog niet gedaan, want de twee overgebleven spelers van Lunteren, Marcel Monteba en Aldert van Eck hadden een lastiger stand. Marcel had in de partij voordeel gehad maar dat was als sneeuw voor de zon verdwenen. De remise vinden was gelukkig aan hem wel toevertrouw.

Aldert van Eck trok de wedstrijd over de eindstreep. In een spannende flankspelpartij wisselden de kansen. Aldert kwam beter uit de opening maar naar mate de wedstrijd vorderde kreeg de Arnhemer Vos  steeds meer voordeel. Nadat hij de waarschijnlijk winnende variant miste kreeg Aldert weer wat lucht. Door een handigheidje in tijdnood van Vos moest Van Eck na de tijdnood nog vol aan de bak. Hij vond echter de enige remisevariant waardoor de stand op het scorebord gelijk bleef.