DES goed van start in Gelderse competitie

22 sep

Vrijdagavond 21 september 2012 stond voor het provinciale eerste team van damvereniging DES uit Lunteren de eerste wedstrijd op het programma in de Gelderse Hoofdklasse. Het Lunterse team moest direct naar het verre Winterswijk en na de tweede plaats van vorig seizoen, heeft het jonge en ambitieuze team dit jaar enkel en alleen de titel tot doel gesteld. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Winterswijk stond de uitslag eigenlijk al vast, aangezien het team van Winterswijk maar liefst vier invallers had opgesteld (tegenover één invaller bij DES). Toch bleek de wedstrijd nog niet zo makkelijk gewonnen te zijn…

Invaller Dennis Bos was nota bene als eerste klaar aan bord 8. Hij kon zijn voorpost zo maar door de vijandelijke linies heen manoeuvreren naar de damlinie, met een snelle winst tot gevolg. Ook Arno Bos kende relatief weinig problemen met zijn tegenstander, en nadat hij schijfwinst realiseerde was de overwinning een kwestie van tijd. Jaap Heij remiseerde aan bord 6 tegen Frank ten Hagen na een wat vreemde klassieke partij, een uitslag waarmee vooral de Winterswijker tevreden was. Harmjan Lammers zette DES op een ruime 7-1 voorsprong door de taaie Erik Oonk te verslaan. Een klein positioneel voordeel werd door de DES-speler vakkundig uitgebouwd tot winnend voordeel.

Sander Neutel trok de al verwachte teamoverwinning voor Lunteren definitief over de eindstreep door een Winterswijkse invaller te verslaan. Sander verkreeg al snel groot voordeel, maar liet de tegenstander toch nog terugkomen in de partij. Desalniettemin was het krachtsverschil te groot om er zenuwachtig van te worden en Sander won dan ook. Pas bij de stand van 9-1 deed Winterswijk wat terug door een overwinning aan bord 2 van Kees Spruijt op Arwin Lammers. Een slechte opening kon niet meer gerepareerd worden en de nederlaag was dan ook -helaas- terecht. Arjen Timmer won aan bord 1. Zijn tegenstander probeerde wat te irriteren, maar ook hier was het krachtsverschil te groot. Na de hele partij al veel beter en actiever te hebben gestaan werd de partij in de tijdnoodfase definitief beslist in het voordeel van de Lunteraan.

Aldert van Eck verloor onnodig van Erik ten Hagen aan bord 4. Vanuit een spannende opening trok Aldert met een variant op het bekende Drost-offer het initiatief naar zich toe, maar halverwege de partij kwam de strategie van de DES’er toch op een dood spoor terecht. De scherpte ontbrak vervolgens om de remisegrens in bereik te houden. De eindstand werd hiermee bepaald op 11-5 in het voordeel van DES Lunteren. Door het puntenverlies van enkele concurrenten heeft het Lunterse damteam met deze overwinning gelijk goede zaken gedaan in de nieuwe race om de Gelderse clubtitel, die dit jaar nog zwaarder is geworden door het meedoen van meervoudig landskampioen VBI uit Huissen.