DES start nieuwe seizoen met overwinning

23 sep

Het eerste team van damvereniging DES uit Lunteren is goed uit de startblokken gekomen in de Hoofdklasse A van de Nationale Competitie. Op zaterdag 20 september was Het Noorden uit Groningen de eerste tegenstander. DES maakte haar favorietenrol waar met een solide 12-8 overwinning.

Daniël Merkus won vanuit een theoretische hekstellingpartij binnen twee uur van Siep Buurke. De voorsprong bleef niet lang op het scorebord staan, want Richard Cousijnsen moest duidelijk zijn meerdere erkennen tegen zijn Litouwse tegenstandster. Aldert van Eck zorgde er door middel van een winnende forcing voor dat DES toch weer op een 4-2 voorsprong kwam te staan. Ook Erwin van Hierden won. Hij drukte zijn tegenstander langzaam maar overtuigend weg. Marcel Monteba kon niet overtuigen tegen zijn jeugdige tegenstander die geen fouten maakte. Remise was het resultaat en een 7-3 tussenstand in het voordeel van DES.

Arjen Timmer moest het opnemen tegen de op papier sterkste Noorderling. Een degelijke partijopzet leverde relatief eenvoudig remise op. Ronald van de Beek had het lastiger, maar wist ook via een offervariant kalm de remisehaven te bereiken. Evert van de Pol trof een tegenstander die veel tijd gebruikte. Na een onnauwkeurige voortzetting leek Van de Pol te gaan verliezen, maar de remise werd toch nog gevonden. Hermen Kroesbergen verloor in het late klassieke middenspel de voorzichtigheid uit het oog en kon vlak daarna opgeven. DES stond ondertussen al met 10-8 voor en Henk Klarenbeek (na 3 jaar weer terug op het oude nest) voegde daar nog een duidelijke aanvalsoverwinning aan toe.

De eindstand liet een 12-8 overwinning voor DES zien. Een goede eerste wedstrijd in een seizoen waarin de verwachtingen hooggespannen zijn. De volgende krachtmeting is op zaterdag 27 september. Dan volgt een thuiswedstrijd in De Schuifeldam tegen damclub Huizum uit Leeuwarden.