DES kan niet stunten tegen Huissen

28 nov

Na twee overwinningen heeft DES afgelopen zaterdag een nederlaag moeten incasseren. Landskampioen Huissen boekte dit seizoen al een paar teleurstellende resultaten en na de goede prestaties van DES in de afgelopen wedstrijden werd gehoopt op een stuntje. Dit lieten de grootmeesters van Huissen echter niet gebeuren.

De wedstrijd begon met twee remises. De goede prestaties van Harmjan Lammers waren ook in Huissen opgevallen. Zijn tegenstander de Koning nam niet te veel risico’s, en gaf Harmjan geen kansen. De Lunterse kopman Klarenbeek moest het vorige wedstrijd opnemen tegen de Belgisch kampioen (met succes), nu was de Nederlands kampioen Baljakin de tegenstander. Dat dit een duidelijk verschil is bleek, Klarenbeek had, in tegenstelling tot vorige week geen kans op een overwinning en was tevreden met remise.

De Huissense puntenmachine werd op gang getrokken door oud Europees en Nederlands kampioen Gerard Jansen. Hij zette de matig spelende Van Eck onder druk, met een pijn aan het oog doende slotstelling als gevolg. De tweede Huissense overwinning kwam op naam van Meurs. Matthias de Kruijf gaf zeer lang goed partij, maar in een twee om twee stand bleek een nederlaag toch onontkoombaar.

De Lunterse topscoorder Monteba speelde tegen een oude bekende. Peter Hoogteijling speelde jaren voor Lunteren maar verdedigt nu de kleuren van Huissen. Een gelijkwaardige remise was het resultaat van het treffen tussen de oud-ploeggenoten.  Ook Merkus speelde remise. Tegen grootmeester van Aalten bereikte hij na een moeizame partij toch een voordelig eindspel, maar winst bleek een utopie.

Arjen Timmer mocht het opnemen tegen zijn trainer, grootmeester Krajenbrink. Dat de pupil veel geleerd had bleek, maar in tijdnood werd de strijd toch in het voordeel van de trainer beslist. De enige DES-speler met serieuze winstkansen van Van Beek. Na een vlakke partij offerde invaller Jansen verkeerd. In de analyseruimte werd een fraaie, maar lastige te vinden winstgang gevonden, die achter het bord niet gezien werd door Van Beek.

Nadat Hermen Kroesbergen een gelijkwaardige puntendeling liet aantekenen was het slotakkoord voor de Letse grootmeester Guntis Valneris. Na de tijdnood ontstond een enorm complexe stand in zijn partij tegen Van Hierden. Ook voor de oud-wereldkampioen was de stand niet te doorgronden. Beide spelers investeerde veel tijd, en hoewel Van Hierden dicht bij een puntendeling was, bleek Valneris toch handiger en bepaalde zo de eindstand op 14-6.