DES 3 krijgt oorwassing van Eureka Heerlen

29 nov

In de 6de ronde van de nationale competitie is DES.3 hard onderuit gegaan tegen Eureka Heerlen. In afwezigheid van Jan Heij en onze enige damdame Melanie Voskuil werd er met 19-1 verloren! De uitslag gaf niet geheel de krachtsverhouding weer, maar een nederlaag was meer dan terecht.

Gijsbert Thomassen verloor op bord 1 na ongeveer twee uur spelen van de sterke Maarten Everduim. Dat Gijsbert kon verliezen, werd natuurlijk niet vreemd gevonden. Alleen de manier waarop was niet waarop je hoort te verliezen. Door een simpel dammetje was de partij eigenlijk meteen uit.

Joan Evers speelde een redelijk degelijke partij tegen Raymond van de Caetsbeek, maar liep richting het einde van het middenspel in een forcing en trapte even later ook nog in een dammetje, wat voor DES een 4-0 achterstand betekende.

Hierna verloor op bord 6 Henk-Jan van den Berg van de redelijk sterke Jacques van den Borst. Hij kwam al vrij snel in de problemen, doordat hij in een vervelende hekstelling terecht kwam. Dit had hij kunnen voorkomen, maar toen hij er eenmaal in stond werd het erg moeilijk om weer terug te komen in de wedstrijd. Toen Van den Borst een dammetje uithaalde gaf Henk-Jan op.

Dennis Bos verloor na 3,5 uur van Janes de Vries. Dennis stond al na 20 min. Een schijf achter door in een 2 om 3 te trappen. Dennis bleef daarna stug doorvechten en kon zijn tegenstander goed bijbenen, maar kwam uiteindelijk toch door de schijfachterstand te kort, om er nog een punt uit te slepen. Een achterstand van 8-0 stond op papier.

Michel Hendriksen wist op bord 5 als enige voor DES een punt te halen. Michel stond slechter dan zijn tegenstander Peter Swelsen en leek de partij ook te gaan verliezen. Toch wist Michel slim te profiteren van een klein foutje van zijn tegenstander en sleepte er zo handig een punt uit.

Gerwin Schimmel speelde op bord 10 tegen jeugdspeler Folkert Jansen. Hij kwam snel op zijn rechtervleugel in een opsluiting terecht, maar stond daardoor toch niet echt heel veel slechter. Hij had namelijk de controle over de rechtervleugel van Folkert. Toch liet Gerwin een punt liggen nadat hij de controle op zijn eigen linkervleugel verloor en een schijf achterkwam. Hierna was de stand van Gerwin erg dunnetjes en was ook voor hem een nederlaag definitief. De nederlaag was voor DES3 definitief, want het stond ondertussen 11-1.

Op bord 2 speelde Berrian Lammers een moeizame wedstrijd tegen de sterspeler van Heerlen, Theo Schippers. Berrian die het eerste uur verschillende functies moest vervullen leek toch redelijk mee te komen in het spel van Schippers. Hij wist tot drie keer toe de strategie van Theo helemaal in de war te schoppen, maar kwam hierdoor uiteindelijk positioneel in een 6 om 6 erg slecht te staan en verloor ook.

Na deze nederlaag was na 4 uur spelen de volgende nederlaag definitief. Jan Bos speelde een sterke partij tegen jeugdspeler Tom Swelsen. Jan stond erg goed en aanvallend. Maar liet richting het eindspel een steekje vallen en verloor ineens verrassend.
Stijn Overeem bracht net als in de vijfde ronde een sterke partij op het bord. Tegen een van de betere spelers van Heerlen, Marius Coolen, ging hij ten aanval. Deze anticipeerde echter goed op het aanvallende spel van Stijn en wist dit handig te ontregelen. Gaandeweg de partij werd het een wat klassiekachtige partij waarbij Marius steeds meer voordeel wist te creëren. Dit voordeel werd goed uitgebuit. Waarna de 17-1 een feit was.

Henk Jongbloed speelde nog een klein half uur langer door dan de overige spelers, maar wist na een lange gelijkwaardige strijd tegen teamcaptain Ed Zijlstra de remisevariant niet meer te vinden en verloor als negende en laatste zijn partij.

De einduitslag was een keiharde 19-1 nederlaag voor DES3. Een uitslag waar vooraf niemand rekening had mee gehouden, na de twee mooie gelijke spelen in de voorafgaande duels.
Ik wil bij deze ook Cees Blankenstijn bedanken voor het overnemen van de bardienst na 13.00u, waardoor de meespelende dammers zich volledig op de partijen kon richten.
Om met de woorden van voorzitter Jaap Heij af te sluiten: “Uithuilen en de volgende wedstrijd tegen VBI Huissen de punten halen.”

One Reply to “DES 3 krijgt oorwassing van Eureka Heerlen”

  1. Als de limburgers ploegen met elkaar een Limburgs tiental maken dan promoveren ze nog na de
    ere klasse!

Gesloten voor reacties.