DES hard onderuit in Hoogeveen

5 jan

Na de achtste ronde van de nationale competitie is het seizoen van DES in principe voorbij. Door een dikke nederlaag tegen koploper Hoogeveen zijn te Lunteranen terug te vinden in de grijze middenmoot en kunnen de resterende drie duels rustig uitgespeeld worden.Vooraf hoopte de Lunterse dammers op een goede uitslag tegen Hoogeveen, om zo weer mee te doen om de bovenste plekken. Op papier verschillende de teams niet veel. Na drie uur spelen ging het echter helemaal mis aan de DES-zijde van de borden en stond er plotseling een enorme achterstand of het scorebord.

De malaise begon bij Harmjan Lammers. De jonge Edenaar, niet zo goed in vorm dit seizoen, kwam niet lekker in de partij tegen de eveneens jonge Hoogeveense kopman Zainal Palans. De aanval van laatsgenoemde werd steeds beter en na enkele onnauwkeurigheden moest Harmjan de handoek in de ring werpen. Ronald van de Beek liep als tweede tegen een nederlaag aan. Hij stond wat onder druk tegen de degelijke Corba, maar feitelijk was er niet veel aan de hand. Een kleine combinatie maakte echter een vervroegd einde aan de partij.  Ook Marcel Monteba liep onverwachts tegen een nederlaag aan. Een volgens hemzelf positionele blunder was de oorzaak.

Nog voor de tijdnoodcontrole stond het al acht nul, doordat ook Jaap van Hierden verloor. Het jonge talent Waterink probeerde een centrumomsingeling op het bord te krijgen. Doordat Jaap wat zetten speelde die deze plannen in de kaart speelden werd de omsingeling steeds gevaarlijker. Van Hierden had nog wel remisekansen maar onder druk van de klok kon hij ze niet vinden. René Alderliesten zorgde voor het eerste punt. Hij kreeg weinig kansen. Hij kon niet veel meer bedenken dat het afruilen van de aanval van zijn tegenstander, waarna de partij rustig naar een gelijkspel liep.

De Lunterse kopman Erwin van Hierden zorgde met wat geluk voor het enige lichtpuntje van de dag. Hij had in het middenspel een goede aanvalspositie, maar kon niet doordrukken. Net toen zijn tegenstander Eggens de positie weer onder controle leek te hebben had hij zijn tijd verbruikt zonder het vereiste aantal zetten gespeeld te hebben. Hierdoor kan Van Hierden een reglementaire overwinning bijschrijven.  Aldert van Eck speelde op het eerste bord teleurstellend remise tegen invaller Meint de Vries. Van Eck kreeg een voordelige positie maar wist zijn kansen niet te benutten en moest in een gelijkspel berustten.

Ook de Lunterse invaller Wim Lammers behaalde een puntje. Tegen Wichers speelde hij een rustige partij en bleef goed op de been. De eindstand werd bepaald op 15-5 doordat ook Arjen Timmer tegen een nederlaag aan liep. Een principiële aanvals- versus omsingselingspartij werd beter behandeld door zijn omsingelende tegenstander. Deze wist schijfwinst en later partijwinst af te dwingen.