DES doet goede zaken in Rijnsburg

29 nov

DES heeft afgelopen zaterdag goede zaken gedaan in en tegen Rijnsburg. Vooraf stonden beide teams in de subtop, de winnaar van het duel zou aanhaken in de titelstrijd, terwijl de verliezer voorlopig zou afhaken. Door een nipte 11-9 overwinning stijgt DES naar de tweede plek, op slechts 1 punt van de koploper.

DES begon de wedstrijd lekker. Arjen Timmer probeerde het spel te maken door via een volle rechtervleugel druk uit te oefenen. Toen tegenstandster Denise van Dam haar centrum niet krachtig genoeg opbouwde, kwam er een allesverwoestende aanval over haar heen en kon Timmer de twee punten bij schrijven. Henk Klarenbeek volgende  ondanks rugklachten snel met ook een overwinning. Na een theoretische opening zag zijn middenspelpositie er niet voordeling uit, maar met subtiele middelen profiteerde hij optimaal van de tijdsdruk van Steven den Hollander, die er met weinig tijd op de klok niet meer uit kwam.

Aldert van Eck volgde met een verdienstelijke remise tegen de Rijnsburgse kopman en nationale subtopper Cor van Dusseldorp. In een klassieke stand kwam hij wat minder flexibel te staan, maar het evenwicht werd niet echt verbroken.  Met een 5-1 voorsprong leek de wedstrijd wel gespeeld, maar het lukte het DES niet om rustig uit te schuiven. Harmjan Lammers had na een spannende aanvalspartij een mooie positie maar trapte in een kleine combinatie en moest een onverwachte nederlaag incasseren.

Met het oog op de resterende standen kwam RDC daarmee weer helemaal in de wedstrijd. Na een remise van Ronald van de Beek was de stand 6-4. Zoals het hele seizoen was daar echter weer Erwin van Hierden, die zijn vijfde overwinning in vijf wedstrijden behaalde. Zijn tegenstander liep in een hekstelling helemaal vast, moest een schijf offeren en kwam er in het afspel niet meer aan te pas. Na ook een verdienstelijke remise van Arwin Lammers tegen de sterke Richard Kromhout kwam DES opnieuw in de problemen. In een klassieke stand die binnen enkele zetten in remise leek uit te monden gaf Mark Sanders zijn tegenstander de mogelijkheid op een bekend offer te spelen. Dat leverde voor Arie Schoneveld een gewonnen eindspel op dat Mark niet meer wist te repareren.

Met een 9-7 op het scorebord had DES nog twee punten nodig. Die kwamen niet van Jaap van Hierden, die lang gelijk op ging met de sterke Richard Meijer, maar in het late middenspel beslissend nadeel had opgelopen. Het moest komen van Stijn Overeem die tegen Laura Andriessen een voordelig maar volgens de kenners in de analyseruimte bekend remise-eindspel uit de wedstrijd Wiersma – Gantwarg op het bord had. Beide spelers waren echter niet op de hoogte van de remisemogelijkheden, waardoor Stijn alsnog de winst en daarmee de teamoverwinning over de streep wist te trekken.

One Reply to “DES doet goede zaken in Rijnsburg”

 1. D.E.S. 2 pakt op de valreep nog een punt.

  D.E.S. 2 mocht vandaag afreizen naar Middelburg ( st Laurens) .
  Naar een reis van ruim 200 km begon de wedstrijd om 12.00
  De eerste drie uur was het aftasten tussen beide teams.
  Teamleider Evert v.d. Pol kwam remise overeen tegen P. Schunselaar.
  De invallers Bram Cysouw en Evert Evers speelde verdienstelijk maar
  kwamen allebei in een overmachtseindspel terecht met een nederlaag van de partij.
  Jaap v. Hierden sr deed wat terug door fraai te winnen van Piet Nieuwenhuizen.
  De twee nederlagen van Arno Bos en Edwin Loozen waren een fikse tegenvaller voor D.E.S. 2
  De tussenstand was nu 9-3 in het voordeel van Middelburg,
  Wim Lammers wist ondanks een schijf minder toch netjes remise te spelen tegen de kopman
  Daaf Kasse.
  Jaap Heij kwam in het eindspel ook een schijf achter maar de remise was nog haalbaar.
  Tegenstander Ruud Eenennaam wilde graag winnen maar begon enkele
  schijven weg te geven.Dit Sinterklaas cadeautje werd door Jaap dankbaar aanvaard en tot
  ontzetting van heel Middelburg verloor Eenennaam zijn partij nog.
  Topscoorder Henri van Hierden wilde niet achter blijven en won opnieuw zijn partij nu
  was P. Allaart het slachtoffer.
  De laatste partij ging tussen Robbert Westerink en Paul Sterrenburg.
  Robbert blijf rustig en wist zijn kleine positievoordeel precies in winst om te zetten.
  De eindstand van deze spannende wedstrijd werd hierdoor nog 10-10
  Een belangrijk punt voor D.E.S. 2 wat nu stijgt naar een vierde plaats in de eerste klasse C.
  Een opvallend feit is dat D.E.S. de nummer 1,2 ,5 6 en 7 al heeft gehad.

Gesloten voor reacties.