Lunteren staat op degraderen

18 nov

Na een spannende derby in Voorthuizen gisterenavond, is DES Lunteren nog steeds de hekkensluiter in de Gelderse Hoofdklasse. Rond 23:30 waren alle partijen afgelopen en was de einduitslag bekend. Wederom in het nadeel voor Lunteren. Na vijf ronden hebben ze pas één punt gehaald.

De avond begon goed voor het Lunterse team. Zowel Sander Neutel als Arjen Timmer wonnen hun partij tegen respectievelijk Teus Klok en Jaap van Hierden jr. Sander kwam een schrijf voor en speelde dit goed uit. Arjen profiteerde van een iets sterkere stand en kon zo doorbreken met een winnend eindspel. Zo stond DES Lunteren weer met 4-0 voor. Een 4-0 voorsprong pakt bijna altijd verkeerd uit voor Lunteren, maar ook deze avond kon Lunteren het niet laten de eerste twee partijen te winnen.

Na deze twee goede overwinningen waren er zelfs drie nederlagen achter elkaar. Harmjan Lammers wilde de stand van Stijn Overeem onder druk zetten, maar Stijn kwam hier sterk uit de onderdrukking. Hij zette een aanval op, die zo sterk was dat Harmjan een schrijf moest offeren. Enkele zetten later haalde Stijn Overeem de winnende combinatie uit en stond het 4-2. Ook Arno Bos verloor zijn partij. Hij speelde een goede aanval tegen Henri van Hierden, maar liep in een kleine combinatie, met een winnend eindspel voor Henri. De derde verliespartij was op naam van Evert Evers. Evert kwam twee schrijven voor, maar zijn tegenstander Aalt van de Kuilen kon wel dam halen. Deze dam kon hij op het nippertje verdedigen. Deze dam zorgde voor de overwinning, want er kwamen allerlei slagzetten in. Evert Liep in zo’n kleine combinatie en verloor zijn partij. Van een 4-0 voorsprong stond Lunteren nu opeens met 6-4 achter.

Een goede remise kwam op naam van Arwin Lammers. Na een moeilijke opening kon hij tegen Erwin van Hierden een goede stand opbouwen. Op een gegeven moment moest Erwin een combinatie nemen, zodat hij zijn hachje nog net kon redden. Deze combinatie bleek genoeg voor remise. Achteraf werd geanalyseerd en kwam eruit dat Arwin een beter eindspel had gehad, omdat hij twee dammen kon halen. Dit gebeurde niet, want de handen waren al geschud voor een remise. 7-5 voor Voorthuizen.

Bram Cysouw speelde een slechte opening, waardoor hij in het middenspel een schrijf achterkwam tegen Jelte Lokhorst. Deze kon een dam halen, maar liet deze toch nog afpakken. Hierdoor werd het een 7 om 8 en kon Bram de aanval in. Zijn schrijven stonden zo ver naar voren, dat een remise er nog wel in zat. En dat gebeurde ook. Bram kon toch nog een remise uit het vuur slepen. De laatste partij van de avond was van Jaap Hij tegen Jaap van Hierden sr. Jaap speelde een goede partij en kon op een gegeven moment zelfs de aanval in. Dit deed hij ook, want het leek erg goed. Op het oog zou Jaap gaan winnen, maar Jaap van Hierden sr. speelde goed tegen en kon toch nog vrij gemakkelijk de remise binnenhalen.

Zo verloor Lunteren gisterenavond met 9-7 van DVV Voorthuizen. Een spannende avond, waar meer ingezeten had voor Lunteren. Na deze nederlaag staan de Lunteranen nog steeds onderaan. De laatste zes wedstrijden moeten echt punten gehaald gaan worden, anders zal DES Lunteren degraderen naar de eerste klasse.