DES 3 verliest van Boboli Bunschoten 1

19 sep

DES 3 verliest in eerste uitwedstrijd van seizoen van Boboli Bunschoten 1

Afgelopen zaterdag, 17 september, werden de eerste damschijven in de Nationale competitie weer geschoven. DES3 moest het meteen opnemen tegen een van de favorieten voor het kampioenschap in deze poule, Boboli Bunschoten. Zeker na het uitvallen van Ghandi Amsterdam is Boboli Bunchoten met Lelystad de grote favoriet voor de titel.
Ondanks het grote ratingverschil op papier, was daar op de borden veel minder van te zien.

Nieuweling Gerrit Roeterdink luisterde zijn debuut op met een fraaie overwinning. Het eerste spektakel in de wedstrijd was dan ook bij hem op het bord te zien. Al na een half uur spelen werd de eerste klapper naar dam uitgevoerd, helaas was deze dam binnen enkele zetten alweer van het bord verdwenen en was de stand gelijk gebleven. Gerrit liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en sloeg even later alsnog genadeloos toe met een doorbraak naar dam, waarna tegenstander Gerhard de Graaf hem de hand schudde.

Helaas was deze voorsprong voor DES van korte duur. Al snel moest Michel Hendriksen het onderspit delven tegen de sterke Bertus de Harder. Michel kreeg een flankaanval op het bord, maar wist de strijd om de andere cruciale velden die nodig zijn om de flankaanval ook effectief te laten zijn niet te winnen. Mede daardoor kwam Bertus erg sterk te staan en kreeg hij de partij onder controle en wist deze dan ook te winnen.

Joan Evers startte op bord 10 een goede partij op en leek alles onder controle te hebben. Lange tijd leek de winst dan ook naar Joan te gaan, maar helaas miste hij een doorbraak, waarna de kansen helemaal omgekeerd waren. Lennart Bolks wist dit daarna dan ook snel en vakkundig uit te spelen en zette Boboli op een 4-2 voorsprong.

Stijn Overeem speelde ook een erg sterke partij en leek lange tijd, minimaal een remise uit het vuur te gaan halen. Alleen had zijn tegenstander Wim Bor daar andere gedachten over, Wim Bor gaf diverse schijven weg om daarna met een verrassende combinatie naar dam bijna het hele bord leeg te slaan. De enkele schijven die Stijn nog overhad werden nog slim gebruikt om de dam mee af te pakken, maar de 3 om 3 die hierdoor op het bord verscheen was in alle gevallen verloren voor Stijn.

Gelukkig sloeg Jan Heij terug voor DES door zijn jeugdige tegenstander Lucas Veldhuizen te verslaan. Jan gaf zijn tegenstander eerst sportief een schijf voorsprong, door een klein rekenfoutje dat Jan maakte. Maar niet veel later verraste Jan zijn tegenstander met een damslagje. De dam verdween weer rap van het bord, maar het aantal schijven was wel weer gelijk geworden. In deze gelijke stand was Jan superieur aan zijn tegenstander en werd deze met vrij veel gemak van het bord afgeschoven. De spanning kwam weer wat terug in de partij met een 6-4 achterstand.

De andere nieuweling van DES, Dinant Stegeman, had het erg lastig tegen Huibert Koops. Dinant kwam wat stroef uit de opening, waarna een lastige stand op het bord verscheen. Nadat zijn tegenstander even later profiteerde van deze stand en een schijf voorkwam, werd de stand meer open en kreeg Dinant weer wat speelruimte. Hierdoor leek er mogelijk nog weer wat ruimte voor het binnenslepen van een punt. Alleen de schijf voorsprong bleek uiteindelijk net te veel van het goede te zijn en verloor Dinant helaas de partij.

Ook Melanie Voskuil speelde een mooie partij op bord 7 tegen Huib Poort. Eigenlijk had Melanie wel recht op een overwinning en leek ze deze ook lange tijd te gaan pakken, maar haar tegenstander had in het eindspel nog een klein en slimme remisevariante gevonden, waardoor de winst aan Melanie’s neus voorbijging.

Op bord 1 had Jan Bos een mooie en spannende partij tegen Maarten van de Groep. De stand leek in de opening iets voordeliger te zijn voor Maarten, maar hoe verder de partij vorderde, hoe meer grip Jan Bos over de partij kreeg. Ondanks alle combinaties die erin zaten bleven beide spelers scherp en werden er geen grote positionele fouten gemaakt. De remise was daarmee dan ook een terechte uitslag.

Henk Jongbloed beleefde een zware middag tegen de sterkste speler van Boboli, Cor de Jong. Henk trok zich van dit ratingverschil echter weinig aan en speelde een degelijke partij. Ook in deze partij kwam een ontzettend lastige stand op het bord, met een aantal verrassende combinaties. Beide spelers ontliepen alle combinaties, maar voor Henk betekende dit wel dat er een aantal minder sterke zetten gespeeld moesten worden. Cor kwam steeds iets beter te staan en wist uiteindelijk te profiteren van een foutje van Henk. Henk verloor hierdoor de partij, maar bij de analyse bleek dat er een aantal heel lastige remisevarianten hadden ingezeten voor Henk.

Teamleider Berrian Lammers zat als laatste nog achter de borden tegen Peter Frans Koops. Ook Berrian kwam wat moeilijk uit de opening en had naar eigen zeggen, gedacht als een van de eerste uitgespeeld te zijn. Door echter wat verrassende en niet geheel ongevaarlijk zetten te spelen in het vroege middenspel ontpopte deze partij zich tot een van de meest combinatief gevaarlijke partijen van de dag en het was dan ook opmerkelijk dat geen van beide spelers zich liet verrassen door een van de vele combinaties. Helaas voor Berrian kwam hij toch in het eindspel net te kort en moest ook hij zijn tegenstander de hand schudden.

Hiermee eindigde de wedstrijd Bobolie Bunschoten- DES3 in een 14-6 nederlaag. Toch zagen de spelers van het derde deze uitslag positief in en worden er zeker tegen de wat mindere tegenstanders in deze poule overwinningen verwacht.