Spanning op eerste herfstdag

7 sep

Gisteren (06-09) was de eerste herfstdag van het jaar. Althans, dat zeiden de meteorologen. Gevoelsmatig was de eerste herfstdag echter al geweest aan het begin van de zomer. Het onstuimige weer, en een onbelangrijke voetbalwedstrijd, weerhield veel DES-leden niét om toch te gaan dammen op de clubavond. Er werden enkele partijen gespeeld voor de onderlinge competitie, maar de grootste verrassing van de avond was de nederlaag van Aldert van Eck tegen het nieuwe DES-lid Gerrit Roeterdink (die overigens bij wijze van uitzondering een keer op dinsdagavond kwam, hij zal voornamelijk actief zijn voor DES op landelijk niveau.

William Garrits speelde opnieuw een puike partij, nu tegen Dennis Bos. Laatstgenoemde werd werkelijk overspeeld, maar kon door een venijnige finesse toch nog beide punten oprapen. Dit tot verbijstering van alle aanwezigen, inclusief de nuchtere William. Het seizoen duurt nog lang, dus hij zal nog meer dan genoeg punten gaan halen! Jan Bos had minder moeite dan zoonlief om de beide punten binnen te halen. Toen hij een schijfje voor kwam tegen Kees Blankestijn, was de winst een kwestie van tijd en techniek.
Harmjan Lammers boekte een fraaie positionele (!!) overwinning op broer Berrian. Berrian speelde een beetje tussen hoop en vrees, tussen aanval en verdediging. Hij durfde zijn agressieve stand niet door te drukken, waarna Harmjan handig gebruik maakte van de zwaktes in de stelling van zijn tegenstrever. Arjen Timmer en Arno Bos kwamen wat stroef uit de startblokken, maar daarna kwam toch nog het langverwachte spektakel dat gebruikelijk is in partijen tussen beide heren. Beiden investeerden veel tijd, zeker toen Arjen een centrumaanval lanceerde. Hij ging daarmee langs de rand van de afgrond – tussendoor zagen beide liefhebbers nog een spectaculaire variant met een naamloos skelet!! – maar in tijdnood werd de aanval steeds sterker. Op de vijftigste zet en in tijdnood, in een al bijna verloren positie, begin Arno de beslissende fout en zo won Arjen.

Volgende week is de ledenvergadering van DES. Dan wordt tekst en uitleg gegeven over de concept-opzet van de nieuwe onderlinge competitie. U wordt allen verwacht, want uw stem kan beslissend zijn!