DES 3 verliest nipt van WSDV4.

3 okt

In de tweede ronde van de nationale competitie is DES3 net onderuit gegaan met 11-9 tegen het op papier iets sterkere WSDV4. Ondanks veel afzeggingen in het eerste en tweede team, wist het derde nog net een tiental op de been te brengen. Het was wel een heel erg jong tiental, jonger dan in de voorgaande wedstrijd. Desondanks bood dit toch deels onervaren team enorme weerstand en had de uitslag ook andersom op het bord kunnen staan.

Na ruim 2 uur spelen was het Peter Pastekamp, die voor het eerst meespeelde, die capituleerde tegen Rama Polderman. In een gelijkopgaande strijd, trapte Peter helaas in een slagzetje, wat hem te veel schijven kostte om dat nog weer te kunnen compenseren.

Toen ook Melanie Voskuil, deels onnodig verloor van Nick Hoksbergen leek het een zware middag te gaan worden in Wageningen, want er stonden al 4 punten op het bord voor de Wageningers, tegen 0 voor de Lunteranen.

Gelukkig bracht Joan Evers met uitstekend spel de spanning terug in de wedstrijd door te winnen van Lucas Schepers. Vroeg in de partij werd een 1 om 3 uitgehaald. Maar gaf later zo weer een schijf terug omdat hij een 2 om 2 doorbraak dacht te forceren, maar helaas kwam hij er achter, nadat hij een schijf had weggegeven, dat er een 1 om 2 achteraan zou komen. Gelukkig wist hij de partij toch tot een goed einde te brengen. 4-2.

Het verschil van 2 punten werd gehandhaafd, nadat Gijsbert Thomassen remise overeen kwam met Jan Dammingh. Gijsbert was een half uur later gekomen, omdat eerst nog werken moest. (eigenlijk zou hij helemaal niet meespelen, maar omdat de nood zo hoog was, stopte hij eerder met werken om zo het tiental compleet te maken. Waarvoor we Gijsbert hartelijk bedanken). Ondanks het verloren half uur wist Gijsbert een uitstekende pot op het bord te brengen en stond hij voor het oog ook wel beter. Toch zat de winst er niet meer in.

Wijnand zorgde voor een verrassing door de toch niet slechte Jozef Linssen te verrassen met een offer, waarna Wijnand ergens achter liep en altijd een doorbraak had. Linssen moest enigszins onthutst en teleurgesteld Wijnand de hand geven. Door deze fraaie overwinning was de spanning weer volop terug in de wedstrijd. Zeker met het oog op de overige borden leek een stuntje in de maak.

Jan Heij stond wel een schijf achter en leek te gaan verliezen, maar de overige borden boden veel hoop. Jan kwam redelijk simpel een schijf achter, maar bleef stug doorspelen in de hoop toch een puntje uit het vuur te kunnen slepen. Helaas voor Jan, had zijn tegenstander, Nico van Engelhoven, alle uitvluchten van Jan door en blokte hij remisekans op remisekans. De stand kwam weer op 2 punten verschil in het voordeel van de Wageningers. 7-5.

Dennis Bos en Stijn Overeem hadden allebei een enorm voordelige stand op het bord staan en leken beiden een fraaie overwinning te gaan boeken op respectievelijk Kees Maliepaard en Henk Hoksbergen. Dennis die in zijn partij 2 schijven achterkwam wist in de tijdnood van Kees de stukken weer terug te winnen en leek de winst in het zicht te hebben. Helaas werd de uitslag een remise. Ook Stijn verraste de sterke Henk met een fraaie doorbraak en schoof de partij iets te snel naar het einde, waardoor hij een zekere winst gemist lijkt te hebben.

Het gat met WSDV4 bleef 2 punten en leek de hoop op een overwinning opgegeven. Zeker omdat de stand van Michel Hendriksen niet zo gunstig meer was, nadat hij in een 2 om 3 was gelopen. Taai als Michel is, knokte hij zich net als in de voorgaande wedstrijd toch weer knap naar remise.

Berrian Lammers had na een spectaculaire en vreemde opening eindelijk een wat voordeligere stand bereikt, maar in het eindspel draaide de kansen helemaal om, nadat tegenstander Gerrit Valkenburg een paar vervelende dwangzetten in de stand wist te krijgen. Berrian werd gedwongen tot een offer en 3-4 zetten later vond een volgend offer plaats. Toch wist Berrian ondanks deze 2 schijven achterstand een remise uit Wageningen weg te slepen, door met 2 schijven door te breken en deze tot dam te kunnen promoveren. Zover kwam het niet eens meer, omdat Gerrit het remiseaanbod van Lammers accepteerde.

Zo eindigde een spannend middagje in Wageningen in een zure 11-9 nederlaag.

2 Replies to “DES 3 verliest nipt van WSDV4.

 1. Drie keer is scheepsrecht!
  Volgende wedstrijd thuis tegen Raes 2 moet het gebeuren.!
  We gaan ervoor.
  Stelling 2: Wie wint als eerste van de drie teams een bondswedstrijd??
  D.E.S. 1 2-1 D.E.S. 2 2-2 D.E.S. 3 2-0
  Volgende ronde zaterdag 16-10
  Volendam – D.E.S. 1 Bennekom – D.E.S. 2 D.E.S. 3 – Raes Maastricht

Gesloten voor reacties.