DES 3 verliest met 15-5 van Heijmans Excelsior 2

27 jan

Vooraf gaand aan de wedstrijd tegen HE2 werd DES3 niet veel kansen toegedicht tegen de nummer twee van de klasse 2E. Maar juist daarom waren er misschien wel kansen voor het jeugdige derde. Want er ligt altijd onderschatting en druk om te moeten winnen op de loer. Helaas voor het derde leek het tweede van HE, hier niet onder te lijden.

Al snel werd de tussenstand op 2-0 gezet door Cor Martens die won van Erik van Engelenburg. De jonge debutant speelde zijn eerste 20 zetten in een te hoog tempo, waardoor hij snel twee stukken achter kwam. Daarna sloeg hij hard aan het denken, maar was er geen redding meer mogelijk.

Helaas staat in de uitslag van KNDB en Toernooibase, dat we op dit bord niet waren komen opdagen. Terwijl er gewoon tien spelers waren met allen een geldige KNDB-spelerskaart. Wat de reden voor de KNDB is, om hier een probleem over te maken is mij onbekend. Maar in een sport die aan leden verliest, mag de KNDB blij zijn dat er nog (jeugdige) spelers te vinden zijn die mee willen spelen. Dit is echter van een heel andere orde, waar wellicht een keer een column aan gewijd kan worden.

De stand werd op 4-0 gezet door de erg sterke Rene van Oosterhout, met bijna een 3-voudige rating aan die van zijn tegenstander, Jan Heij. Jan liet zich hier echter niet door imponeren en speelde een degelijke partij, belandde in een 9 om 9, maar wist helaas een doorbraak met schijfverlies niet te verdedigen.

Gelukkig zorgden twee andere jongelingen voor twee mooi remises. Peter Pasterkamp speelde een rustige en solide partij, had het betere van het spel, maar accepteerde het remiseaanbod van Noud de Groot. Hiermee bepaalde hij op mooie wijze zijn eerste punt van het seizoen!
Joan Evers had een pittige middag tegen Karst van Keijzerswaard, kwam in het eindspel in een lastig parket terecht, maar vond op zeer knappe en fraaie wijze met 3 schijven (de enige) remise tegen twee schijven en een dam van de tegenstander.

Jan Bos mocht op bord 1 aantreden tegen de op papier sterkste tegenstander van HE2, Soender Kalpoe. Jan Bos werd vanaf het begin onder druk gezet en kreeg geen schijn van kans om iets terug te doen. Kalpoe kwam steeds beter te staan en wist overtuigend te winnen. Tussenstand 8-2.

Nadat ook, de uit vorm verkerend, Berrian Lammers verloor van Ties Slagter leek een nederlaag onoverkoombaar. Ook Berrian werd al vroeg in het spel onder druk gezet door Slagter en wist hier niet meer aan te ontsnappen. Al miste hij in het eindspel een verraderlijke remise.

Michel Hendriksen wist ook een punt te bemachtigen voor Lunteren. Michel speelde een rustige partij tegen Joop Achterstraat. In de partij zaten wel wat gemene slagzetjes, maar deze werden door beide spelers ontweken, waarna uiteindelijk een puntendeling een feit was.

Ook Henk Jongbloed speelde tegen een erg sterke tegenstander. Henk speelde een mooie flankaanval, had langere tijd een op het oog gunstigere stand, maar liet dit helaas in het middenspel verloren gaan. De druk op Henk’s stelling werd flink opgevoerd door Gijs voor de Poorte en uiteindelijk braken de linies en was er geen redden meer mogelijk.

Toen was het aan de laatste twee jeugdspelers om nog te redden wat er te redden viel. Melanie Voskuil speelde tegen Arno Bloks en Stijn Overeem tegen Berend Boersma. Beide speelden een goede partij, waarbij er op beide borden een fout werd gemaakt. Melanie maakte een fout op bord 6, maar op bord 5 maakte Stijn’s tegenstander een soortgelijke fout. Hierdoor werd het in plaats van twee remises een nederlaag voor Melanie en winst voor Stijn.

De einduitslag was een redelijk terechte 15-5 nederlaag. Het is voor het derde nu zaak om zich op te laden voor de moeilijke thuiswedstrijd tegen koploper Nijmegen. Wellicht dat er daar wel voor een stunt kan worden gezorgd.

One Reply to “DES 3 verliest met 15-5 van Heijmans Excelsior 2”

Gesloten voor reacties.