DES 3 stunt met negen man tegen VBI-4

12 dec

DES-3 heeft voor een verrassing gezorgd in de zevende ronde van de Nationale competitie.
In het Gelderse Huissen werd met negen man, VBI-4 in toom gehouden.

De wedstrijd begon door een tekort aan spelers bij het derde al met een 2-0 achterstand.
Paul Visser was de (on)gelukkige met deze overwinning, omdat bord 1 was leeg gelaten.

Na een kleine 1,5 uur spelen keek DES tegen een 4-0 achterstand aan en leek het een zware middag te gaan worden in Huissen. Peter Pasterkamp speelde tegen jeugdspeler Todor Wissink. Peter bouwde zijn partij goed op, kwam een stuk voor, maar liep door een onoplettendheidje in een 1 om 2 en even later in een 2 om 3. Nog weer even later kwam Peter nog een stuk achter en was de partij na nog enkele zetten verloren. Achteraf bleek in de analyse, dat er mogelijk toch nog een moeilijke remisevariant aanwezig was, maar het was begrijpelijk dat deze niet werd gevonden.

Gelukkig bracht Jan Bos op bord 9, de spanning weer terug in de wedstrijd, door het jeugdige talent bij de meisjes, Tessa Aleven te verslaan. Jan bracht een onafwendbare 2 om 3 in de partij en kwam een stuk voor. Even later had hij zelfs twee stukken voorsprong en bracht hij de partij snel tot een goed einde.

Daarna bracht Berrian Lammers de stand weer in evenwicht, door op bord 2 te winnen van de nog onervaren Damian van Sommeren. Door middel van een lokzetje, kwam Berrian een schijf voor. Met dit voordeel op het bord, dunde Berrian vakkundig de linkervleugel van Damian uit. Hierna kon hij doorlopen naar dam, nog voordat de achterlijn bereikt was, gaf Damian op.

DES-3 kwam zelfs op voorsprong nadat Henk Jongbloed met een fraaie aanval op veld 32 zijn tegenstander helemaal positioneel van het bord afspeelde. Deels deed Luka Wissink dit zelf door een aantal vreemde zetten te doen, die zijn stand niet ten goede kwam. Toen Henk ook nog een doorbraak forceerde zag Luka het niet meer zitten en schudde hij de hand.

Helaas werd de stand weer in evenwicht gebracht door Lisa Aleven, die op bord 5 won van Stijn Overeem. Stijn was er met zijn gedachte niet helemaal bij, toen hij na een zet of 10 in een dammetje trapte. Dit bleek eigenlijk meteen een te grote achterstand om te compenseren. Stijn bleef het toch nog stug proberen, maar faalde uiteindelijk in zijn missie.

Melanie liet wederom zien, dat ze op de goede weg terug is en speelde een goede partij tegen Jos Lamers. Melanie speelde een degelijke partij, maar kwam gaandeweg de partij iets minder voordelig te staan, maar wist de stand te doen kantelen na een vreemde zet van Lamers. Het schijfvoordeel dat ze hiermee behaalde was voldoende om het eindspel goed uit te spelen en haar tweede overwinning dit seizoen te pakken.

Wederom kwam de stand in evenwicht. Ditmaal was het Alex Mathijsen die won. Alex zat verrassend op bord 4, hier was vooraf geen rekening mee gehouden. Deze verrassing betekende het begin van een zware middag voor Gerwin. Gerwin ging al vroeg ten aanval tegen Alex. Onder het motto “Wie niet waagt, wie niet wint”. Toch bleek dit iets te gewaagd en had Gerwin te weinig verdedigers om zijn schijf op veld 24 te behouden en moest hij zijn meerdere erkennen in Mathijsen.
DES had nog 3 punten nodig voor een overwinning en dit leek te kunnen gaan lukken gezien de standen die nog op de overgebleven borden stonden.
Michel Hendriksen realiseerde een zeker gelijkspel door te winnen van naamgenoot, Harry Hendriksen. Michel ging vol ten aanval en dwong Harry tot het spelen van kromme zetten. In tijdnood deed Harry de domste zet, die op dat moment gedaan kon worden, waarna Michel in enkele zetten de overwinning binnen haalde.

Het was aan Jan Heij om de klus af te maken. Jan stond gelijkwaardig tegen Ben Kuiphuis, maar profiteerde goed van een fout van Ben. Ben deed evenals Harry in tijdnood een domme zet, waarna Jan een 1 om 2 uit haalde en daarmee gelijk ook de linkervleugel van Ben openlegde. Jan kon gewoon doorlopen naar dam en hield op zijn linkervleugel de controle over de daar aanwezige vijandelijke stukken. Op deze wijze pakte Jan zijn eerste overwinning van dit seizoen.

Op deze wijze behaalde DES-3 de allereerste overwinning in de driejarige geschiedenis van DES-3 en staat het puntentotaal van DES-3 dit seizoen al op vier!

One Reply to “DES 3 stunt met negen man tegen VBI-4”

Gesloten voor reacties.