DES 1 in vorm

19 okt

DES is in vorm. Ook de derde ronde in de nationale competitie werd ruimschoots gewonnen. Maar liefst 5 individuele overwinningen zorgden voor de 13-7 overwinning op Heijmans Excelsior uit Rosmalen.

Topscoorder Henk Klarenbeek (drie overwinningen in evenzoveel wedstrijden) zette de toon met een soepele overwinning. Zijn aanval won per zet aan kracht tot een combinatie een voortijdig einde aan de partij maakte. Arjen Timmer speelde ondertussen een gelijkwaardige partij tegen Teer, een van de sterkhouders van Heijmans. Een goede remise bracht de stand op 3-1. De stand werd weer gelijk doordat Erwin van Hierden een van zijn zeldzame nederlagen leed. Geen schande want hij speelde tegen de Afrikaanse wereldtopper Flaubert Ndonzi. De opening kostte Erwin veel tijd, waarna een eenvoudige forcing de Afrikaan beslissend voordeel bracht.

Met een gelijke stand en veel onduidelijke standen op de borden leek het een spannende middag te gaan worden. Harmjan Lammers zette de stand op 4-4. Hij probeerde met risicovol spel tegen een degelijke tegenstander kansen te creëren. Even leek het echter of de risico’s te groot werden, maar uiteindelijk werd het een gelijkwaardige puntentelling. Ook na de partij van Jaap van Hierden bleef het gelijk. Een partij in klassieke sferen leek wat voordeel voor Jaap op te leveren, maar een overwinning zate er niet in.

Na de 5-5 was het echter rap gedaan met de illusies van Heijmans. Met drie winstpartijen liep DES uit naar een 11-5 voorsprong en was de overwinning veilig. Het definitieve keerpunt in de wedstrijd was de partij van Arwin Lammers tegen Oosterhout. De aanval van laatstgenoemde leek sterk maar naar een fout en een handig offer trok Arwin in het einde van de partij toch voordeel naar zich toe en werd het eindspel in winst om gezet.

Aldert van Eck speelde een mooie strategische partij tegen Sander Kalpoe. Deze verkreeg in de opening een onevenwichtige schijvenverdeling. Geduldig wachtte Van Eck het goede moment af om de aanval te openen op de zwakke vleugel en toen het zover was, was er geen houden meer aan. Ook René Alderliesten boekte een fraaie overwinning. De Puttenaar had was geduld nodig maar kon zijn tegenstander vanaf het middenspel met een fraaie aanval oprollen.

Ronald van de Beek moest de eer laten aan zijn tegenstander Van de Kooy. Dat had anders kunnen zijn als hij een niet al te moeilijke winnende combinatie had genomen.  Hij zag dit echter niet goed en werd alsnog van het bord gezet. Peter Hoogteijling zorgde voor het slotakkoord door zijn eerste winstpartij na zijn terugkeer in Lunterse dienst. Hij bleek in een principiële aanval versus omsingelingspartij sterker dan Van Ballegooien.

Door deze zege houdt DES gelijke tred met medekoploper TDV uit Tilburg, dat ook met 13-7 won.