Voorthuizen wint seizoensopener van Lunteren in de Gelderse Hoofdklasse

16 okt

In de Gelderse hoofdklasse al in de eerste speelronde een grote verrassing. Het thuisspelende DVV won dinsdagavond 9 oktober met 9-7 van het Lunterse DES.
,,Een historische zege”, schertste DES preses Jaap Heij. Wat hij er mee bedoelde? ,,Ik kan me niet heugen in competitie verband van DVV te hebben verloren. Het gebeurd maar eens in de 25 jaar dat Lunteren verliest van Voorthuizen.’’

Het DES gehalte is aan DVV zijde groot. Vijf spelers komen in de landelijke competitie ook voor ons uit. Dat maakt deze derby juist zo leuk”, vervolgde Heij. Het was overigens in eerste instantie lachen als een boer met kiespijn.

Het ging na een half uur spelen al fout aan het bord van teamleider Jaap Heij. Hij verloor via een geniepig dubbeloffer een schijf tegen toptalent Stijn Overeem en daarmee uiteindelijk ook de partij.

Voordat de nederlaag echter definitief bezegeld was, verloor ook Dik van Roekel onverwacht via een tactische wending van Jan Bloemendal. Dit betekende een snelle 4-0 achterstand en met de moed der wanhoop zetten de Lunteranen een inhaalrace in.

Wijnand Voskuil won aan het laatste bord in een alles-of-niets-partij van Gert Pol, maar had daarbij over geluk niet te klagen. Pol overzag meerdere keren een winnende combinatie. Aldert van Eck probeerde voortdurend de geroutineerde Voorthuizense teamleider Aalt van de Kuilen pootje te lichten. Uiteindelijk werd zijn vasthoudendheid beloond, via een offer werd direct winnend voordeel bereikt: 4-4!

Sander Neutel speelde aan bord 4 tegen Henri van Hierden een partij waarin hij lange tijd het beste van het spel had. In de hectische tijdnoodfase keerden de kansen echter volledig en werd Neutel hardhandig van het bord gezet. Dit betekende een nieuwe tegenvaller, een nieuwe achterstand.

Arjen Timmer en Arwin Lammers behaalden gelijkwaardige remises tegen respectievelijk Erwin van Hierden en Jaap van Hierden sr.

Alle ogen waren nu gericht op bord 2, waar Jacco Bos een dijk van een partij speelde tegen Jaap van Hierden jr. Laatstgenoemde werd voortdurend onder druk gehouden en leek ook onder die druk te bezwijken. In een zeer kansrijk eindspel kon Bos echter niet de, wel aanwezige winst vinden en dus moest hij berusten in een teleurstellend gelijkspel. Daarmee werd de Lunterse nederlaag bezegeld.
Individuele uitslagen:

DVV Voorthuizen – DES Lunteren 9-7
1. Erwin van Hierden – Arjan Timmer 1-1 (6)
2. Jaap van Hierden jr. – Jacco Bos 1-1 (8)
3. Aalt van de Kuilen – Aldert van Eck 0-2 (4)
4. Henri van Hierden – Sander Neutel 2-0 (5)
5. Jaap van Hierden sr – Arwin Lammers 1-1 (7)
6. Stijn Overeem – Jaap Heij 2-0 (1)
7. Jan Bloemendal – Dik van Roekel 2-0 (2)
8. Gert Pol – Wijnand Voskuil jr. 0-2 (3)

2 Replies to “Voorthuizen wint seizoensopener van Lunteren in de Gelderse Hoofdklasse

  1. Jaap heeft inmiddels een correctie gekregen van Erwin van Hierden, op het artikel.
    Erwin merkte terecht op dat Voorthuizen in 2005 ook met 9-7 van DES heeft gewonnen.

  2. Één ding is zeker. Als we één keer in de 25 jaar verliezen van Voorthuizen, dan halen we de volgende 24 edities minimaal 24 punten.

Gesloten voor reacties.