DES wint van Huissen 2

5 okt

Ook in de tweede ronde bleek DES Lunteren sterker dan de tegenstander. In Huissen bleken de reserves van nationaal kampioen Huissen niet opgewassen tegen de Lunteranen.

De wedstrijd kwam voor DES moeizaam op gang. Op verschillende borden leken de DES spelers wat onder druk en op andere borden waar dat wel verwacht werd, was nog niet heel veel voordeel zichtbaar. Zo stond René Alderliesten moeizaam tegen de sterke Geert Berends. Met ook nog veel tijdsachterstand haalden veel DES-spelers opgelucht adem toen de Puttenaar nog net de remisehaven wist te bereiken. Erwin van Hierden en Harmjan Lammers op de hoogste borden leken op papier kansrijk. Beide kwamen echter niet langs de stug verdedigende ervaren spelers van Huissen zodat het scorebord 3-3 aangaf.

Net als vorige week wezen Arjen Timmer en Stijn Overeem DES de weg naar de overwinning. Arjen Timmer zadelde zijn tegenstander in de opening al op met een zwakke vleugel. Die moet alle moeite doen op dat de repareren. Net op het moment dat hij dacht het weer onder controle te hebben verraste de Lunterse topscoorder hem met een offertje en een doorbraak aan de andere vleugel. Ook invaller Stijn Overeem boekte zijn tweede overwinning. Het jonge talent uit Voorthuizen is in topvorm en ging tegen Coen Donders de strijd niet uit de weg. Terecht, want in een principiële stand liet hij zien beter gerekend te hebben en boekte een fraaie zege.

Peter Hoogteijling, vorig jaar nog spelend voor het eerste van Huissen, speelde tegen zijn oud teamgenoot de Koning. Deze speelde vorig jaar ook in het eerste maar is nu kopman van het tweede. Beide gingen vol voor de zege waardoor een spannende korte vleugelopsluiting op het bord kwam. Peter combineerde naar dam, maar wel ten kostte van zoveel stukken dat winst er niet meer in zat.

De enige nederlaag aan Lunterse zijde kwam op naam van Jaap van Hierden. Hij was niet opgewassen tegen het sterke centrum van de jeugdige Willem Hoek. Arwin Lammers speelde tegen de sterke Marcel Jansen. Hij nam daarom terecht niet al te veel risico en haalde een prima punt.

Aldert van Eck kon daarna de teamoverwinning veilig stellen. Na een niet al te goede opening behandelde hij het late middenspel veel beter dan zijn tegenstander. Die koos niet het beste plan en werd gedwongen een stuk te offeren. Hoewel secuur spel nog even nodig was, kwam de overwinning voor Van Eck niet meer in gevaar. Henk Klarenbeek tot slot boekte zijn tweede overwinning, maar dan ging ook deze keer niet vanzelf. Hij stond, na een winnende combinatie gemist te hebben, waarschijnlijk verloren maar hoe meer de beslissing dichterbij kwam, hoe slechter de zetten van zijn tegenstander werden. Toen deze met twee stukken op het bord ook nog de verkeerde koos om mee te zetten, wist Henk alsnog te winnen. De wedstrijd eindigde daarom enigszins geflatteerd in een dikke 13-7 overwinning.