Dammers DES Lunteren landelijk beker finalist

10 jun

DES Lunteren heeft zich zaterdag geplaatst voor de landelijke dam beker finale. Daarin zijn acht ploegen geplaatst die in een knock-out systeem tegen elkaar uit komen. De winnaar mag zich nationaal bekerkampioen noemen.

WSDV, Hijken DTC, Den Haag, DV VBI Huissen, CTD Arnhem, SNA en Witte van Moort zijn de andere titelkandidaten. DES Lunteren speelt zaterdag 20 juni in Huissen in de eerste ronde tegen Den Haag.
In de halve finale ontmoette voormalig ereklasser DES Lunteren Hijken DTC, DV VBI Huissen 2 en DC Friesland.DES Lunteren speelde goed en plaatste zich na zes uur spelen voor de finale van de landelijke beker.

Het ervaren DES kwartet Henk Klarenbeek, Arwin en Harmjan Lammers en Ronald van de Beek won met 5-3 van Damcombinatie Fryslân.

Ronald van de Beek werd langzaam van het bord gezet door Gerlof Kolk. Harmjan Lammers won op fraaie wijze van Bastiaan Hollander. Een zetje zorgde voor een acht om acht stand, waarin Lammers duidelijk de betere papieren had.

Op bord drie werd Arwin Lammers van het bord gedrukt door Teake Kooistra. Het was nog maar een kwestie van tijd of de andere Lammers zou verliezen. Door een blunder van Kooistra kon de Lunteraan toch nog een 3 om 1 eindspel afdwingen, met als logisch gevolg een remise.

Henk Klarenbeek zorgde voor de beslissende winst. Hij wist op het nippertje te winnen van Douwe Edelenbos. Klarenbeek speelde geen super goede partij, maar wist in een dunne stand zijn tegenstander vast te zetten.

REVANCHE Daarna wachtte DV VBI Huissen 2. In mei won DES van Huissen voor de finale van de Gelderse beker. Ook deze keer waren de Lunteranen sterker. Harmjan Lammers speelde een snelle remise tegen Geert Berends. Ronald van de Beek kwam onder druk te staan tegen Marcel Janssen, maar kwam goed terug in de partij. Ook deze partij werd remise.

Henk Klarenbeek speelde een sterke partij tegen Rob Schrooten. Klarenbeek bleef rustig, wachtte tot zijn tegenstander een fout maakte en won. Dat gaf rust bij de Lunteranen omdat de partij van Arwin Lammers minder goed leek af te lopen. Maar met kunst en vliegwerk wist Lammers remise af te dwingen: 5-3. Plaatsing voor de volgende ronde was een feit, maar DES wilde de poule winnen.

Hijken DTC trad niet op zijn sterkst aan, maar kwam toch met drie spelers van hoog niveau. Alleen bord vier bleef achter.  Daarvan profiteerde Arwin Lammers, die zijn tegenstander met snel spel overklaste. Hilko Koning wist niet meer wat hij moest doen en trapte in een combinatie. Henk Klarenbeek stond gewonnen tegen Hans Jansen, speelde slordig en kon niet voorkomen dat zijn tegenstander een remisevariant afdwong:3-1.

Ronald van de Beek kwam met zijn overwinning tegen Jan Ekke de Vries in het blauw te staan. Dat betekende dat hij van een sterkere tegenstander won. Een puike overwinning, met als gevolg dat DES in ieder geval eerste werd in de poule. De knappe remise van Harmjan tegen Wouter Sipma maakte niet meer uit voor het klassement, maar Harmjan speelde goed. Een klein offertje zorgde voor een overduidelijke remise: 6-2.

,,DES Lunteren heeft een goed beker seizoen. Op naar de eindstrijd waarin het allemaal moet gebeuren”, sloot Arwin Lammers tevreden zijn terugblik af.