DES Lunteren zesde van Nederland

20 jun

Vandaag zijn de Lunterse dammers erin geslaagd zesde van Nederland te worden, bij de finale van de landelijke beker. In drie spannende wedstrijden wist Lunteren één keer te winnen, waardoor ze zich zesde van Nederland mogen noemen.

De eerste ronde speelde de Lunteranen voor plaats één tot en met vier. Bij een overwinning zouden ze dus bij de laatste vier teams zitten. De Lunteranen begonnen de middag helaas heel erg slecht. Op bord drie werd Ronald van de Beek onder druk gezet door Jeroen Kos. Door handig spel kon deze doorbreken en daarmee de overwinning op papier zetten. Op bord één werd Arwin Lammers in een dunne stand van het bord gezet door Bas Messemaker. Arwin had nog remisekansen, maar vergooide deze in de tijdnoodfase. Lunteren zou de resterende twee wedstrijden moeten winnen voor een sneldambarrage. Dit gebeurde helaas niet. De laatste twee wedstrijden eindigde allebei in remise. Harmjan Lammers speelde netjes remise tegen Johan Sterrenburg en Henk Klarenbeek kwam op bord vier niet verder dan een remise tegen Friso Fennema. Den Haag dat gemiddeld 102 ratingpunten beter was dan Lunteren plaatste zich hiermee voor de laatste vier. DES Lunteren zou in een tweede wedstrijd gaan spelen voor de plaatsen vijf tot en met acht. WSDV Wageningen, dat verloor van de latere kampioen Hijken zou de volgende tegenstander van DES Lunteren worden.

1781260_497005550455057_1170497733157181405_o

Harmjan Lammers analyseert zijn remisepartij tegen Johan Sterrenburg

Ook bij de tweede ronde was er een duidelijk ratingsverschil te zien. Met 86 ratingpunten minder begon Lunteren zijn partij tegen WSDV Wageningen. Vooraf werd gezegd dat WSDV de betere papieren had, maar dat moesten ze nog maar eens laten zien. Na één partij leek dit ook het geval. Ronald van de Beek kwam gauw een schrijf achter tegen Jesse van Beek en kon dit niet meer goedmaken. Ronald probeerde het nog wel, maar door deze fout was de nul een feit. Gelukkig voor Lunteren dat Arwin Lammers het goed maakte. Arwin werd onder druk gezet tegen oud teamgenoot Marcel Monteba, maar bouwde een fraaie Coup Philippe op. Marcel kon nog twee zetten en op beide zou het zetje komen. De ene variant was remiseachtig, de andere variant zou waarschijnlijk verliezen. Marcel Monteba koos, maar koos de verkeerde. Arwin gaf dit niet meer weg en eindigde zijn partij met een fraaie rondslag. De andere twee partijen eindigden ook nu weer in remise. Henk Klarenbeek kwam een schrijf achter tegen Rik Keurentjes, maar knokte zich terug in de partij. Harmjan Lammers speelde een goede partij tegen talent Jan Groenendijk en maakte geen fouten meer in het eindspel. Twee remises op het einde, dus een einduitslag van 4-4. DES Lunteren- WSDV Wageningen zou beslist gaan worden in een sneldambarrage.

11406153_497006217121657_8185811830247525325_o

De partij tegen WSDV Wageningen. Altijd een spannende wedstrijd.

Ook hier wist Henk Klarenbeek niet te winnen van Rik Keurentjes. Beide maakte geen fouten, waardoor de remise een logisch gevolg was. Op bord vier ging het er hard aan toe. Ronald wees zijn tegenstander op foutief gedrag (met de verkeerde hand de klok indrukken) en bood even later zijn tegenstander de remise aan. Deze wilde graag winnen en nam de remise niet aan. Toen hij even later door de klok ging, kreeg Ronald de schuld. Ronald trok zich hier niks van aan en kon met een tevreden gevoel opstappen. Waar hij net verloren had van Jesse van Beek, wist hij in de barrage te winnen door een klokwinst. Lunteren stond 3-1 voor. Met de remise van Arwin Lammers tegen Marcel Monteba was de overwinning een feit. Bij een overwinning van Lunteren of een 4-4 gelijkspel zou Lunteren doorgaan, door de overwinning van Arwin Lammers in de reguliere partij. In de barrage maakte Arwin geen fouten meer en kon hij de overwinning alvast vieren. Harmjan Lammers was nog bezig en leek remise te gaan halen. Door een stomme zet verloor hij alsnog zijn partij. Dit was gelukkig niet erg voor de einduitslag. Met deze fraaie overwinning van Lunteren op Wageningen mocht Lunteren zijn laatste partij spelen tegen SNA uit Heerhugowaard, voor een vijfde of zesde plaats.

11430336_497005853788360_6163752815417031305_o

Sneldammen tegen WSDV. Het achterste bord is al uit, door een belangrijke overwinning van Ronald van de Beek op Jesse van Beek.

De laatste ronde begon soepel voor de Lunteranen. Harmjan Lammers had binnen no-time een remise tegen Jasper Lemmen en kwam daarmee in het blauw te staan (het teken dat de tegenstander sowieso 200 ratingpunten meer heeft). Een prima resultaat voor de Lunteraan, die daarmee zijn derde remise speelde en twee keer in het blauw kwam. Arwin Lammers had al zijn kruit verschoten. Hij speelde zijn laatste partij niet scherp genoeg en trapte in het middenspel in een simpele doorbraak tegen Ivo de Jong. De partij leek op remise af te gaan, maar de doorbraak was fataal. Een tweede nederlaag voor de jonge Lunteraan. Ook Ronald van de Beek kon het niet bolwerken tegen GMI Alexander Shvartsman. Ronald speelde ook te snel en trapte in een simpele damcombinatie. Hierdoor stond Lunteren met 5-1 achter tegen SNA en zou het zesde gaan worden van Nederland. De laatste partij van Henk Klarenbeek werd fraai gewonnen. Henk speelde aanvallend, drukte zijn tegenstander van het bord en kwam door een grote fout van zijn tegenstander een schrijf voor. Het eindspel werd goed uitgespeeld door Klarenbeek. Zijn tegenstander Steven Wijker werkte nog wel even mee, maar op lange termijn zou Henk sowieso gewonnen hebben. Een 5-3 nederlaag voor de Lunteranen.

Door deze 5-3 nederlaag werd Lunteren zesde van Nederland. Een uitstekend resultaat. Lunteren is nog nooit zo ver gekomen. Een zesde plek van Nederland met een team waarvan drie spelers onder de 1300 hebben. Uit het hele toernooi waren maar tien spelers onder de 1300. De andere 25 spelers hadden allemaal een rating van 1300 of meer. Zo laat Lunteren weer zien dat het een sterke club is en dat het meekan in de top van Nederland. Een zesde plek van Nederland is een resultaat, waarop wij als damclub erg trots zijn.

Voor het volledige verslag kijk op: http://www.edestad.nl/lokaal/des_lunteren_zesde_in_landelijke_dam_bekerfinale_3727618.html#.VYaDSocw-pr