Tussenstand NK junioren: Stijn Overeem op derde plaats

7 mei

WESTERHAAR – Voorthuizenaar Stijn Overeem is uitstekend van start gegaan bij het NK junioren en staat na vijf ronden op de derde plaats op twee punten verschil van de lijstaanvoerders en op één punt verschil van zijn directe concurrenten. Overeem staat nog een zwaar programma te wachten tegen de huidige nummers twee, vijf en zes maar heeft een -wellicht belangrijk- plusje meer.

Dat Stijn aanzienlijk sterker is geworden bleek niet alleen uit zijn prestatiereeks bij DES Lunteren het afgelopen seizoen in de nationale Ereklasse, maar bevestigt hij nu met een plusscore na vijf ronden. Te meer daar hij debuteert op het NK junioren dat een deelnemersveld kent met maar liefst twee MF (federaal meester) spelers en vier spelers met ruim 1200 rating.

De Voorthuizenaar (1115) startte uitstekend door de hoog ingeschaalde Alex Ketelaars (1260) te verslaan. Een blauwe notering vanwege de 145 ratingpunten verschil. Ketelaars miste overigens een remisecombinatie (zet 51). Overeem sloeg op zijn beurt -natuurlijk- juist en het was vrijwel meteen uit.

In de tweede ronde slaagde Stijn er niet in om zijn koppositie vast te houden. Sterker nog: hij verloor onhandig van Wouter Morssink (1125) die op dit moment op plaats acht staat. Overeem wist geen vuist te maken tegen de flank-aanval van zijn tegenstander en toen een goede omsingeling uitbleef, werd hij van het bord gespeeld.

Met een kleine maar handige combinatie verraste Stijn in de derde ronde ongetwijfeld de huidige koploper, Wouter Wolf (1230). Er volgde (altijd) een doorbraak en ondanks het materiaalverlies was de dam voldoende voor remise. In de vierde ronde noteerde hij zijn tweede overwinning door de voor DC Harderwijk uitkomende Jan van der Star uit Biddinghuizen te verslaan die al in het middenspel zijn bedenktijd opgesoupeerd had.

De tweede partij van vandaag (6 mei), het treffen met Mitchel Mensinga (1156) uit Heerhugowaard, bleek eens te meer de vorm van Overeem die geen moment in gevaar kwam en zelfs een opgelegde winstkans miste (zet 37, 34-30!). Even leek hij met een offervariant in het eindspel nog kans te hebben maar zijn tegenstander koos de juiste variant en de plusremise zal in dat opzicht een lichte teleurstelling geweest zijn. Overigens wel aardig: zwarts laatste zet is de enige juiste, hoe wint wit na damhalen?

Inmiddels zijn vijf van de negen ronden verspeeld. Morgen zal Stijn flink aan de bak mogen tegen de uit Limburg afkomstige MF Jitse Slump (1246), de huidige medelijstaanvoerder, die bij de vorige twee edities van het NK junioren op de vijfde plaats is geëindigd. Daarop volgen nog: Tom Knapen (956), MF Nick Waterink (1188) en Rick Hakvoort (1240) en de laatste twee volgen Overeem nu op één punt.

Voor de tussenstand, uitslagen en partijen: Toernooibase KNDB, http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=25&Id=4471&jr=15.