DES teams door in Gelderse dambeker strijd

28 apr

LUNTEREN Dit weekeinde heeft het Lunterse DES gestunt in de Gelderse bekercompetitie. De 7-1 overwinning van het eerste team bij DCH (Harderwijk) was nog wel verwacht, maar dat het tweede team het sterke WSDV 1 uit Wageningen met 5-3 zou uitschakelen zeker niet. Deze bekerwinst leverde DES twee plaatsen op, in de in mei te beginnen landelijke bekerstrijd. ‘Een mooi succes voor onze club en tevens een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen’, aldus DES preses Jaap Heij. 

DES 1 verscheen met een ijzersterke team en wilde graag door in de bekercompetitie. De wedstrijd verliep zeer voorspoedig door drie snelle winstpartijen. Harmjan Lammers kreeg veel voordeel tegen Jan – Hendrik Kok en deze moest op de 48e zet capituleren door het vallen van de klok. Aldert van Eck won eveneens in een gewonnen stand door tijdsoverschrijding van Jan van de Star. Arjen Timmer combineerde er lustig op los en zorgde via een mooie winst op Fred Elgersma voor de 0-6 tussenstand. Kopman Henk Klarenbeek nam geen risico meer en accepteerde het remise aanbod van de sterkste Harderwijkse speler Niek van Kuyvenhoven.
 
Individuele resultaten:
DCH Harderwijk – DES 1 Lunteren 1-7
1. Fred Elgersma – Arjen Timmer 0-2
2. Niek van Kuyvenhoven – Henk Klarenbeek 1-1       
3. Jan – Hendrik Kok –  Harmjan Lammers 0-2
4. Jan van de Star –  Aldert van Eck  0-2     

STUNT DES 2 ontving het op papier veel sterkere WSDV1 uit Wageningen. De uitspelende vereniging had de wedstrijd een beetje te gemakkelijk opgevat, door twee reserves op te stellen. DES 2 speelde met een sterk viertal en had weinig ontzag voor de Wageningers.

Evert Evers zorgde met een terechte remise tegen oud DES speler Marcel Monteba voor 1-1. Monteba nam in het middenspel een damcombinatie maar ook Evers kreeg een dam. De Lunteraan speelde de partij rustig uit naar remisestand. De 2-2 was een remise akkoord bij Robbert Westerink en Henk Kleinrensink. De Wageningse dammer kreeg wel voordeel, maar maakte in de tijfnoodfase een paar kleine foutjes. Westerink wist de remisegrens te vinden. Arno Bos zette de wedstrijd op zijn kop door te winnen van routinier Arie Janssen van Doorn. Er kwam een klassieke partij op het bord waarbij beiden geen voordeel kregen. In het late middenspel verraste Bos zijn tegenstander met een doorbraak en Janssen van Doorn kon opgeven. Bij een 4-2 stand in het voordeel van DES 2 was een verrassing aanstaande. De laatste partij tussen Sander Neutel en Jesse van Beek moest de beslissing brengen. Bij een gelijkspel was DES 2 door en bij verlies zou er een sneldamwedstrijd volgen tussen beide viertallen.  De dammers maakten er een interessante partij van, met voor beide spelers diverse mogelijkheden. In het eindspel nam Neutel een doorbraak met voldoende remise mogelijkheden. Door tijdsdruk miste hij de remisevariant en kwam er toch een nadelig eindspel op het bord, die hij door scherp spel rustig wist uit te spelen.  Na bijna vijf uur spelen werd de vrede getekend. DES had met de 5-3 winst voor een geweldige stunt gezorgd.
 
Individuele uitslagen:
DES 2  Lunteren – WSDV 1  Wageningen 5-3
1. Arno Bos – Arie Janssen van Doorn 2-0
2. Sander Neutel –  Jesse van Beek 1-1                               
3. Evert Evers – Marcel Monteba 1-1                                    
4. Robbert Westerink – Henk Kleinrensink 1-1
 
HALVE FINALE De loting om de  halve finale van de Jan van der Zwan Cup leverde een pikante wedstrijd op. DES 1 en DES 2 gaan elkaar ontmoeten. Dat houdt in dat één DES team de finale gaat bereiken. De tegenstander komt uit de halve finale tussen landskampioen VBI Huissen 1 en DIOS 1 Eibergen.