Zinderende damderby eindigt onbeslist

3 okt

Dinsdagavond 2 oktober 2012 stond in de Lunterse damarena ‘De Schuifeldam’ de klassieke derby DES Lunteren – BDSV Barneveld op het programma. Vooraf waren de Lunteranen toch wel de favoriet, maar de Barneveldse buren hadden hun sterkst mogelijk formatie opgesteld (tegenover één invaller aan Lunterse zijde). Beide teams waren dan ook aan elkaar gewaagd en het werd een echte spannende derby met ‘alles erop en eraan’.

Berrian Lammers trof aan bord 7 de snel spelende Jur van Ginkel en hij liet zich door dat snelle spel teveel opjagen. In een remiseachtige 5 om 5-stelling maakte Berrian het zichzelf nog onnodig moeilijk en in de slotstand blunderde hij zodat Van Ginkel met een geniepige finesse de winst zelfs nog kon oprapen. Om 23.00 uur waren er nog zeven wedstrijden gaande en dat is uniek te noemen bij avondwedstrijden, de wedstrijd kon nog alle kanten op rollen. Aldert van Eck scoorde aan bord 3 de gelijkmaker door de sterke Paul Wijninga te verslaan. Deze raakte in het late middenspel het spoor volledig bijster in een spannende flankspelstand. Harmjan Lammers en Matthias de Kruif speelden aan bord 1 remise na ook een spannende partij waarin het evenwicht niet echt verbroken werd. Tussenstand was nu 3-3.

Dik van Roekel kwam aan bord 8 slecht uit de opening tegen Ed Blankestijn. Gaandeweg de partij keerden de kansen, maar de opmars van Dik was net niet toereikend voor winst. Ook Arjen Timmer remiseerde, aan bord 2 tegen clubgenoot-op-zaterdag Daniël Merkus. Merkus speelde voor een punt, maar toch kreeg Arjen een spannend speltype op het bord. Het voordeel voor Timmer werd in het late middenspel steeds concreter, maar winst zat er simpelweg niet in. Nieuwe tussenstand was 5-5 en om 23.45 uur waren nog drie partijen bezig. Een zeldzaamheid!

Arno Bos ging van kop af aan aan de leiding in zijn partij tegen Lunteraan in Barneveldse dienst Theo Stoverinck, aan bord 6. Hij kon zijn agressie steeds verder uitbouwen en dit werd uiteindelijk beloond in een overmachtseindspel dat fraai werd uitgespeeld door Arno. Met deze overwinning stond Lunteren op winst, maar de vreugde was van korte duur. Arwin Lammers is dit seizoen nog niet in de juiste vorm en ook tegen Evert van de Pol (speelt ook bij DES in de landelijke teams op zaterdag) ging het niet lekker. Van de Pol wist via een lichte combinatie een doorbraak te forceren en het nadeel kon Arwin niet meer compenseren, alhoewel hij nog dichtbij kwam. Nu waren alle ogen gericht op de laatste partij die nog bezig was (00.01 uur), tussen invaller Jacco Bos en Ap van Ingen. Lunteraan Jacco Bos verkreeg naarmate de partij vordere steeds meer voordeel in handen, maar ook hier bleek het net niet voldoende voor de winst. Zodoende eindigde ook deze partij in remise en daarmee ook de wedstrijd (8-8).

Waar Lunteren had gehoopt op meer, was Barneveld blij met een punt. En uiteindelijk was 8-8 een terechte uitslag waar beide partijen mee konden leven… Beide teams staan met dit resultaat in de subtop na twee ronden, maar de competitie duurt nog lang…