DES verslaat DVV in rare derby

7 feb

Dinsdagavond 5 februari stond de derby tussen de Lunterse (DES) en de Voorthuizense (DVV) damvereniging op het programma. Plaats van handeling was de vertrouwde Lunterse ‘Schuifeldam’, ook bekend voor veel Voorthuizense spelers die op zaterdag bij DES in de landelijke teams spelen. De Voorthuizense teamcaptain verraste vriend en vijand door een tactische opstelling uit de hoge hoed te toveren, de vier beste spelers van Voorthuizen werden aan de onderste borden geposteerd. Hierdoor ontspon zich een interessante, maar ook vreemde strijd waarbij de uitslag lange tijd ongewis bleef. 

Door de tactische opstelling van DVV was het krachtsverschil aan enkele borden wel erg groot. Dit resulteerde in een vlotte 6-0 voorsprong voor de Lunteranen. Harmjan Lammers speelde beheerst en liet zijn tegenstander de moeilijke keuzes maken. De voorpost die tegenstander Gert Pol innam werd vakkundig ‘opgegeten’ en daarmee was ook de eerste overwinning voor DES een kwestie van tijd. Jacco Bos was inmiddels ook al razendsnel tot beslissend voordeel gekomen. Tegenstander Jelte van Lokhorst werd dodelijk omklemd in een ouderwetse kettingstelling. Ook kopman Arjen Timmer won, al was dat heel wat moeizamer, van Jan Bloemendal. De Voorthuizenaar speelde gedurfd en snel, en hij kwam daarmee dichtbij remise. Een lange en geforceerde variant werd hem uiteindelijk toch te veel en zo zette Timmer de tussenstand op 6-0.

Dik van Roekel trof aan bord 6 de kopman van DVV, Erwin van Hierden. Dik bleef lange tijd goed bij vanuit een principiële opening, maar de druk werd langzaamaan door Van Hierden opgevoerd. Een 6 om 6 bracht de Voorthuizenaar beslissend voordeel,  hij kon een daardoor geïsoleerde voorpost van Van Roekel eenvoudig veroveren. Arno Bos trof Jaap van Hieren jr. en ook hier ontspon zich een spannende partij. In een hectische tijdnoodfase balanceerden beide spelers op de rand van de afgrond. Waar Arno meerdere keren combinatief kon toeslaan, kreeg hij uiteindelijk het deksel op de neus toen hij dit verzuimde. En zo was het plots 6-4.

Aldert van Eck trof de immer degelijke Jaap van Hierden sr. en hij wist langzaam maar zeker de druk op de Voorthuizense stelling op te voeren door sterk positioneel spel. Het komt er in dergelijke ‘drukstanden’ wel op aan dat elke zet ‘raak’ moet zijn om het voordeel beslissend te laten worden. Eén onnauwkeurigheid zorgde er dan ook voor dat Van Hierden sr. als een kat in het nauw nog juist de sprong naar remise kon maken, wat toch teleurstellend was voor de DES-speler. Berrian Lammers was inmiddels in grote problemen gekomen tegen het grote talent Stijn Overeem, die landelijk ook voor DES uitkomt. In en na de tijdnoodfase kon Lammers niet anders dan afwikkelen naar een kansloos overmachtseindspel dat foutloos door Overeem werd omgezet in winst. Tussenstand was hierdoor 7-7.

Alle ogen waren nu gericht op de laatste partij die nu bezig was aan bord 7. Sander Neutel speelde hier tegen Aalt van de Kuilen een voortreffelijke partij van aanval (Neutel) versus omsingeling (v/d Kuilen). De aanval van Sander was eigenlijk vrijwel niet te omsingelen, omdat er geen zwakke plekken in die aanval waren. Tergend langzaam liep de omsingeling dan ook op niets uit en kon de Lunteraan afwikkelen naar een overmachtseindspel. In de tweede tijdnoodfase maakte de Voorthuizenaar de beslissende fout en zo werd Neutel matchwinnaar. Eindstand 9-7.

Door deze overwinning en de nederlaag van concurrent DC Lent is DES gestegen naar de derde plaats in de Gelderse Hoofdklasse. Beide verenigingen zullen in de slotronde in een onderling duel uitmaken wie uiteindelijk definitief op deze derde plaats zal eindigen.