DES wint nipt van Nijverdal

3 feb

DES heeft de 10e wedstrijd van het seizoen nipt gewonnen. De sterke reeks in eigen huis werd hiermee voortgezet. Door mindere resultaten in uitwedstrijden heeft DES slechts nog een theoretische kans op een promotiewedstrijd. In de hoofdklasse A staan veel teams heel dicht bij elkaar. Voor de wedstrijd was zelfs degradatie nog mogelijk, maar dat is nu definitief uit beeld verdwenen voor de Lunteranen.

Tegen Nijverdal kwam DES snel op achterstand door een nederlaag van Harmjan Lammers. Hij had de pech uit te moeten komen tegen de  wereldtopper Ivanov. De Oekraïner had nog als zijn partijen dit seizoen in winst omgezet en ook tegen Harmjan schoof hij zonder al te veel problemen naar een winnende positie.

Op veel borden had DES kansen om langszij te komen maar de gelijkmaker bleef lange tijd uit. Ronald van de Beek was tevreden met een puntje en ook zijn tegenstander zorgde niet voor veel spanning zodat een remise logisch was. Arwin Lammers had een drukstandje tegen Koop maar kreeg geen substantieel voordeel. Hetzelfde gold voor Erwin van Hierden tegen de tweede Koop aan Nijverdalse zijde. De klassieke stelling op het bord bleef in evenwicht.

René Alderliesten kreeg wel wat voordeel tegen Gerrit Boom. Na een kromme opening stond hij wat nadelig maar in het middenspel keerden de kansen door goed en handig spel van de Puttenaar. Boom wikkelde echter koelbloedig af naar een puntendeling. De eerste tegentreffer kwam van Jaap van Hierden. Paul Everloo maakte in een gelijkwaardige klassieke stand een grote misrekening en moest een schijf inleveren, waarna Van Hierden met precieze de winst uitrekende.

Aldert van Eck kon geen potten breken tegen de dammer met de mooiste naam van Nederland, Herman Damman. Na een voordelige opening zette zijn drukspel niet door verkreeg Damman de leiding. Echt in gevaar kwam Van Eck echter niet. Marcel Monteba vocht met Van Marle een mooie principiële strijd uit met een actieve randschijf. Na een spannend gevecht werd dit ook remise.

Arjen Timmer kroonde zich tot matchwinner. Zijn vorm is vanaf begin dit jaar stijgende en hij boekte zijn tweede zege op rij. Deze moest echter van ver komen. Tegen invaller Hoonhorst sloeg zijn aanval lange tijd niet door. Na de tijdnood hield Timmer de druk hoog, waardoor Hoonhorst, hoewel de remise binnen handbereik was, toch nog bezweek en DES op voorsprong kwam.

De Lunterse invaller Jacco Bos probeerdeals laatste de overwinning nog wat meer glans te geven maar moest tenslotte toch berustten in remise waardoor de eindstand op 11-9 kwam.