DES verliest nipt van DCH Harderwijk

26 nov

Dinsdag 18 november speelde het Gelderse hoofdklasseteam thuis tegen DCH Harderwijk. Harderwijk dat 1 punt minder had dan DES Lunteren kwam met een sterk team richting het Lunterse damgebouw.

De wedstrijd leek voorspoedig te voorlopen door twee snelle overwinningen van Harmjan Lammers en Arjen Timmer. de beide Ereklasse spelers wonnen via sterk spel. Harmjan Lammers speelde een goede partij en kwam zo een schijf voor tegen Bert Foppen. Foppen stribbelde nog even tegen, maar toen hij in een fatale doorbraak liep, gaf hij toch maar op. Arjen Timmer kwam met een mooie forcing op het bord. Een damzetje werd uitgehaald, de dam werd afgepakt en Arjen stond een schijf voor. Het was nog even een kwestie van goed nadenken en de juiste zetten doen en toen gaf zijn tegenstander Jaap van de Werfhorst op. 4-0 voor het team uit Lunteren.

Hierna leek het mis te gaan voor Lunteren. drie nederlagen van Wijnand Voskuil, Evert Evers en Jaap Heij. Wijnand kwam snel een schijf achter tegen Kees de Jong en liep de hele partij achter de feiten aan. Jaap Heij leek op het eerste oog niet slecht te staan tegen Jan Hendrik Kok, maar in het middenspel werd zijn stand minder en minder en kon ook hij gauw de handen schudden. Evert Evers speelde een gelijkwaardige opening tegen Jos Ferwerda, leek de hele tijd gelijk te staan, maar trapte toen in een zetje met als eind de 6-4 voorsprong voor het team uit Harderwijk.

Invaller Jan Bos won met sterk spel van Gerwin van der Meer. Jan kwam een schijf voor, bouwde dit uit tot een gewonnen eindspel en gaf het niet meer weg. tussenstand 6-6

De laatste twee partijen waren van Arwin Lammers en zijn oudere broer Berrian Lammers. Arwin Lammers speelde Eibert Smit van het bord en leek de hele partij een gewonnen stand te hebben. In het eindspel was het nog maar een kwestie van tijd en de tegenstand zou kunnen opgeven. Arwin Lammers speelde helaas een verkeerde zet, waardoor Eibert Smit een offer kon doen en een remise op zijn naam kon schrijven. Alles kwam dus aan op de laatste partij van Berrian Lammers tegen Hilco Aarten. Berrian kwam goed uit de opening, maar vergat een aanval te nemen. Hierdoor moest hij enkele vreemde zetten doen en kwam er een gevaarlijke, maar toch zeker, een mooie stand op het bord. Hilco Aarten speelde rustig en deed de goede zetten. Berrian werd aan het denken gezet en moest de mindere zetten doen. Na een slagzetje en een dure doorbraak van Berrian bleef er een overmachtseindspel over. Hilco Aarten speelde dit rustig uit en won zo de partij en nam tegelijkertijd de overwinning mee naar Harderwijk.

DES Lunteren verloor 9-7 van DCH Harderwijk en zakte zo een plaatsje in de ranglijst. DES Staat op een zesde plaats in de Gelderse Hoofdklasse en mag nog 6 partijen spelen. Genoeg kansen om weer te stijgen in de hoofdklasse. Maandagavond 1 december speelt DES een uitwedstrijd tegen hekkensluiter DSV Sinderen.