Een historisch moment van twee dagen oud

6 mei

Een historisch moment van twee dagen oud
Over de dampartij Van den Brink – Brouwer tijdens het NK pupillen Doetinchem 01-05-2014

Wie denkt niet meteen aan de geschiedenis als het over historische momenten gaat? Aan lang geleden, aan ver achter ons liggende gebeurtenissen. Zoals de val van de Berlijnse muur, de eerste computer, de lancering van de iPod of wat al niet meer. Maar soms, soms beleef je de geschiedenis. Dan sta je er als het ware middenin. Dan maak je een historisch moment zelf mee. Toegegeven: minder impact dan de voornoemde gebeurtenissen maar toch iets waar jaren later nog op wordt teruggekeken. “Weet je nog, van toen en toen?”.

Historische dampartijen. Wie kent niet de memorabele partij Roozenburg – Springer die zij op 13 oktober 1945 speelden? Veel theorie. Geweldig natuurlijk, baanbrekend en vernieuwend. Dat verwachten we niet zonder meer op een Nederlands Kampioenschap, en al helemaal niet bij de pupillen. Maar onderschat de Lunterse mentaliteit niet. Iets in de trant als: ervoor gaan, vol op het orgel, niet opgeven en aanhouden.

On Workers’ Day – de dag dat banken achter de schermen het geld oppotten – nam Jeroen van den Brink van DES Lunteren achter het dambord plaats. Waarschijnlijk nietsvermoedend, argeloos en ‘gewoon’ met optimisme voor winst gaand. Hij speelde tegen Age Brouwer van op Urk. Na vijftien zetten was het raak: Jeroen ruilde slordig en kreeg een Coup Philippe om de oren. Een stukje geschiedenis. Maar die (lichte) tegenslag weerhield hem er niet van om vrijuit of voluit – zo u wilt – te spelen. Actief, aanvallend en als dat hij geen schijf achter stond. Daar kunnen we iets van leren.

Het leek allemaal niet te baten. De Urker speelde de juiste zetten en stevende af op een overwinning. Bijna alles was gewonnen en het was een kwestie van tijd, van oplettendheid, van techniek en van wat al niet meer. In een volgeladen stelling (D1 zwart aan zet, de veertigste zet) koos hij voor de grootst mogelijke klapper, over maar liefst zes schijven maar kwam wel twee velden van dam te staan. De nagenoeg identieke vijfklapper, schijf 34 niet naar links maar naar rechts vanuit zwart bezien, won eenvoudig. Na de zesklapper stond hij niet alleen vier stukken voor maar ook mentaal lag hij een straatlengte voor. Maar hoe ‘big’ het allemaal klinkt, de realiteit was dat de stand analytisch remise was.

D1 Van den Brink – Brouwer

D2 49. 1-6 37-14

Natuurlijk probeert een pupil die vier stukken voorstaat te winnen. En wie gericht is op de aanval en niet op de verdediging, neemt normaliter meer risico. Dat het niet eenvoudig is om te winnen met vijf dammen tegen twee dammen die samen de Triktraklijn bezetten, blijkt uit de partij Clerc – Provoost van 8 november 2013 http://goo.gl/iPqUUd. Een partij van meer dan 100 zetten, dat wel. Onbereikbaar is de winst echter als de schijven aan de ‘verkeerde’ kant van de Triktraklijn staan.

De eerste prioriteit voor de opponent is de verdediging van de schijven en vervolgens – of: daarmee – het opbouwen van een vangststelling. D2, 49. 1-6. Ietwat lastig te zien welke zet dit nu is want de pendant 45-50 is – gespiegeld – precies dezelfde zet. Maar misschien, misschien is deze zet cruciaal verschillend van de andere. Het is bijna magie. Is genoteerd: 49. … 37-14. Een vraagteken zou te kort doen. Wat onmogelijk leek, gebeurde. Jeroen won: 50. 45-12. Ook nu weer: een uitroepteken zou te kort doen. De (rector) magnificus van DES ging uit z’n dak. Bij het kampioenschap van DES 1 ging het dak er al af, maar dit was dakoverschrijdend.

Het moment was historisch. Meteen al. In z’n geheel, geweldig! Het excuus voor winst – de paradox ligt erin besloten – ten spijt. Nee, dit is geen geluk in de zin dat het een mazzeltje was. Dit is mentaliteit. Hooguit kan van geluk worden gesproken dat het goed voor hem uitpakt. Daar zit je toch voor? De speelstijl na de schijf achterstand in de opening ademt dit uit.

Ken de geschiedenis. Een historisch moment van slechts twee dagen oud. Op het dambord, dat wel. Jeroen van den Brink – Age Brouwer NK pupillen Doetinchem 01-05-2014, http://goo.gl/zvZZXi.