de Bos-Buitelaar

20 dec

U heeft de vooraankondiging al op het forum van des-lunteren.nl kunnen lezen. En dan nu eindelijk waar iedereen al in spanning op heeft zitten te wachten. Voor degenen die door de bomen het bos nog niet zien, een korte introductie van de hoofdrolspeler: Arno Bos. Sinds lange tijd al lid van DES Lunteren, is nadat hij uit de luiers mocht gelijk met dammen begonnen, als onderdeel van de opvoeding van de familie. Ja, de rest damt ook bij DES. Arno is zo’n beetje parttime jeugdleider én alweer een tijdje ook penningmeester van onze damclub. Voor hem een eitje, gezien het feit dat hij de engelstalige master bedrijfskunde er ‘nog even’ achteraan doet. Maar ik wijd alweer teveel uit.

Als je Bos als achternaam hebt en je komt uit Ederveen, dan wil je koste wat het kost winnen op het dambord. Zo ook Arno, al is het bij hem soms wat ongemerkt. Arno speelt wel degelijk om te winnen. Dit seizoen wilde dat totnogtoe niet zo lukken, maar in de onderlinge competitie nam hij Arjen (Timmer, red.) toch maar mooi even te grazen. De exacte stand weet de schrijver dezes niet meer, maar het principe werkte als volgt (zie de onderstaande basisstand).


Winstprincipe       ‘Bos-Buitelaar’

Wit wint door 34-39, 30×39, 32×28!, 35×33. Schijf 19 van zwart slaat ‘weg’, waardoor het allemaal verkeerd gaat voor zwart. Ik werd door deze buitelaar flink verrast en verloor niet snel daarna de partij! Ook combinatiekenner van DES-Lunteren, Dik van Roekel, smulde van dit alles. Toen ruim een maand later bovenstaande buitelaar nog een keer werd uitgevoerd in een sneldampartij tussen beide bestuursleden, met weer Arno aan de goede kant van het bord, waren de rapen natuurlijk gaar. Ik beloofde mezelf openbaar te schande te zetten, bij deze. Ik vind de benaming Bos-Buitelaar heel passend bij deze waterval aan (keuze)slagen én tegelijkertijd een soort ‘hulde’ aan de stille kracht, maar ook de gangmaker!, die in Arno schuilt. Een echte Door Eendracht Sterk – dammer!

P.S.: navraag bij Turbo Dambase leert dat de Bos-Buitelaar eerder 8 keer op vergelijkbare wijze werd uitgevoerd. Grote namen van uitvoerders zijn Harm Wiersma, Ton Sijbrands, Geert van Aalten en Alexander Schwarzman. Dit verzacht voor mij de pijn en vergroot voor Arno de eer. Hmm.. en die ogenschijnlijk kromme strategie van Arno, daar zit dus toch wel wat in… ik heb het aan den lijve ondervonden…