Podiumplaatsen DES op NK Sneldammen

23 jun

Afgelopen zaterdag werd het NK sneldammen gehouden in Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht. Hieronder een verslag van de diverse DES-spelers. Wegens de WK wedstrijd van Nederland- Japan, werd er al om tien uur gestart met de partijen van de voorrondes, zodat er van half 2 tot half 4 voetbal gekeken kon worden. Na de voetbalwedstrijd werden de finales gespeeld.

 

Welpen

Bij de welpen had DES drie troeven. Van Arthur, Vladimir en Jeroen werd best wel veel verwacht, ze waren immers met De Wegwijzer Nederland Kampioen geworden. Maar helaas werd door te snel en slordig spel, door alle drie, veel te weinig punten behaald in de voorrondes. Ze kwamen met z’n drieën in poule vier terecht. Hierin lieten ze gelukkig zien, dat ze eigenlijk hoger hadden moeten spelen. Na een goede middag moesten Jeroen en Arthur uiteindelijk een barrage spelen, om de eerste plek in poule 4. Hier bleek Jeroen de sterkste en ging met de beker naar huis.

 

Pupillen

Melanie en Stijn begonnen bij elkaar in de poule. Na een remise tegen elkaar, viel Stijn tegen in de voorronde door nog maar één partij te winnen. Melanie kon tegen de favorieten geen potten breken, maar wist tegen de mindere tegenstanders wel de punten te pakken. Stijn kwam in poule 4 en Melanie in poule 2. Stijn moest zijn mindere voorronde even recht zetten en deed dit geweldig door eerste in poule 4 te worden. Melanie had het zwaar in poule 2 en werd laatste.

 

Aspiranten

Henk Jongbloed begon niet zo goed aan het toernooi, de eerste paar rondes haalde Henk nog verschillende punten, maar verloor een paar keer waardoor hij in de D-poule kwam. Henk vond dit niet zo fijn en was gebrand op eerherstel en ging dus na de wedstrijd Nederland-Japan, vol aan de bak. Henk versloeg van bijna alles en iedereen, maar moest desondanks toch een spannende barrage spelen om de eerste plek in poule D. Deze barrage won Henk op een mooie manier en mocht zich zo kampioen van Poule D noemen.


Arwin Lammers, wilde na zijn vierde plek vorig jaar, iets hoger in de eindlijst komen. Zijn doel was de derde plek. In de voorronde, werd hij netjes tweede achter Martijn de Leeuw. Arwin was natuurlijk erg tevreden, omdat zijn doel nog steeds te bereiken was. Na de pauze ging het helaas niet zo goed meer. Arwin verloor bijna alles, maar haalde toch nog 4 punten uit 5 partijen. Hierdoor eindigde Arwin gedeeld 4e met Martijn de Leeuw. Volgend jaar gaat Arwin dus weer een poging wagen om het podium te mogen beklimmen.

 

Junioren

Het toernooi startte ook bij de junioren in drie poules. Harmjan Lammers startte in de zwaarste poule. De nr. 2/3/4 van Gelderland zaten bij elkaar en ook nog drie andere spelers die bij de top van de junioren in NL horen. Na zeven partijen stond Harmjan op 10 punten. Rik Verboon had 11 punten en werd hiermee eerste in de voorronde. De Wageninger Jesse van Beek eindigde ook op 10 punten. Hierdoor moest er een barrage komen tegen Harmjan. Er werd gespeeld met het Georgiev-systeem. Dus er werd met één bepaalde tijd net zolang gespeeld tot er een winnaar is. De eerste twee partijen kwam Harmjan goed weg tegen Jesse en liepen beide partijen op remise uit. Een derde partij was dus nodig voor een beslissing, waarin Jesse weinig tijd over had. Halverwege de partij beging Jesse een enorme blunder, hij gaf zomaar drie schijven weg in een nadelige stand. Hierdoor ging Harmjan door naar de hoofdpoule.

Na de pauze begon de finale met zes man. De eerste ronde behaalde Harmjan een fraaie remise tegen de favoriet en latere kampioen Frerik Andriessen. Helaas ging hij de volgende ronde onderuit tegen topper Casper Remeijer. De volgende twee partijen waren remise en de laatset partij moest dus gewonnen worden om nog eremetaal te halen. Door een zeer fraaie Coup Phillip, die je niet vaak ziet, won Harmjan zijn partij en eindigde met drie andere spelers op de tweede plaats. Frerik Andriessen was al kampioen. In de barrage tussen de vier spelers verloor Harmjan enigszins onhandig van Rik Verboon en Casper Remeijer, maar won wel weer erg sterk van Dirk Joosten. Door deze resultaten viel Harmjan helaas net naast het podium en eindigde hij op een goede, maar meestal toch de minst gewaardeerde plek die er te halen is, de vierde plek.

Klasse C: Berrian tweede van Nederland

In klasse C deden er twee spelers van DES mee, Berrian Lammers en Michel Hendriksen. In de voorrondes zat Berrian in poule 1, een op papier leuke poule met een aantal redelijk sterke spelers. Berrian kwam wat stroef van start met een remise, maar wist vervolgens drie overwinningen te boeken. Zijn concurrent Frank ten Hagen (ook een Gelderlander) wist in het spoor te blijven en volgde ook met zeven punten. Frank ging echter in de fout in zijn vijfde partij, waardoor Berrian de plaatsing voor de finalepoule A al zo goed als binnen had, hij moest alleen zijn sterke stand nog even omzetten in winst. Berrian ging onder tijdsdruk helaas ook in de fout en bleef zodoende op zeven punten steken en zag twee andere tegenstanders ook op zeven punten komen. Hierdoor werden de laatste twee rondes extra spannend. Gelukkig wist Berrian zijn zesde partij te winnen en hield hij de zevende partij tegen Frank ten Hagen op een grootmeesterlijke remise die aangeboden werd door Frank die bang was nog te verliezen en zodoende een barrage voor de hoofdpoule mis te lopen.

In de hoofdpoule, kwam Berrian weer moeizaam op start en kwam hij 1 tempo te kort om de latere kampioen te verslaan. Vervolgens won Berrian de tweede partij en stond hij met 3 andere gedeeld eerste. Helaas liep de derde ronde weer verkeerd af en verloor Berrian een belangrijke partij, wederom door een tempo-tekort. Was Berrian aan zet geweest dan had hij de partij hoogstwaarschijnlijk gewonnen. Gelukkig verloren alle concurrenten ook punten en was de titel nog steeds in zicht. De vierde partij werd weer remise. De vijfde partij was een snelle remise tegen Henk Brouwer, waardoor Henk en Berrian, samen met De Groot voor de tweede plek barrages konden spelen.

In de barrages, won Berrian van De Groot, maar verloor hij in een dramatische slechte partij van Henk Brouwer. Berrian had nog een beetje hoop op een podiumplek, want bij Winst van Henk op De Groot zou Berrian derde worden. Het was echter een enorme verrassing dat De Groot won van Henk, waardoor alle spelers alsnog gelijk stonden.

De arbiter bepaalde dat er geen barrages meer gespeeld zouden worden en dat er geloot zou worden. Berrian was hierbij de gelukkige en werd tweede. Henk Brouwer mocht ook nog net plaats nemen op het podium en liet De Groot ontgoocheld achter.

Michel Hendriksen toch ook een leuke outsider voor de titel had absoluut zijn dag niet en eindigde teleurstellend in de D-poule. Ook hier wist hij geen potten te breken en eindigde op een gedeeld vijfde plek. Volgend jaar zal Michel ongetwijfeld weer een gooi naar de titel gaan doen en zal hij zeker hoge ogen gaan gooien.

 

Klasse B: Henri van Hierden derde van Nederland

In de B klasse deden Jaap en Henri van Hierden mee. Jaap kwam in poule 3 terecht en Henri in poule 1. Henri moest na een wisselvallig toernooi, een barrage spelen om de derde plek, die hij uiteindelijk wist te veroveren.

Dit verslag is mede mogelijk gemaakt door Wijnand Voskuil en de gebroeders Lammers. Waarvoor dank!

2 Replies to “Podiumplaatsen DES op NK Sneldammen

  1. Gefeliciteerd Berrian! Eindelijk een podiumplek (of had je dat al eens eerder gehaald?)… zag dat de nummer 1 met een straatlengte voorsprong kampioen geworden is, dat verzacht de pijn ;-). Volgend jaar kampioen hea!

  2. Dank je wel! Tis inderdaad eindelijk een keer gelukt. Er al 2 jaar toch tegenaan gehikt, alleen telkens niet in de hoofdpoule, maar nu een “lucky” tweede plaats. Op zich was de nummer 1 ook wel te kloppen hoor, zoveel beter was hij niet, tenminste hij mocht tegen mij blij zijn met een remise. Maar ja wat doe je eraan!! Hoort er allemaal bij.

    Volgend jaar dan zal ik in de B-poule mee moeten gaan doen, dus een kampioenschap is dan denk ik niet heel reeel:P

Gesloten voor reacties.