Koos van Amerongen winnaar damnacht van Lunteren

30 jun

Vrijdagavond 22.30 werd door de voorzitter van damvereniging DES Jaap Heij het start schot gegeven voor de 4e damnacht van Lunteren. Er hadden zich 32 dammers opgegeven voor de damnacht. Ook dit jaar kwamen de deelnemers uit o.a. Melissant (Zuid-Holland) Alpen a/de Rijn, Bunschoten en uit de regio Ede, Bennekom en Ederveen. De organisator Jan Heij was tevreden met dit aantal deelnemers gezien de damnacht duurt van 22.30 tot 8.00 uur ’s morgens. Tijdens de damnacht kregen de deelnemers een lekker buffet voor geschoteld namens de organisatie. De verloting gehouden voor de onkosten was een groot succes. Iedere deelnemer ging daarom met 1 of meerdere prijzen naar huis.

De hoofdgroep bestond uit 12 dammers (5 x hoofdklasse en 7 x eerste klasse dammers).
Er werd een dubbele ronde afgewerkt zodat er 22 wedstrijden werden gespeeld met een tempo van ongeveer 10 minuten per partij. De strijd om de eerste plaats ging tussen de Barnevelder Matthias de Kruijf en Koos van Amerongen uit IJsselstein. Beide spelers gave elkaar geen duimbreed toe en de onderlinge ontmoetingen eindigde twee keer in remise. De beslissing viel in de 19e ronde toen Matthias verrassend onderuit tegen de lunterse dammer Arwin Lammers. Koos won de partij wel en bouwde een kleine voorsprong van twee punten op. Hierna was de strijd beslist en liet Matthias nog twee punten liggen en won Koos ook de laatste drie rondes. Koos won hierdoor met een mooie score van 40 punten uit 22 wedstrijden de damnacht van Lunteren. Koos won een mooi geld bedrag en natuurlijk het Lunterse Vrouwtje. In de eerste klasse was er een aan het einde van de damnacht een gelijke stand tussen de nummer 1 en 2. Wijnand Voskuil uit Lunteren en Gerhard de Graaf uit Bunschoten behaalde allebei 29 punten uit 22 wedstrijden. De organisatie besloot om naar een lange damnacht geen beslissingswedstrijden meer te spelen en beide tot winnaar uit te roepen. Het prijzengeld werd gedeeld tussen beide dammers.

In de tweede klasse was de lunterse dammer Melanie Voskuil opnieuw de sterkste Melanie moest het opnemen tegen 19 mannelijke dammers maar liet zien opnieuw goed te kunnen sneldammen. Melanie won 12 wedstrijden speelde 6 keer remise en verloor alleen van nummer 2 Willem Stunnenberg uit Bennekom. Melanie behaalde met 30 punten uit 19 wedstrijden de eerste plaats in de tweede klasse. De nummer twee was Willem Stunnenberg van de damclub B.D.V.- Bennekom met 29 punten. De nummer drie was verrassend maar verdiend Bert Visbeen van damclub Ernst Nut en Ontspanning uit Melissant. Bert behaalde 26 punten. De vierde prijs ging naar Gerrit v/de Zande uit Elspeet met 25 punten. De prijsuitreiking was s’morgens om 8.15 waarnaar de deelnemers met een dankbaar applaus de organisatie bedankte voor de geslaagde damnacht. Damvereniging DES sluit met deze geslaagde damnacht het seizoen 2013-2014 af.