DES1 pakt kansen niet en verliest streekderby

19 nov

DES1 moest zaterdag 19 november een inhaalwedstrijd spelen in de Ereklasse tegen WDSV. WDSV kon niet spelen op de geplande datum 29 oktober omdat 4 spelers van WDSV niet beschikbaar waren. Twee jeugdspelers en twee begeleidsters van WDSV waren eind oktober aanwezig bij het wereldkampioenschap Jeugddammen in Turkije. DES1 moest door het verschuiven van de wedstrijddag met twee invallers aantreden maar dat was geen probleem, want dit seizoen zit DES1 ruim in haar assortiment reservespelers.

Na het bekend worden van de opstelling leek DES1 niet kansloos tegen WDSV. De gemiddelde rating van het team van WDSV ligt flink hoger dan de gemiddelde rating van DES1 maar in de opstelling hadden vier spelers van DES1 een hogere rating dan de tegenstanders. Alles wat deze wedstrijd nu nodig had was de kansen benutten en twee meevallers.

Nederlands kampioen dames Laura Timmerman speelde tegen de vader (Tjeerd Harmsma) van de kersverse drievoudig wereldkampioen bij de junioren. Tjeerd zocht geduldig naar een voordeeltje in de partij en toen Laura een miniem foutje maakte brak Tjeerd door op de lange vleugel van Laura. Einde van de partij. Ronald van de Beek speelde tegen de vicewereldkampioen bij de junioren Machiel Weistra. Machiel leek niet veel energie te hebben en Ronald had heel veel energie. Ronald behaalde een eenvoudige remise.

Henk Klarenbeek speelde tegen de kersverse drievoudig wereldkampioen bij de junioren Simon Harmsma. Henk en Simon produceerden een ongewoon spannende partij. Henk kwam een schijf voor maar kon dat voordeel niet verzilveren. De partij eindigde in een gelijkwaardige partij. Henk pakte zijn kans niet.

Invaller Arjen Timmer speelde tegen Pieter Steijlen. Arjen kwam goed uit de opening maar in het middenspel kwam Arjen onder druk te staan. Arjen miste scherpte en moest de punten aan zijn tegenstander laten.

Invaller Paul Wijninga speelde tegen Johan Sterrenburg. De tegenstander probeerde via de leunstoelmethode voordeel te pakken maar Paul speelde deze methode makkelijk en soepel tegen. Paul behaalde een eenvoudige remise.

Job Goudoever trof het niet en moest opnieuw aantreden tegen een GMI. Deze keer trof Job drievoudig wereldkampioen Alexander Shvartsman. Job stond de hele partij onder druk. Leek toch een puntje te pakken maar verloor in het zicht van de Sinterklaas haven. Job pakte zijn kans niet.

Bert van Harten speelde tegen de Europees kampioen Jan Groenendijk. Jan ging eens lekker zitten en probeerde via een verzwakking in de stand van Bert voordeel te behalen. Bert wist op basis van ervaring dat zijn ruige aanval op termijn voordeel op zou leveren. Jan werd gedwongen om op zoek te gaan naar de remise en Bert kon dat niet voorkomen. Remise.

Peter Hoogteijling was op zoek naar de beste manier om voordeel te behalen tegen Ester van Muijen omdat hij op papier een sterkere tegenstander was. Peter kreeg klein voordeel maar onvoldoende voor de winst. Peter pakte zijn kans niet. De tussenstand was 11 – 7 en de nederlaag was een feit.

Stijn Overeem trof Heike Verheul. Ook Stijn was op papier een sterkere tegenstander dan Heike. In de partij kreeg Stijn geen enkel voordeel. Stijn pakte zijn kans niet.

Erwin van Hierden is topscoorder van DES1 en trof oud lid van Lunteren, Marcel Monteba. Erwin bouwde geduldig naar een gezonde aanvalstand, wikkelde af naar een gewonnen 5 om 5 stand en vergat toen om te winnen. Remise. Erwin pakte zijn kans niet.

Conclusie van de speler die deze dag het restaurant mocht uitkiezen: DES1 pakt de kansen niet en verliest de streekderby. Na afloop werd gezellig gegeten in een buitenwijk van Wageningen. DES1 staat na deze uitslag op de negende plaats in de Ereklasse. In de volgende ronde heeft DES1 een uitwedstrijd tegen Huissen. Gaat DES1 haar kansen pakken?

Tekst: Henk Klarenbeek
Foto’s: Ronald van de Beek en Erwin van Hierden

DES 1

   WSDV     DES Lunteren  137
 Machiel Weistra (1347) Ronald van de Beek (1209)11 2
 Tjeerd Harmsma (1389) Laura Timmerman (1233)20 1
 Pieter Steijlen (1428) Arjen Timmer (1321)20 4
 Ester van Muijen (1227) Peter Hoogteijling (1329)11 8
 Alexander Shvartsman (1556) Job van Goudoever 20 6Partij
 Marcel Monteba (1325) Erwin van Hierden (1354)11 10Partij
 Jan Groenendijk (1543) Bert van Harten (1126)11 7
 Simon Harmsma (1285) Henk Klarenbeek (1413)11 3Partij
 Johan Sterrenburg (1384) Paul Wijninga (1212)11 5Partij
 Heike Verheul (1273) Stijn Overeem (1310)11 9Partij