DES tweede op Crum-Niels toernooi

14 sep

Traditioneel werd het seizoen geopend met het Crum-nielstoernooi, een rapidtoernooi dat elk jaar door Huissen en DES wordt georganiseerd. Na vorig jaar in Lunteren gespeeld te hebben, was dit maal Huissen de plaats waar de 8 teams zich verzamelde. Ondanks wat personele problemen reisde DES met twee teams af. Het tweede team had het zwaar in het sterke deelnemersveld. Desondanks haalden ze een mooie overwinning op het tweede van Huissen en eindigde zo als tweede. Henk Timmer toonde zich hier de topscoorder met 5 punten.

Het eerste deed volop mee voor de titel. In de eerste ronde werd het tweede gedecideerd op zij gezet. In de tweede ronde stond direct de kraker tegen Huissen 1 op het programma. Harmjan en Matthias kwamen op bord 4 en 5 niet verder dan remise, en Erwin kon het net bolwerken tegen GMI Krajenbrink. Daniel moest helaas het hoofd buigen voor Geert van Aalten. Aldert zorgde voor het gelijkspel door via een kleine forcing Joost Hendriksen tot overgave te dwingen.  In de derde ronde werd Huissen 2 eenvoudig opzij gezet. Hetzelfde gebeurde, ondanks een nederlaag van Aldert, met Dios Achterhoek.

In ronde vijf stond de confrontatie met de tweede ereklasser, Duo op het programma. Op de onderste borden waren de Doetichemers niet op hun sterkst, waar Matthias en Harmjan overtuigend van profiteerden. Aan de bovenste twee borden werd door Erwin en Daniel echter verloren van Wouter Ludwig en Jochem Zweerink. Doordat Aldert niet verder kwam dan remise tegen Grotenhuis ten Harkel eindigde ook deze wedstrijd in een gelijkspel.

CTD Arnhem was intussen de verassende koploper. In de zesde ronde moest DES hiervan winnen om nog een kans te maken op te titel. Het werd een spannend gevecht. Aldert zette DES al snel op voorsprong door een overwinning op Thijs Gerritsen. Ondertussen was ook Sander gearriveerd, in het eindspel verloor hij echter van teamgenoot Rik Twilhaar. Na twee remises was het Matthias die via een knappe overwinning op Bart Terwel DES op voorsprong. Daniel maakte het daarna af door zijn partij gedecideerd naar remise te schuiven.

In de laatste ronde ging het nog bijna fout tegen WSDV. Aldert en Sander verloren al snel door een blunder. Daniel, Harmjan en Matthias maakte dit echter goed. Erwin speelde remise tegen het supertalent Jan Groenendijk, waardoor ook deze wedstrijd nipt werd gewonnen.

DES bleef hierdoor op gelijke hoogte met thuisclub Huissen. Deze had echter een veel beter bordsaldo, zodat DES op de tweede plek eindigde.

1 Huissen 1 7 12 2 DES 1 7 12 3 CTD Arnhem 7 11 4 Dammers uit Oost 7 8 5 Dios Achterhoek 7 6 6 WSDV 7 5 7 DES 2 7 2 8 Huissen 2 7 0