DES plaatst zich voor de finale van de provinciale beker

5 mei

Het eerste bekerteam had in de halve finale de zwaarste mogelijke loting getrokken met het eerste team van VBI Huissen. Bij het uitwisselen van de opstelling bleek Huissen alle grootmeesters thuis gelaten te hebben, maar met onder andere NK finalist Wouter Ludwig in de gelederen stond er nog steeds een sterk viertal op ons eerste te wachten. Beide teams zaten op sterkte waardoor iedereen een gelijkwaardige tegenstander had, met aan drie borden een miniem ratingvoordeel voor DES.

4 mei 20:00 uur
Na twee minuten eerbiedige stilte kon de strijd beginnen. Henk Klarenbeek had met Wouter Ludwig de sterkste tegenstander geloot. De heren maakten er een boeiend potje van. Henk probeerde met zijn hoge actieve randschijf (Harry) en sterk centrum zijn tegenstander onder druk te zetten terwijl Ludwig de stand van Henk probeerde te omsingelen. Ondanks de vele combinatieve verwikkelingen kon geen van beide spelers groot voordeel bereiken en werd tot remise besloten nadat de strijd was uitgewoed (1-1). 

Aan het onderste bord had Paul Wijninga tegen Rob Schrooten geloot. Paul had eerder in het seizoen kansloos van Rob verloren en was gebrand op revanche. De opening verliep voor Paul exact hetzelfde als een ronde eerder en ook nu bereikte Paul een gezonde flankaanval. Doordat Schrooten in het middenspel niet actief genoeg optrad tegen de aanval, veroverde Paul het hele centrum. Schrooten probeerde met een schijfoffer nog het vege lijf te redden, maar kon na een tegenoffer van Paul in een 8 om 8 alleen nog maar zijn schijven weggeven(3-1).

Ondertussen waren Erwin van Hierden ( tegen Dirk Joosten) en Stijn Overeem ( tegen Joost Hendriksen) in tijdnood geraakt. Erwin was na een klassieke opening en een ruilerig middenspel in een passieve stand terecht gekomen. Net toen Paul en Henk begonnen te vrezen voor Erwins stand besloot Joosten tot een ruil terug en lanceerde een remiseaanbod. Hoewel de stand nog wel wat muziek leek te bevatten voor hem nam Erwin de uitgestoken hand dankbaar aan, gezien de stand van de klok en de teamscore (4-2).

Stijn probeerde de aanval van Joost Hendriksen te omsingelen. Dat verliep nog niet zo heel soepel en met zijn steeds sneller teruglopende klok zorgde ook hij voor hartkloppingen bij zijn teamgenoten. Ondanks een investering van een half uur bedenktijd kon Hendriksen niet de beste voortzetting vinden en reageerde Stijn attent. Hendriksen probeerde nog in troebel water te vissen door op een wederzijdse doorbraak aan te sturen, maar Stijn stuurde koeltjes aan op de remise waarmee de teamoverwinning zeker werd gesteld.

De finale
Door deze 5-3 overwinning heeft DES zich geplaatst voor de finale van de beker. DES zal daarin aantreden tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Harderwijk en het tweede team van Huissen. Jaap Heij schijnt al voor de zekerheid een paar extra kratjes bier besteld te hebben……

Klasse: Beker Ronde: 4

   DV VBI Huissen     DES Lunteren  35
 Wouter Ludwig (1400) Henk Klarenbeek (1413)11 1Partij
 Dirk Joosten (1318) Erwin van Hierden (1354)11 3Partij
 Joost Hendriksen (1310) Stijn Overeem (1310)11 4Partij
 Rob Schrooten (1196) Paul Wijninga (1212)02 2Partij

Tekst: Paul Wijninga
Foto’s: Paul Wijninga en Erwin van Hierden