DES Lunteren stoomt door in 2020

4 jan

DES Lunteren begint het nieuwe jaar met een ruime zege op degradatiekandidaat 020 uit Amsterdam. ¨We willen het nieuwe jaar nog ruimer winnen dan we in 2019 zijn geëindigd¨, aldus de woorden van teamleider Erwin van Hierden voorafgaand aan de wedstrijd. De dammers uit Lunteren werden eind december winterkampioen door een 15-5 overwinning van Nijverdal. Vandaag werd er met maar liefst 17-3 gewonnen van 020 uit Amsterdam. Hiermee houdt DES Lunteren de touwtjes stevig in eigen hand in de hoofdklasse van de Nationale Competitie.

Snel op ruime voorsprong
Binnen drie uur stonden de dammers uit Lunteren al op een 6-0 voorsprong. Harmjan Lammers opende de score met 2-0. ¨Mijn tegenstander opende de partij agressief. Ik probeerde zijn aanval in mijn voordeel te gebruiken, maar dit lukte niet. Ik koos daarom voor een ander plan door combinaties in het spel te brengen en met succes¨, vertelt Harmjan. Een paar minuten later zorgde Henk Klarenbeek voor de tussenstand van 4-0. ¨Dit jaar wil ik weer proberen om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen¨, zegt Henk Klarenbeek, de kersverse winnaar van het onlangs gehouden Oliebollentoernooi in Lunteren. Henk begint het nieuwe jaar in ieder geval met een goede overwinning. Via een aanvallende partij weet Henk zijn partij vakkundig naar zich toe te trekken. De 6-0 werd verzorgd door Erwin van Hierden, die een solide overwinning boekte. Erwin gebruikte zijn tijd goed in de opening en kreeg steeds meer voordeel in zijn partij. Uiteindelijk zette Erwin dit om in een overwinning.

Voorsprong wordt uitgebreid
Ronald van de Beek wist zijn ijzersterke partij niet te verzilveren en hiermee werd de stand 7-1. ¨Ik heb zin in deze dag¨, waren de woorden van Ronald voorafgaand aan de partij. Dit was duidelijk te zien aan zijn spel. Ronald pakte een voor een de belangrijkste velden en verdreef zijn tegenstander naar de rand. Helaas miste Ronald de winst in het eindspel en kwam zijn tegenstander goed weg. De volgende twee uitslagen waren weer overwinningen voor de Lunteren. Arjen Timmer, die van zijn laatste vier partijen er maar liefst drie wist te winnen, kwam vroeg in de partij een schijf voor door de opening scherper te spelen dan zijn tegenstander. Deze schijf voorsprong gaf Arjen niet meer uit handen. Arwin Lammers, die dit seizoen duidelijk in vorm is, wist zijn partij vandaag ook te winnen. Makkelijk ging dit niet. In de opening mist zijn tegenstander een gunstige variant. Het vervolg van de partij was gelijkwaardig, maar in het eindspel bewijst Arwin zijn vorm. Via een slim offer wist Arwin de partij alsnog naar zich toe te trekken. De tussenstand was ondertussen al opgelopen tot een 11-1 voorsprong in het voordeel van de Lunteranen.

Het slotoffensief
Peter Hoogteijling, als invaller gestart aan dit seizoen, maar inmiddels een vaste waarde in het team van Lunteren, speelde een goede partij tegen zijn vorige thuisbasis. Peter begon aanvallend en nam de controle over het centrum. Zijn tegenstander speelde ook scherp en zorgde ervoor dat de linkervleugel van Peter niet goed ontwikkeld kon worden. Hierdoor kon Peter zijn partij niet in winst omzetten. De volgende overwinning voor Lunteren staat op naam van invaller Coen Bommel, die deze wedstrijd zijn debuut maakt dit seizoen in het eerste van Lunteren. ¨Het doel is winnen vandaag¨, waren de duidelijke woorden van Coen voorafgaand aan zijn partij. Hij slaagde hier in, maar makkelijk was dit allerminst. De op de papier veel mindere tegenstander van Coen produceerde goede zetten en ging lang mee in het goede spel van Coen. Coen trok echter aan het lange eind door in het eindspel zijn vermoeide tegenstander onder druk te zetten. 14-2. Stijn Overeem, momenteel topscorer van het team, maakte er een schitterende wedstrijd van. Door volop risico’s te nemen wist hij zijn tegenstander langzaam in het nauw te brengen. Zijn tegenstander had nog wat kleine kansen om weg te komen met een gelijkspel, maar benutte deze niet mede door het goede spel van Stijn. ¨Tegen dit soort mindere tegenstanders, moet je dit soort risicovolle partijen spelen. Ze zien niet alles en maken vanzelf een keer een fout¨, aldus de wijze woorden van Stijn na afloop van zijn partij. De laatste partij van de dag was van Laura Timmerman tegen de kopman van O20. Na een gelijkwaardige opening kreeg de tegenstander van Laura steeds meer voordeel en in het eindspel moest Laura nog even aan de bak om een punt uit het vuur te slepen. Deze klus werd geklaard door Laura en hiermee kwam de eindstand op 17-3 te staan.

Over 14 dagen speelt DES Lunteren zijn volgende partij tegen de middenmoter Harderwijk, die vandaag lieten zien in vorm te zijn door Huizum te verslaan. Huizum wist begin dit seizoen als enige team tot nu toe Lunteren te verslaan. Lunteren moet over twee weken dus weer op scherp staan als Harderwijk op bezoek komt. 

   O2O 2      DES Lunteren   3 17
 Wiebo Drost (1232)  Laura Timmerman (1187)  1 1 10 Partij
 Huub Kroes (958)   Stijn Overeem (1282)  0 2 9 Partij
 Kenny Kroon (1135)   Arjen Timmer (1307)  0 2 5 Partij
 Hans van den Heuvel (1149)   Erwin van Hierden (1363)  0 2 3 Partij
 Ricardo Bona (1030)   Ronald van de Beek (1211)  1 1 4 Partij
 Paul Lohuis (1124)   Henk Klarenbeek (1406)  0 2 2 Partij
 Frank Zwerver (896)   Coen Bommel (1234)  0 2 8 Partij
 Gerrit Tigchelaar (1082)   Peter Hoogteijling (1329)  1 1 7 Partij
 Laura Ratniece (1078)   Arwin Lammers (1201)  0 2 6 Partij
 Bob Out (932)   Harmjan Lammers (1307)  0 2 1 Partij
Opperste concentratie bij de DES-spelers!
Stijn en Laura in actie!
Arjen Timmer boekte wederom een goede overwinning!
Coen Bommel, op de voorgrond, wist in het eindspel fraai toe te slaan.
De gebroeders Lammers met Peter Hoogteijling.