DES Lunteren schrijft geschiedenis

23 mei

Gisterenavond 22 mei heeft DES Lunteren geschiedenis geschreven. In een hele spannende bekerfinale tegen VBI Huissen 2, won DES Lunteren pas na een sneldambarrage. Hierdoor mocht Lunteren zich voor het eerst in de geschiedenis kampioen van de Gelderse beker, de Jan van der Zwan cup, noemen.

De avond begon helemaal verkeerd voor de Lunteranen. Henk Klarenbeek vergiste zich in zijn tegenstander, die een ijzersterke partij speelde. Henk speelde wat onnauwkeurige zetten, waardoor hij een slechte stand op het bord had. Het leek een kwestie van tijd of Henk zou verloren hebben. Zijn tegenstander Pepijn van den Brink maakte geen fouten meer en maakte het hardhandig af. Henk Klarenbeek verloor zijn partij, waardoor DES Lunteren 1 met 0-2 achterstond.

Ploeggenoot Aldert van Eck kwam niet verder dan een remise tegen Emiel Leijser. Emiel, die altijd sterke partijen speelt en waar je niet snel van zult winnen, maakte ook vanavond geen fouten. De partij verliep gelijkwaardig en beide spelers konden niet voor de winst gaan. Toen Aldert een offer deed en even dacht dat hij goed stond, maakte Emiel er gauw een eind aan. 1-3 voorsprong voor Huissen 2.

Op bord drie speelde de winnaar van de avond, Arwin Lammers. Arwin speelde een spannende, Keller-achtige partij en bood goed tegenspel tegen Dirk Joosten. Het leek een remise-achtig eindspel te gaan worden en de remise was al bijna opgeschreven. Arwin speelde een zet, in de hoop dat Dirk Joosten in een combinatie zou trappen. En ja hoor, Dirk speelde de verkeerde zet en trapte in een 4 om 3 naar dam. Arwin kon opgelucht ademhalen, want bij een gelijkspel zou het team waarschijnlijk gaan verliezen. Dirk stribbelde nog even tegen, maar kon gauw de handen schudden. Arwin Lammers mocht zo tekenen voor de 3-3. Even dacht iedereen dat Lunteren sowieso 3-5 zou gaan verliezen, maar de onverwachte overwinning van Arwin zorgde voor een hele spannende laatste partij.

Deze partij ging tussen Harmjan Lammers en Willem Hoek. Zij kennen elkaar al van de jeugd en zijn altijd al gelijkwaardig. Ook vanavond was er niet één duidelijk de betere. De partij ging gelijkwaardig op, totdat Harmjan een rare positionele zet deed. Willem profiteerde hiervan, wat resulteerde in een eindspel waarin Willem de betere papieren had. Een terugruil van Harmjan zou gelijk een nederlaag betekenen en Harmjan deed dit. Willem hoefde alleen nog maar dam te halen op de lange lijn en het was uit. Gelukkig voor DES deed Willem een kromme zet, waardoor Harmjan met een offer de remise kon binnehalen. Iedereen had al verwacht dat Harmjan zou verliezen en Huissen 2 er met de overwinning van door zou gaan. Gelukkig gebeurde dit niet en werd de einduitslag 4-4. Geen beslissing, dus een sneldambarrage. Bij wederom een 4-4, zou Huissen kampioen zijn, vanwege de overwinning op bord 1 van Pepijn van den Brink.

Bij het sneldammen speelde Pepijn aan bord 1 een aanvallende partij. Henk moest uitkijken of hij zou van het bord gedrukt worden. Dit deed Henk en daardoor stond het 1-1, remise. Aldert van Eck speelde een klassieke partij tegen zijn tegenstander Emiel. Aldert kwam steeds meer in het voordeel te staan en drukte Emiel langzaam van het bord af. Dit deed Aldert precies goed en Emiel kon de handen schudden. 3-1 voorsprong voor DES Lunteren. Er zouden nu nog twee punten gehaald moeten worden en dan zou Lunteren voor het eerst in de geschiedenis bekerkampioen zijn. Arwin Lammers speelde een slechte sneldampartij tegen Dirk Joosten. Dirk speelde erg sterk en zorgde ervoor dat Arwin erg slecht kwam te staan. Opeens speelde Dirk een rare zet. Arwin combineerde met een 3 om 3 naar dam en zou zo gaan winnen. Door te snel spel van Arwin, werd de dam weer afgepakt en was het een dun eindspel, waarin niemand meer zou gaan winnen. Eigenlijk was het al remise. Maar Dirk ging te lang nadenken en kwam in tijdnood, speelde wat rare zetten en verloor zo op bizarre manier bijna al zijn schrijven. Dirk zag het niet meer zitten en drukte Arwin de hand. 5-1 voorsprong voor DES Lunteren. Dit betekende de overwinning en wederom een overwinning van Arwin Lammers, die daarmee tot tweemaal toe zorgde, dat DES twee punten erbij kreeg. De laatste partij van Harmjan Lammers werd snel tot remise besloten en DES Lunteren won de sneldambarrage met 6-2. Hiermee is Lunteren voor het eerst in de geschiedenis van haar bestaan kampioen van Gelderland in de beker. Een geweldig resultaat! Na afloop werd dit uitbundig gevierd en kreeg Lunteren de beker en wisselbeker in de handen. Na veel juichen, joelen en blij zijn verlieten enkele Lunteranen het damgebouw pas rond 2:30. DES Lunteren, Door Eendracht Sterk, liet toch maar weer eens zien waarom het zo’n goede damclub is.

Ook was er dit toernooi persoonlijk resultaat. Harmjan Lammers werd topscorer met acht punten uit vijf wedstrijden. Hiermee eindigde hij twee punten boven zijn broertje, Arwin Lammers, die zes punten haalde uit vier partijen. De twee broertjes Lammers op plaats één en twee, de rest van het team uit Lunteren eindigde in de top elf van het topscorerklassement, wat aangeeft dat het een ijzersterk team op de benen had gebracht. Volgend jaar mag DES Lunteren aantreden in de landelijke beker. DES Lunteren 2 mag hier ook aan deel nemen, vanwege hun gedeeld derde plaats in dit toernooi.

IMG_0862

IMG_0863

IMG_0871

IMG_0875

IMG_0876

One Reply to “DES Lunteren schrijft geschiedenis”

Gesloten voor reacties.